Από τις 24 Φεβρουαρίου, 2022, μαίνεται ο πόλεμος στη Ουκρανία χωρίς δείγματα ύφεσης. Από τη μιαν η Ρωσία, από την άλλην η Ουκρανία, η οποία υποστηρίζεται από τις Δυτικές Δυνάμεις.
Αυτή, λοιπόν, είναι η πραγματικότητα. Στην ουσίαν, ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι επίσης διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.
Η Ουκρανία ήταν για χρόνια στη σφαίραν επιρροής της Ρωσίας. Οι Δυτικές Δυνάμεις τελευταία άρχισαν περισσότερες επαφές με την Ουκρανίαν και στη χώραν δημιουργήθηκεν κι’ ένα κλίμα φιλο-δυτικό. Ουκρανοί ηγέτες είναι φίλοι με τη Δύση.
Από την άλλη μεριά, η Ουκρανία ήταν μια δημοκρατία της ΕΣΣΔ και, προηγουμένως, σε μεγάλο βαθμόν, μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Η Κριμαία, μετά που ήταν κάτω από την κυριαρχίαν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πέρασε στη Ρωσία. Κατά την δεκαετία του 1950, ο Κρούστσεφ, ένας Ουκρανός, μετά τον θάνατον του Στάλιν, έδωσεν την Κριμαία στην Ουκρανία.
Στο σημερινόν πόλεμο, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η Ρωσία ενσωμάτωσεν επίσης ακόμη τέσσαρες Ζώνες της Ουκρανίας, με ένα δημοψήφισμα που η Δύση δεν αναγνωρίζει.
Η κρίση άρχισε και επεκτάθηκε με τις αντίθετες θέσεις των δυο πλευρών. Η Ρωσία θεωρεί την Ουκρανία γεωγραφικά, ιστορικά και αντικειμενικά μέσα στη ζώνη επιρροής της. Οι Ουκρανοί φίλοι των Δυτικών, από την άλλη μεριά, θέλουν να πλησιάσουν τη Δύση και να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ανάθεμα για την Ρωσία.
Η ένταση αυξάνεται. Πολλοί μιλούν για «αμερικανο-ρωσικόν» πόλεμον, του οποίου, όμως, τις θυσίες και την τραγωδίαν υφίσταται η Ουκρανία. Είναι ένας πόλεμος που δεν φαίνεται εύκολα να λήγει. Ο κ. Πούτιν δε λέγει ότι «η Δύση συνεχίζει να προσπαθεί να μας καταστρέψει». Εν τω μεταξύ, τα Ρωσικά όπλα συνεχίζουν να σκορπούν τον όλεθρο στην Ουκρανίαν.
*Ο δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι barrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας), πρώην μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων