Με τίτλο «Το µέλλον της χρηµατοδότησης της ΕΕ για την Ουκρανία: Επιλογές ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου» κυκλοφόρησε στις 29-01-2024 µελέτη από τις εκδόσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αναφέρεται ρητά στο ότι είναι προτιµότερη η χρηµατοδότηση από το Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο, κορωνίδα της εφαρµογής των πολιτικών της ΕΕ που επέτρεψαν τη δηµιουργία της.
Τα περιθώρια στενεύουν σηµαντικά και οι βασικοί ταγοί της ΕΕ φαίνεται ότι δεν ορρωδούν µπροστά στο ενδεχόµενο να τινάξουν την ίδια την ΕΕ στο αέρα! Έλα όµως που ενδιαφέρει τους πολλούς!
Στη συνοπτική παρουσίαση και δεδοµένου της άρνησης ενός κράτους µέλους (προφανώς της Ουγγαρίας), της ανωτέρω µελέτης αναφέρεται η αδυναµία της ΕΕ να συµφωνήσει σε δέσµη χρηµατοδοτικής στήριξης ύψους 50 δισεκατοµµυρίων ευρώ για την Ουκρανία κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου στις 14 και 15 ∆εκεµβρίου 2023. Τους λόγους του έχουµε αναλύσει, όπως θα δούµε συνοπτικά στην αναφορά µας στο παρόν σηµείωµα. Εν τούτοις, είτε ξέφυγε από τους υπεύθυνους, είτε έχουν καταντήσει εντελώς ανεξέλεγκτοι, ως προς τη χορήγηση πιστώσεων, στρεβλώνουν το σύνολο των πολιτικών µε την ακατανόητη εµµονή τους να εξακολουθήσουν τη χρηµατοδότηση ως µη όφειλαν σε βάρος των δικών τους συµφερόντων. Τα πρώτα αποτελέσµατα έχουν ήδη διαφανεί στο παρελθόν. Τα δεύτερα αποτελέσµατα τα βλέπουµε από την υστέρηση εφαρµογής της ΚΓΠ που έβγαλε στους δρόµους τους αγρότες της Ένωσης σε όλους τους κεντρικούς δρόµους και επέρχονται ριζικές διαφοροποιήσεις, αφού όλοι είναι υποχρεωµένοι να πουν πλέον ξεκάθαρα την αλήθεια.
Όπως σηµειώσαµε και σε πρόσφατο σηµείωµά µας, η στάση που επιβλήθηκε από βασικούς κατασκευαστές όπλων και πολεµοφοδίων στην ΕΕ, όπως Γάλλοι, Γερµανοί, Ιταλοί, Ισπανοί και οι µέχρι χθες εταίροι µας, Εγγλέζοι, µαζί µε µερικούς άλλους αρχηγούς που έβλεπαν να συρρικνώνονται τα συµφέροντά τους, κατάφεραν χωρίς επιχειρήµατα να κάµψουν την προσοχή των υπόλοιπων κρατών µελών και να περάσουν ως βασικό πυλώνα την υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, έναντι µιας ισχυρής διπλωµατίας της γειτονίας, όπως υποστηρίζουµε στις κατά καιρούς αναφορές µας.
Από τότε υπαινισσόµασταν τα λάθη της ευρωπαϊκής διπλωµατίας που κατακυριάρχησε και εφαρµόστηκε σε πολλές περιπτώσεις µέσω της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία εφάρµοζε τη λήψη αποφάσεων από το συµβούλιο και τις συνόδους κορυφής χωρίς καµιά αιδώ για το µέλλον της ίδιας της ΕΕ.
Και ζήσαµε τα αποτελέσµατα αυτής της άσκεφτης και χωρίς προηγούµενη µελέτη της ΕΕ να συνοψίζονται στα ακόλουθα:
Να προσπαθούν να δώσουν καθεστώς ένταξης στην Ουκρανία αλλά και άλλων χωρών στο υπογάστριο της Ρωσίας, (Γεωργία και Μολδαβία) δηλώνοντας ευθαρσώς ότι εµείς προετοιµαζόµαστε για πόλεµο.
Όταν όµως προετοιµάζεσαι για πόλεµο, τουλάχιστον έχεις τα βασικά εχέγγυα που σου επιτρέπουν την κατάλληλη προετοιµασία, ήτοι κατάλληλους ενεργειακούς πόρους και πρώτες ύλες που θα βοηθήσουν τη βιοµηχανία σου να ετοιµαστεί. Οι ταγοί όµως της πολεµικής µηχανής αφέθηκαν στην αµερικάνικη ευρηµατικότητα που ξαφνικά σταµάτησε για τους δικούς τους λόγους και µας φέρνουν µας πιο κοντά στην ολέθρια επίπτωση της ρωσοουκρανικής σύρραξης.
Οι ταγοί της Ευρώπης που πήραν τις αποφάσεις αυτές αγνόησαν:
Τις κραυγές των ιθυνόντων για το διεφθαρµένο καθεστώς του Κιέβου, δίπλα στις εκατόµβες των θυµάτων µάχιµων και αµάχων.
Τη δηµιουργία επισιτιστικού προβλήµατος όχι µόνο στις φτωχές χώρες της Λατινικής Αµερικής, της Αφρικής και πολλών χωρών από την εγγύς και άπω Ανατολή,
Τη δηµιουργία σοβαρών προβληµάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας των ίδιων των κρατών µελών που εκφράστηκε µε τεράστιες αυξήσεις τιµών, που οδήγησαν στην περαιτέρω φτωχοποίηση 95 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών
Την κατακόρυφη αύξηση των ενεργειακών τιµών που οδήγησαν και αυτές σε στρέβλωση του µηχανισµού παραγωγής αγαθών, αλλά δίπλα και στη µείωση πρώτων υλών αφού ένας βασικός προµηθευτής ήταν η ίδια η Ρωσία για την Ευρώπη.
∆εν εισακούστηκε ο βασικός ιέραξ αµερικανικής προέλευσης, στο µεταξύ αποθανών Κίσινγκερ, όταν στο Νταβός 2023 προέτρεψε να σταµατήσουν τον πόλεµο, αποδεικνύοντας ότι το Νταβός τελικά είναι ένα ανούσιο παιχνίδι ποµφόλυγας.
∆εδοµένου ότι η τρέχουσα χρηµατοδοτική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία µέσω της δέσµης µακροοικονοµικής χρηµατοδοτικής συνδροµής ΜΧΣ+ έληξε στα τέλη του 2023, απαιτείται επειγόντως µια νέα λύση για την παροχή της αναγκαίας χρηµατοδότησης στην Ουκρανία, λέει η µελέτη που προαναφέραµε .
Και εδώ διαπιστώνουµε τη βόµβα που είναι µέσα στο µυαλό των βασικών παικτών της ΕΕ, που λέει επακριβώς «Ενώ µια συµφωνία µεταξύ των 27 κρατών µελών και εντός του πολυετούς δηµοσιονοµικού πλαισίου της ΕΕ είναι ιδιαίτερα προτιµότερη», η ΕΕ έχει επιλογές για την παροχή της αναγκαίας χρηµατοδοτικής στήριξης στην Ουκρανία, παρά το συνεχιζόµενο βέτο ενός κράτους µέλους.
Αυτό σηµαίνει ότι για τους αγρότες δεν έχουν αργήσει οι προκαταβολές, απλά έχουν µειωθεί οι επιδοτήσεις, διότι από πού θα βγουν τα τεράστια κονδύλια να τροφοδοτηθεί η πολεµικής µηχανή της ΕΕ για να στηρίξει την Ουκρανία. Και καλά αυτό, όλες οι µικρότερς χώρες και οι χώρες µε τους πλέον αδύναµους προϋπολογισµούς πως µπορούν να ανταπεξέλθουν στη λαίλαπα της µη χορήγησης των προβλεπόµενων πιστώσεων σε ετήσια βάση για να κινείται ο µηχανισµός του κοινοτικού κεκτηµένου; Θυµάται κανείς ότι η δηµοκρατία ως πολίτευµα επέτρεψε στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών µελών να εντάσσονται στην Κοινή Αγορά, στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση µε κανόνες και µε θεσµούς; Αν θέλει ο Μακρόν, ο Σουλτζ, η Μελόνι και ο Σούνακ να πληρώνουν, αυτοί έχουν, ας πληρώσουν, ή µάλλον, ας πείσουν και τους φίλους τους, αµερικάνους να µοιράζονται… Αλλιώς η κατάσταση δεν είναι πλέον προς επιβίωση.
Και ας µην ξεχνιέται ότι η στροφή ολοένα και περισσότερο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς τα άκρα δεξιά δεν εγκυµονεί καµιά καλή κατάσταση. Το αυγό του φιδιού έσπασε ανεπιστρεπτί.