Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Αποψη: Περί οφειλών

Μπελάδες οικονομικοί με πρόσθετο εκνευρισμό και μπόλικη δόση άγχους, έχουν να αντιμετωπίσουν οφειλέτες του ΚΕΑΟ οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση χρεών.
Μιλώντας με λογιστές, συνδικαλιστές επιχειρηματίες και υπαλλήλους σε ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ διαπιστώσαμε πως υπάρχει μεγάλο ποσοστό επιχειρηματιών, που δεν ασχολούνται καθόλου με το τι συμβαίνει με τις δόσεις τους, τι συμβαίνει αν χαθεί μία δόση σε επίπεδο προσαυξήσεων και γενικότερα επιβαρύνσεων.
Τι συμβαίνει επίσης όταν μετά από δύο απλήρωτες δόσεις χάνεται η ρύθμιση, καθώς επίσης τι ακριβώς ισχύει με το χρόνο που πρέπει να γίνονται οι πληρωμές για κάθε δόση.
Μερικά παραδείγματα μπορούν να οδηγήσουν ορισμένους να πάρουν πιο σοβαρά το θέμα των ρυθμίσεων, να ενδιαφερθούν και να μάθουν πόσο πιο ωφέλιμο θα ήταν για τους ίδιους, με το να μην αδιαφορούν, με το να επιμένουν σε μία πιο συχνή ενημέρωση τους, όχι μόνο από τους λογιστές τους αλλά και από τις ίδιες τις υπηρεσίες.
Αν για παράδειγμα την τελευταία μέρα καταβολής της δόσης, η πληρωμή γίνει διαδικτυακά μετά τις 12 το μεσημέρι, η πληρωμή αναγνωρίζεται από το σύστημα την επόμενη μέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία μικρή μεν προσαύξηση για την οποία όμως δεν ενημερώνεται ο επιχειρηματίας. Η προσαύξηση αυτή υπάρχει και τοκίζεται.
Επίσης, σε περίπτωση που μία δόση χαθεί, ο επόμενος μήνας προσαυξάνεται με επιτόκιο 15% το οποίο όμως, ίσως θα πρέπει να καταβληθεί σε διαφορετικό λογαριασμό GR της υπηρεσίας.
Για κάθε απλήρωτη δόση που έχει δεχθεί προσαυξήσεις, ακολουθούν τη δόση νέες και νέες προσαυξήσεις, για τις οποίες κάθε επιχειρηματίας που δε θα ήθελε εκπλήξεις στο μέλλον, πρέπει διαρκώς να ενημερώνεται.
Αν για μία δόση για παράδειγμα 176,34 ευρώ ο οφειλέτης επιχειρηματίας καταθέσει ποσό στρογγυλοποιημένο 176,40 ή 176,50 ευρώ, το σύστημα σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να αναγνωρίσει το νούμερο, το ποσό δόσης της οφειλής, με αποτέλεσμα το αφήνει στην άκρη ως άγνωστο ποσό ή ως υπερ-κατάθεση.
Στην περίπτωση αυτή ενώ ο οφειλέτης πιστεύει πως κατέβαλε τη δόση, αυτή δεν έχει εισπραχθεί, τοκίζεται και ενσωματώνεται στο συνολικό ρυθμισμένο χρέος, το οποίο όμως έχει χάσει τη σειρά του και την ισορροπία του, κυρίως λόγω μη ενημέρωσης των οφειλετών που ενώ νομίζουν πως ξέρουν, στην ουσία δεν ξέρουν τίποτα για το πως κινείται η ρύθμιση τους.
Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ρυθμίσεων, κατά την κίνηση των οποίων προστίθεται ένα μικρό ποσό, είτε από παλαιότερους τόκους, είτε από κάποιο άλλο παλαιότερο ποσό το οποίο αναγνωρίστηκε από το σύστημα μήνες αργότερα που αν δεν ενημερωθεί ο οφειλέτης, τότε η αρχική του ρύθμιση οδηγείται σε αποσυναρμολόγηση.
Πρόκειται για μερικά μόνο παραδείγματα, καθημερινής τρέλας και το λέμε αυτό, διότι ακόμα και μία προσαύξηση ύψους 0,02 του ευρώ, από τη μία μέρα στην άλλη ή από τον ένα μήνα στον άλλον, είναι ικανή να φέρει τα πάνω κάτω.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να υπάρχει εγρήγορση για τις ρυθμισμένες οφειλές από τους επιχειρηματίες και όχι μόνο, άλλως η αδιαφορία τους ή ακόμα και η επανάπαυση τους μπορεί να τους εκπλήξει.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα