Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Αποτροπή κλιματικής αλλαγής

Κύριε διευθυντά

οι δράσεις για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, το διαφορετικό μοντέλο στην παραγωγή – διανομή – κατανάλωση ενέργειας αποτελούν ταυτόχρονα δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης.
Η αποφασιστική δράση για το περιβάλλον μπορεί να βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Σήμερα η ατμοσφαιρική ρύπανση, όχι μόνο προκαλεί περισσότερους από 400.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ, αλλά και αποδυναμώνει την ποιότητα ζωής για εκατομμύρια ακόμα. Ο καθορισμός αυστηρότερων ορίων για τη ρύπανση προστατεύει τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, τη γη πάνω στην οποία παράγουμε και κινούμαστε. Η απαγόρευση επικίνδυνων χημικών ουσιών βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων υγείας. Οι χημικές ουσίες, οι ορμόνες, τα νιτρικά ή τα μικροπλαστικά στην τροφική μας αλυσίδα δημιουργούν μεγάλους κινδύνους και για την υγεία. Χρειάζεται να αντιμετωπισθούν άμεσα οι αιτίες των προβλημάτων και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την κατάργηση των πηγών που τις δημιουργούν.
Οι καθαρές πράσινες λύσεις δημιουργούν παράλληλα μια ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά, προσφέροντας θέσεις εργασίας αλλά και εισόδημα.
Η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στην επιβολή βασικών μέτρων για να κρατήσουμε υγιές το περιβάλλον της Ευρώπης. Οι υποδομές και άλλα έργα που υποστηρίζονται από ευρωπαϊκά δημόσια κονδύλια δεν επιτρέπεται να θέτουν σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα και τη φυσική ισορροπία, αλλά θα πρέπει να συμβάλλουν στην παγκόσμια προστασία και αποκατάστασή τους.
Θεμέλιο για τη βιωσιμότητα αποτελεί η ενίσχυση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η τήρηση της σε όλα τα επίπεδα – συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων εναντίον εκείνων που την παραβιάζουν. Πρέπει να εξασφαλιστεί το δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφόρηση και στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη για τους πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς με χαμηλό εισόδημα, καθώς και για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Οι περιβαλλοντικές ζημίες συχνά πλήττουν δυσανάλογα τους ανθρώπους που ήδη βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, όπως οι κοινότητες χαμηλού εισοδήματος και οι φτωχές χώρες – για να μην αναφέρουμε και τις μελλοντικές γενιές.
Προτεραιότητα έχει η προστασία των κοινών αγαθών: νερό, αέρας, αιγιαλοί, δάση, υγρότοποι, ελεύθερες αστικές εκτάσεις, πολιτιστική κληρονομιά, υγεία.
Δεν μπορούμε να μετρήσουμε την ποιότητα της ζωής μας μόνο με τους τυπικούς οικονομικούς όρους, χρειαζόμαστε νέους δείκτες που να αξιολογούν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν με το μέτρο της βιώσιμης ευημερίας, που θα λαμβάνουν υπόψη τους πεπερασμένους πόρους της γης τώρα και στο μέλλον.
Το φυσικό περιβάλλον της Ευρώπης έχει ομορφιά και ποικιλομορφία και αυτό έχει αξία πάνω και πέρα από τους δείκτες του χρηματιστηρίου. Οι Οικολόγοι Πράσινοι γνωρίζουμε ότι αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων, ώστε εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας να ζήσουμε σε ένα βιώσιμο πλανήτη.
Οι προτάσεις μας για το περιβάλλον και την προστασία της φύσης:
• Ζητάμε να επεκταθούν σημαντικά οι προστατευόμενες περιοχές, να διασφαλίσουμε ότι αυτές μπορούν να καλύψουν τα βασικά οικοσυστήματα και να εγγυηθούμε ότι η προστασία τους λειτουργεί πραγματικά. Η χρηματοδοτική στήριξη προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να είναι ανάλογη με τους στόχους προστασίας των οικοσυστημάτων και τον κίνδυνο ανατροπής τους. Θέλουμε να αυξήσουμε τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στο 20% των θαλασσών μας, ώστε να εξασφαλίζεται η διατήρηση τους.
• Προτείνουμε τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Οργανισμού Περιβάλλοντος βασισμένου στους φορείς που αποσπασματικά υπάρχουν ήδη στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών, αλλά αδυνατούν -λόγω διάσπασης- να συνδράμουν ουσιαστικά στην προστασία του πλανήτη.
• Ζητάμε την ίδρυση ενός διεθνούς περιβαλλοντικού δικαστηρίου για την αντιμετώπιση των πιο σοβαρών παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
• Τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα πρέπει να υλοποιούνται μόνο μετά από κατάλληλες διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες.
• Προτεραιότητα σε χρηματοδοτήσεις έργων και επενδύσεων προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και σαφής ενίσχυση σχετικών Ταμείων που θα διαθέτουν το υπερπλεόνασμα σε έργα αειφορίας.
Για την Ελλάδα ζητάμε:
• Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να αναδειχθούν στον 5ο Πυλώνα του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου.
• Ολοκλήρωση όλων των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις προστατευόμενες περιοχές και τους υγροτόπους που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του συνόλου των υγροτόπων.
• Αναστολή της εκτός σχεδίου δόμησης, τουλάχιστον μέχρι να οριοθετηθούν σε ορθοφωτοχάρτες οι πλημμυρικές ζώνες των ρεμάτων, ο αιγιαλός, η γεωργική γη και οι υγροβιότοποι της σύμβασης Rasmsar, να κυρωθεί το σύνολο των δασικών χαρτών, να εκδοθούν τα ΠΔ των περιοχών Natura και μελέτες φέρουσας ικανότητας νησιών.
• Αλλαγή του τουριστικού μοντέλου προς εναλλακτικές μορφές σε συνέργεια με πολιτικές προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος.

Παπαδάκης Γιώργος
Οικολόγοι Πράσινοι


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα