Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Απορρίπτει λογικές συμψηφισμού φόρου στο κρασί με αποστάγματα η ΚΕΟΣΟΕ

Την έντονη αντίθεσή της με τη λογική συμψηφισμού του ΕΦΚ στο κρασί με αυτόν των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης, όπως είναι το τσίπουρο, εξέφρασε η ΚΕΟΣΟΕ, καθώς θεωρεί ότι αυτό θα προκαλέσει αύξηση της παραοικονομίας, που με τη σειρά της θα επιφέρει μοιραίες επιπτώσεις στην ελληνική αμπελοκαλλιέργεια.

Η οργάνωση διατηρεί επιφυλάξεις και διατυπώνει προβληματισμό για το θέμα της φορολόγησης του προϊόντος και όσον αφορά τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία, αλλά και τους διήμερους παραγωγούς που έχει παραπεμφθεί από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τονίζοντας ότι «θα ήταν ατυχές να προδικαστεί η έκβαση της προσφυγής από εμάς του ίδιους και ιδιαίτερα την Κυβέρνηση».

Σύμφωνα με το agronews, η συζήτηση έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα μετά τις δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από τον Τύρναβο, στις οποίες αναφέρθηκε σε αύξηση του ΕΦΚ στο τσίπουρο, από τα 0,59 ευρώ το κιλό που είναι σήμερα στα 6 ευρώ, ως αντιστάθμισμα της πολυεξαγγελθείσας κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί. Η συγκεκριμένη απόφαση, εάν πράγματι εκτελεστεί, αναμένεται να πλήξει σοβαρά τους μικρούς διήμερους παραγωγούς, καθώς αυτοί είναι που κυρίως παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν.

Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχει υπάρξει μπαράζ δηλώσεων και τοποθετήσεων σχετικά με τη φορολόγηση στο τσίπουρο. Ο βουλευτής Ν. Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας ανέδειξε πρώτος το θέμα, ζητώντας με ερώτηση του στη Βουλή διευκρινίσεις για σχετικές δηλώσεις του κ. Αποστόλου κατά την επίσκεψη του τελευταίου στον Τύρναβο, στις οποίες γινόταν λόγος για αύξηση του ΕΦΚ σε 6 ευρώ το λίτρο. «Το επιχείρημα πως η υπέρμετρη φορολογία θα χτυπήσει το λαθρεμπόριο είναι παντελώς αβάσιμο. Σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο» είχε αναφέρει ο κ. Μπαργιώτας. Στον βουλευτή είχε απαντήσει άμεσα η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, κάνοντας λόγο για παραπλάνηση του κόσμου με ψευδείς ειδήσεις και διασπορά fake news. «Fake news ήταν και ο φόρος στο κρασί μέχρι που έγινε αληθινός βρόχος για τους μικρούς παραγωγούς από την κυβέρνηση» ανταπάντησε ο βουλευτής.

Σε δικές του δηλώσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε σχετικά πως «δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου. Παρόλα αυτά, υπάρχει πίεση για κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου από τις προβλέψεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και πίεση από τις αποφάσεις της Κομισιόν για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης».

Η ΚΕΟΣΟΕ από την πλευρά της προτείνει την λήψη μέτρων όπως η αυστηρή παρακολούθηση των στεμφύλων, που αποτελούν την πρώτη ύλη για το τσίπουρο, ή η έκδοση διακεκριμένου συνόλου στις αποδείξεις λιανικής πώλησης στα σημεία εστίασης για το κρασί και τα συσκευασμένα ή μη αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης, θεωρώντας ότι αυτά θα έδιναν λύσεις για το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης παραγωγής και διακίνησης των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης, τόσο όσον αφορά τους διήμερους παραγωγούς όσο και τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ

Επιφυλάξεις και προβληματισμό διατυπώνει η ΚΕΟΣΟΕ σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Α.Α.&Τρ Ε. Αποστόλου για αύξηση του Ε.Φ.Κ. στο τσίπουρο από 0,59 €/kg που είναι σήμερα στα 6 €, ως αντιστάθμισμα της πολυεξαγγελθείσας κατάργησης του Ε.Φ.Κ. στο κρασί, γεγονός που υπονοεί την αύξηση του Ε.Φ.Κ. στο προϊόν που παράγουν οι διήμεροι μικροί παραγωγοί.

Είναι γνωστό ότι το θέμα της φορολόγησης του προϊόντος και όσον αφορά τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία, αλλά και τους διήμερους παραγωγούς που έχει παραπεμφθεί από την Commission στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είναι θέμα πολυσύνθετο και χρήζει ειδικής αντιμετώπισης με διαδικασίες διαλόγου ανάμεσα στην πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς. Σαφώς εγείρονται θέματα ορθολογικοποίησης των όρων και προϋποθέσεων διακίνησης και παραγωγής του τσίπουρου, αλλά θα ήταν ατυχές να προδικαστεί η έκβαση της προσφυγής από εμάς του ίδιους και ιδιαίτερα την Κυβέρνηση.

Η ΚΕΟΣΟΕ έγκαιρα στις συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, υπέβαλε υπόμνημα, με το οποίο προτείνει την λήψη μέτρων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στην παραγωγή και διακίνηση του προϊόντος, που συμβάλλει στην διατήρηση του αμπελουργικού εισοδήματος σε ανεκτά επίπεδα και αναστέλλει τις τάσεις εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα.

Η πρόταση λήψης μέτρων όπως π.χ. η αυστηρή παρακολούθηση των στεμφύλων, που αποτελούν την α΄ ύλη για το τσίπουρο, ή η έκδοση διακεκριμένου συνόλου στις αποδείξεις λιανικής πώλησης στα σημεία εστίασης για το κρασί και τα συσκευασμένα ή μη αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης, θα έδιναν λύσεις για το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης παραγωγής και διακίνησης των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης τόσο όσον αφορά τους διήμερους παραγωγούς όσον και τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία.

Θεωρούμε ότι η λογική του συμψηφισμού του Ε.Φ.Κ. στο κρασί με αυτόν των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης δεν πρέπει να επικρατεί, αφού ο πρώτος έχει αποβεί μοιραίος για την βιωσιμότητα των οινοποιείων, ενώ παράλληλα η αύξηση του Ε.Φ.Κ. των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης θα εντείνει το φαινόμενο της παραοικονομίας, με μοιραίες επιπτώσεις στην ελληνική αμπελοκαλλιέργεια.

Μόνη αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και στα δύο προϊόντα, (κρασί και τσίπουρο) επιβάλλεται να είναι η αυστηρή διαδικασία τήρησης όρων εφαρμοζόμενης ιχνηλασιμότητας από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ικανοποιητικές τιμές σταφυλιών και εισόδημα για τους αμπελουργούς, αλλά και ο υγιής ανταγωνισμός που αφορά άμεσα τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία.

Πως ανέκυψε το θέμα
Το θέμα του φόρου στο τσίπουρο, ανέκυψε στο πλαίσιο πρόσφατης συζήτησης με εκπροσώπους του κλάδου και της τοπικής αυτοδιοίκησης στον Τύρναβο, με το κεντρικό πρόσωπο της φερόμενης δήλωσης τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, να επιχειρεί τις επόμενες ημέρες λόγο του θορύβου που προκάλεσε σε παραγωγούς του αμπελοοινικού τομέα και κόμματα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δεν το αρνήθηκε, απλά αρκέστηκε να παραπέμπψει σε πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από ΟΟΣΑ και Κομισιόν για το θέμα της φορολόγησης στο τσίπουρο.

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση στο πλαίσιο του μνημονίου και των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παρόλα αυτά – όπως ανέφερε – υπάρχει πίεση για κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου από τις προβλέψεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και πίεση από τις αποφάσεις της Κομισιόν για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. «Ήδη με αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απειλούμαστε με παραπομπή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια», τόνισε ο Υπουργός.

Και πρόσθεσε: «ταυτόχρονα οι επαγγελματίες αποσταγματοποιοί καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τη μαζική και ανεξέλεγκτη διακίνηση χύμα τσίπουρου στην ελληνική επαρχία, γεγονός που σχετίζεται και με θέματα δημόσιας υγείας. Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου. Θα διαβουλευθούμε σοβαρά και υπεύθυνα με όλους τους εμπλεκόμενους για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα κατά τον καλύτερο τρόπο και με σεβασμό βεβαίως σε μια παραδοσιακή δραστηριότητα της ελληνικής υπαίθρου».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα