Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Αποτροπιασμός από τις μαρτυρίες για τη δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων

» Συνεχίζονται οι σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Αποτροπιασμό προκαλούν οι καταθέσεις – μαρτυρίες που έρχονται στο φως για τα τεκταινόμενα σε ιδιωτική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, οι ιδιοκτήτριες, γιατροί και νοσηλευτές της οποίας απολογούνται σήμερα ενώπιον των Αρχών.

Στον ανακριτή και στον εισαγγελέα οι 7 βασικοί κατηγορούμενοι (ιδιοκτήτριες, γιατροί, νοσηλευτές).Υπενθυμίζεται ότι με βάση το κατηγορητήριο οι κατηγορούμενοι είχαν την ευθύνη για την θανάτωση 30 ηλικιωμένων, ενώ αποπειράθηκαν να θανατώσουν άλλους 8 ηλικιωμένους. Η δράση της “οργάνωσης” προσδιορίζεται το χρονικό διάστημα από 5-5-2009 έως 5-5-2021, για 12 δηλαδή έτη. Τα επτά άτομα αρνούνται κάθε κατηγορία.

Την ίδια ώρα, δύο κτηματομεσιτικά γραφεία, δύο συμβολαιογράφοι, νοσοκομειακοί γιατροί καθώς και προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων εμπλέκονται στη δικογραφία,

ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” αναμένεται το επόμενο διάστημα να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης καθώς προκύπτουν και σοβαρά οικονομικά ζητήματα. Και αυτό γιατί στο κατηγορητήριο γίνεται ξεχωριστή αναφορά στο ότι οι κατηγορούμενοι με διάφορους τρόπους και πράξεις αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και διαμοιράστηκαν αναλόγως.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στη δικογραφία κατονομάζονται δύο κτηματομεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη, καθώς και δύο συμβολαιογράφοι που φέρονται να εμπλέκονται σε μεταβιβάσεις ακινήτου ιδιοκτησίας φιλοξενούμενων στη ΜΦΗ σε άτομα που σχετίζονται με την ιδιοκτησία της Μονάδας.
Πέρα από τους δύο γιατρούς (ψυχίατρο και γενικής ιατρικής) που θεωρούνται από τη δικογραφία μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης» μαζί με τις δύο ιδιοκτήτριες της ΜΦΗ και τρεις νοσηλευτές, υπάρχουν τα ονόματα και άλλων γιατρών της πόλης και της περιφέρειας των Χανίων.
Οι διωκτικές αρχές μιλούν για παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους 3.000.000 ευρώ στις οποίες φέρεται να εμπλέκονται γιατροί. Μέρος της δικογραφίας αναφέρετε και σε προσωπικό των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που είχαν την ευθύνη για τον έλεγχο της ΜΦΗ, με τις κατηγορίες σε βάρος τους πάντως να είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” η δικηγόρος κ. Μαρία Παπαδάκη, ο πατέρας της οποίας πέθανε ενώ νοσηλεύονταν στη δομή και η ίδια εκπροσωπεί τις περισσότερες από τις οικογένειες που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη αναφέρθηκε στη δικογραφία. Όπως τόνισε από όσα έχει διαβάσει – καθώς δεν έχει προλάβει να τη μελετήσει αφού αριθμοί περισσότερες από 12.000 σελίδες – η συγκεκριμένη δομή «εμπλέκεται με ένα τουλάχιστον αδίκημα με το οποίο προσβάλλεται το έννομο αγαθό της ιδιοκτησίας. Το αδίκημα που έχει ως αντικείμενο μία οικία περιθαλπόμενης της δομής η οποία βρέθηκε στα χέρια προσώπου το οποίο επέλεξε η μονάδα. Υπάρχει κατηγορία και για παράνομη συνταγογράφηση ουσιών και φαρμάκων αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ και υπάρχει αναντιστοιχεία ανάμεσα στα έξοδα φιλοξενίας και περίθαλψης και στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι περιθαλπόμενοι πλήρωναν από 900 μέχρι 1.100 ευρώ μηνιαίως και όπως προκύπτει από τη δικογραφία το κόστος φιλοξενίας κάθε ηλικιωμένου ήταν 0,55 ευρώ την ημέρα. Η υπεύθυνη της μονάδας περίπου δύο εβδομάδες πριν κατηγορήθηκε για αρπαγή ηλικιωμένης συναφή με αδίκημα που αφορά τη μεταβίβαση περιουσιακού στοιχείου. Και υπάρχει πιθανότητα οι δυο αυτές δικογραφίες να συνενωθούν. Από το 2009 που άνοιξε η δομή έγινε η πρώτη μήνυση για ανθρωποκτονία και λειτουργία χωρίς άδεια, χωρίς όμως οι αρχές να κάνουν τίποτα. Εάν οι αρχές είχαν κάνει τη δουλειά του εγκαίρως θα είχαν αποτραπεί θάνατοι. Οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί από την Ασφάλεια είναι 293 από το 2015 έως το πρώτο τρίμηνο του 2021 στους οποίους δεν περιλαμβάνονται αυτοί που πέθαναν εκτός δομής. Όλοι οι θάνατοι αποδίδονται σε φερόμενη καρδιακή ανακοπή».

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Με βάση στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την προανάκριση, προκύπτουν πολύ σοβαρές καταγγελίες. Ανάμεσα σε αυτά:


• Κατάθεση νοσηλεύτριας που αναφέρεται σε μια ηλικιωμένη που ενώ ήταν σε καλή κατάσταση μια μέρα την βρήκε με πρησμένο κεφάλι και μελανιασμένο πρόσωπο. Ρώτησε να μάθει πως έγινε αυτό αλλά κανένας άλλος από το προσωπικό δεν θέλησε να τις δώσεις πληροφορίες. Συμπέρανε ότι είχε πέσει και είχε χτυπήσει στο κεφάλι λόγω πλημμελούς προσοχής για την οποία δηλώνει πως ήταν ευθύνη της διοίκησης.

• Σε καταγγελία γυναίκας που είχε πάει στη δομή τον άνδρα της που έπασχε από “Αλτσχάιμερ” σημειώνεται ότι στην πρώτη επίσκεψη της βρήκε τον άνδρας της “ναρκωμένο” και όταν ξύπνησε δεν μπορούσε να τραφεί και το φαγητό του έπεφτε από το στόμα. Μετά από λίγες ημέρες ο άνδρας παρουσίασε πυρετό. Οι υπεύθυνοι της οδμής εμφανίζονταν καθησυχαστικοί για την κατάσταση της υγείας του μέχρις ότου έπεσε σε κώμα και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί βαρύ εγκεφαλικό από μέρες. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα ο άνδρας απεβίωσε.

• Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα ηλικιωμένης αναφέρει σε μαρτυρία της ότι εν έτει 2016 κι ενώ η ίδια βρισκόταν στην Αθήνα, επικοινώνησε στα Χανιά με την αδερφή της η οποία ήταν σε επίσκεψη στη μητέρα τους. «Με ενημέρωσε ότι η κατάσταση της μητέρας μας ήταν κακή και ότι η υπεύθυνη της μονάδας είπε πως περίμεναν γιατρό να την εξετάσει. Παρόλο που η υπεύθυνη της μονάδας διαβεβαίωνε ότι θα ερχόταν γιατρός, κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ», φέρεται να αναφέρει.
Ετσι, κάλεσε ανεξάρτητη γιατρό που εξέτασε τη μητέρα τους και διαπίστωσε από τις εξετάσεις και τον εργαστηριακό έλεγχο ότι η μητέρα τους «βρισκόταν σε σηπτικό σοκ, δεν είχε επικοινωνία με το περιβάλλον, ότι είχε υψηλό πυρετό, ολιγουρία, ταχυσφυαλγία, χαμηλή αρτηριακή πίεση και ταχύπνοια. Δεν είχε υποστήριξη με οξυγόνο ούτε της είχαν χορηγηθεί υγρά με φλεβοκαθετήρα».
Η ανεξάρτητη γιατρός σύστησε τη μεταφορά της μητέρας τους στο Νοσοκομείο Χανίων όπου και κατέληξε εκείνο το βράδυ. Ηταν στις 30 Ιουνίου 2016. Σύμφωνα με την καταγγέλουσα, από τη μονάδα τη διαβεβαίωναν πως η κατάσταση της υγείας της μητέρας της ήταν καλή.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ

Στη δικογραφία περιέχονται στοιχεία από την καταγραφή των καμερών εντός της δομής που κατασχέθηκαν από τις διωκτικές αρχές. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η εφημερίδα “Πατρίς” του Ηρακλείου και η δημοσιογράφος Ευαγγελία Καρεκλάκη. Ειδικότερα μεταξύ άλλων καταγράφεται:

• 23/02/2021: Υπάλληλος νοσηλευτής της Μονάδας, ο οποίος βρισκόταν στο διάδρομο του υπογείου  σηκώνει από αναπηρικό αμαξίδιο όπου ήταν τοποθετημένος ηλικιωμένο,  ο οποίος προφανέστατα έχρηζε αλλαγής πάνας ακράτειας. Αφού τον σηκώνει, τον τοποθετεί όρθιο να στηρίζεται με τα χέρια του στη χειρολαβή-κουπαστή του διαδρόμου, και εν συνεχεία κατεβάζει το παντελόνι και την ακάθαρτη πάνα ακράτειας στο ύψος των γαμπών.
Αφού τον καθαρίζει πρόχειρα από τα περιττώματα με πανί-πετσέτα που υπήρχε στο χώρο, επανατοποθετεί την ίδια ακάθαρτη πάνα ακράτειας και τον τοποθετεί πάλι στο ίδιο σημείο στο αναπηρικό αμαξίδιο όπως και προγενέστερα.

• 4.3.2021: «Νοσηλευτές υποβάλλουν μία μη αυτοεξυπηρετούμενη ηλικιωμένη, η οποία είναι κατακεκλιμένη σε θάλαμο υπογείου, σε εξευτελιστική και απάνθρωπη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα θέλοντας να πλύνουν τα μαλλιά της κεφαλής της, την τοποθέτησαν κάθετα στην κλίνη με το κεφάλι της να προεξέχει αυτής και στην συνέχεια τής έδεσαν σφιχτά μια ευμεγέθη σακούλα σκουπιδιών περιμετρικά του λαιμού της με τρόπο που να κρέμεται κάτω το κεφάλι της προκειμένου να διοχετεύονται τα απόνερα.
Η μία της κρατούσε σφιχτά τα χέρια, ο άλλος έτριβε με δύναμη το κεφάλι με ένα σφουγγάρι. Κατά τους αστυνομικούς, η ηλικιωμένη ήταν σε δεινή θέση, αποστεωμένη, γυμνή από τη μέση και κάτω και η πάνα ακράτειας κατεβασμένη μέχρι το μηρό. Η ηλικιωμένη δυσανασχετούσε έντονα στην απάνθρωπη συμπεριφορά που υποβαλλόταν αλλά αδυνατούσε να αντιδράσει ενώ άξιο αναφοράς, όπως σημειώνεται,  αποτελεί το γεγονός ότι ο άνδρας ανά διαστήματα γελούσε, δίνοντας την αίσθηση ότι τον ευχαριστούσε η διαδικασία στην οποία υπέβαλε την ηλικιωμένη».

Σε άλλα βίντεο που καταγράφονται από τις κάμερες ηλικιωμένος πέφτει θύμα κοροϊδίας από νοσηλευτή, ενώ σε άλλο πεθαμένοι μεταφέρονται από τις κλίνες τους σε δωμάτιο που χρησιμοποιείται ως νεκροθάλαμος.
Μία γιαγιά είχε μείνει στο νεκροθάλαμο πολλές ώρες που είχε αρχίσει να σουρώνει… δεν είχε καν ψυγείο και απέναντι ήταν η κουζίνα και δωμάτια ασθενών» περιγράφει πρώην εργαζόμενος.

 

Π. Περάκης, Ελ. Φουντουλάκη και Γ. Ουντράκης σχολιάζουν την επικαιρότητα της εβδομάδας που πέρασε, εστιάζοντας στη συνέντευξη του CEO της Ryanair και στην αντιπαράθεση Διαμαντόπουλου – Αυγενάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα