Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Αποτυπώνοντας τη νίκη της ζωής στο δέρμα

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού σήμερα, μια μέρα μέσα στον Οκτώβρη, στον μήνα που είναι αφιερωμένος στην πρόληψη κι ενημέρωση. Η Βούλα Θαμνοπούλου, μια γυναίκα που νίκησε τον καρκίνο του μαστού, αποφάσισε να κάνει “καμβά” τις ουλές της και μιλά στα “Χ.ν.” για το τατουάζ που της σχεδίασε ο tattoo artist Φάνης Βομβολάκης.

O ίδιος μιλά στα “Χ.ν.” για το πώς μπήκε στη ζωή του το ιατρικό τατουάζ και πόσο σημαντικό είναι το «μετά» για τις γυναίκες που μετατρέπουν τις ουλές τους σε σύμβολα ζωής.

Φωτ. Μαγδαληνή Βογιατζή

ΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΤΑΤΟΥΑΖ

Η πρώτη επαφή του Φάνη με το ιατρικό τατουάζ ξεκίνησε με το να δίνει χρώμα και να καλύπτει κάποιες ουλές κι εγκαύματα σε μάγειρες. Για αυτό μας λέει βλέπουμε συχνά τους μάγειρες να έχουν πολλά τατουάζ πάνω τους διότι θέλουν – τουλάχιστον στα χέρια – να τα καλύψουν. Πριν 7 χρόνια έκανε το πρώτο του τατουάζ σε μια γυναίκα που είχε υποστεί μαστεκτομή, ολική αφαίρεση θηλής στο ένα στήθος. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τον ίδιο, ψάχτηκε στο διαδίκτυο και κάπως έτσι ξεκίνησε ένα όμορφο ταξίδι όπως μας λέει. «Πρέπει να έχουν περάσει δύο χρόνια από τη στιγμή που έχει γίνει η τομή, να έχει φτάσει σε ένα στάδιο πλήρους επούλωσης ώστε να μην χαλάσει το τατουάζ και κυρίως να μην υπάρξει κίνδυνος τραυματισμού της νωπής ακόμη ουλής» μας εξηγεί. Η πρώτη γυναίκα που τον επισκέφτηκε στην αρχή φοβόταν κι ήταν διστακτική, σύντομα όμως αυτό άλλαξε και πλέον, τόσα χρόνια μετά, έχει ακόμα επαφή με τον Φάνη και του λέει πόσο όμορφο είναι και πώς της έφτιαξε την διάθεση και ψυχολογία.
Έκτοτε ασχολήθηκε με αρκετές τομές, όχι μαστεκτομές, αλλά τομές ανθρώπων που είχαν σημάδια κάποιου χειρουργείου στο σώμα τους και ήθελαν να τα καλύψουν και να δώσουν μια άλλη «ζωή» στο ίδιο τους το κορμί. Ο Φάνης όλα αυτά τα χρόνια απέκτησε εμπειρία και κάπως έτσι εμφανίστηκε στο στούντιό του η Βούλα Θαμνοπούλου. Η Βούλα είχε υποστεί μαστεκτομή κι είχε αρκετά μεγάλες ουλές. Ο ίδιος, γνωρίζοντάς την στην συνέχεια, της πρότεινε ένα διαφορετικό σχέδιο, μια κερασιά, ένα πανέμορφο δέντρο, η ανθοφορία του οποίου σηματοδοτεί το ξεκίνημα της άνοιξης, της ζωής! «Δεν ήθελα να καλύψει όλο το στήθος, αλλά να σχεδιάσουμε κάτι πάνω στην τομή» αναφέρει ο ίδιος ενώ υπογραμμίζει πως κι η ίδια δεν ήθελε θηλές, καθώς είναι κάτι που το πέρασε, τελείωσε και θα ήταν “ψεύτικο”» να το κάνει.

«Η ΑΜΟΙΒΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ»

Αυτό που παρατηρεί ο Φάνης είναι πως οι γυναίκες ακόμη φοβούνται να σχεδιάσουν κάτι πάνω σε αυτό που πέρασαν και νίκησαν. «Η γυναίκα έρχεται σε εμάς για να επέμβουμε στο αισθητικό κομμάτι, στο “μετά”. Η Βούλα κι όλες οι γυναίκες αυτές αποτελούν για όλους εμάς παράδειγμα δύναμης» λέει όντας συγκινημένος για το μεγαλείο τέτοιων ανθρώπων. Μετά τη Βούλα, τον προσέγγισαν γυναίκες που βγήκαν νικήτριες από τον καρκίνο του μαστού, επειδή όμως οι ουλές ήταν ακόμη νωπές, τις περιμένει με το καλό όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το επόμενο διάστημα να σχεδιάσει πάνω τους ό,τι οι ίδιες επιθυμούν. Όσες τον έχουν επισκεφτεί είναι γιατί οι ίδιες έχουν αποφασίσει αυτό το βήμα, καθώς στα Χανιά δεν έχει προκύψει ακόμη κάποια συνεργασία με γιατρούς ώστε να προτείνουν κ.λπ. Ο ίδιος είναι αισιόδοξος πως τα επόμενα χρόνια θα πάψει να υπάρχει κάποιο ταμπού στο κομμάτι των τατουάζ, ειδικά σε εκείνα που γίνονται για ιατρικούς λόγους. Αυτό που δεν ξεχνάει ποτέ και για αυτόν τον λόγο θέλει να ασχοληθεί μόνο με τέτοια τατουάζ, είναι η πρώτη αντίδραση της γυναίκας που κοιτάζει στον καθρέφτη το νέο της χρωματιστό και όμορφα σχεδιασμένο στήθος: «Αυτό για εμένα είναι η πληρωμή μου! Να βλέπω τον άνθρωπο να χαμογελά με το αποτέλεσμα» και για αυτόν τον λόγο είναι τατουάζ που θέλει να τα κάνει δίχως χρηματικό αντίτιμο.
Το ελπιδοφόρο είναι, όπως μας πληροφορεί, πως δεν αλλάζει μόνο η νοοτροπία των ανθρώπων πάνω σε θέματα-ταμπού αλλά και το αισθητικό-ιατρικό κομμάτι εξελίσσεται: «Πλέον, στο κομμάτι της μαστεκτομής, μπορεί να προστεθεί και κάποιο δέρμα ώστε να αποκτήσει εξόγκωμα η θηλή και να μοιάζει πιο φυσικό το αποτέλεσμα. Μετά λοιπόν με τη συνεργασία του γιατρού με τον τατουατζή μπορεί να μπει χρώμα στην θηλή και να έχουμε ένα πιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα».
Έχει αντίκτυπο, παρατηρεί ο ίδιος, στην ερωτική τους ζωή και στην ψυχολογία. «Κάτι τόσο μικρό φαινομενικά, μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην ζωή και ψυχοσύνθεσή σου» σχολιάζει σχετικά. Αυτό που του αρέσει στο ιατρικό τατουάζ είναι ότι αφορά ένα νέο κοινό που συνήθως δεν σχετίζεται με τον κόσμο του τατουάζ. «Εντυπωσιάστηκα και ήταν διπλή η χαρά μου όταν πήρα ανατροφοδότηση από ανθρώπους που είδαν τη δουλειά μου, τους άρεσε και ήταν κόσμος που δεν έχει καν τατουάζ ή ακόμα και δεν τους αρέσουν, αλλά αυτά τα τατουάζ τους έκαναν να μιλήσουν για τη δύναμη αυτών των ανθρώπων, να τα αποδεχτούν και να συγκινηθούν ακόμη!».

«ΚΑΜΑΡΩΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ ΜΟΥ»

«Στην αρχή το ψιλοσκεφτόμουνα για το τατουάζ και όταν μου πρότεινε κι ο Φάνης να κάνουμε ένα όμορφο δεντράκι, κάτι που να μην με κομπλάρει, το έκανα!» μας λέει η Βούλα για την απόφασή της να κάνει τατουάζ στα στήθη της μετά την μαστεκτομή. Η ίδια δεν ήθελε κάτι βαρετό αλλά ούτε και κάτι που να την κομπλάρει αν έβγαινε χωρίς μαγιό στην παραλία. Δυο χρόνια περίπου έχει το τατουάζ πάνω της και όταν συνάντησε τον ευαισθητοποιημένο σε αυτά τα θέματα Φάνη, που καλούσε και καλεί όσες γυναίκες θέλουν από τα Χανιά κι όχι μόνο να τον επισκεφτούν για να σχεδιάσει πάνω τους, το πήρε απόφαση.
«Είναι ένα τατουάζ πολύ ωραίο, που το βλέπω και καμαρώνω πραγματικά» μας λέει για την κερασιά που στολίζει τα στήθη της. Μάλιστα είναι κάτι που βοηθά και την ίδια αλλά και τον όποιον σύντροφο έχει μια γυναίκα στη ζωή της να ξεφύγει το μυαλό από τον καρκίνο, ότι κάτι υπήρχε πριν εκεί. Το τατουάζ έφτιαξε τη διάθεσή της αλλά και των γύρω της. Μας διηγείται την αντίδραση των παιδιών της όταν το πρωτοείδαν «ενθουσιάστηκαν, μου λένε “τι ωραίο τατουάζ μαμά, πω-πω αυτό είναι τέχνη!”», ενώ τις ουλές δεν ήθελαν να τις πολυβλέπουν, τους τρόμαζαν όπως θυμάται γιατί τους έρχονταν μνήμες από την όλη κατάσταση κι αυτό ήταν ένα παραπάνω κίνητρο για την ίδια να το κάνει.
Αυτό που πιστεύει και τόνισε και στην κουβέντα μας είναι ότι πρέπει να προχωράμε μπροστά, να μην μένουμε στάσιμες κι αν την ρωτήσεις τι θυμάται από την ιστορία της με τον καρκίνο θα σου πει «νομίζω τίποτα! Ένα εκατομμύριο κόσμου το έχει κι ούτε είπα στιγμή γιατί σε μένα και τι θα κάνω κ.λπ. Πάει πέρασε αυτό. Ήμουν τυχερή βέβαια γιατί είχα τα παιδιά μου, μέχρι και τον κλόουν κάνανε για να με δουν να χαμογελάω!».
Ο καρκίνος, η κατάσταση που περνάει κάθε άνθρωπος αλλά κυρίως γυναίκα σε τέτοια περίπτωση, είναι διαφορετική και κάτι πολύ προσωπικό για την καθεμία όπως υποστηρίζει η Βούλα. Όσον αφορά στις άλλες γυναίκες που έβλεπαν το τατουάζ πάνω της ενθουσιάζονταν, αλλά δεν το τολμούσαν για τον εαυτό τους γιατί θεωρούσαν αφού «χάθηκε» το στήθος τώρα δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Βέβαια τελευταία, πριν επιστρέψει από τα Χανιά στην γενέτειρά της Κατερίνη, παρατηρούσε πως κάτι αλλάζει…
«Όλα είναι θέμα αντίληψης και χαρακτήρα. Γνώμη μου; Το ρίχνεις έξω και δεν το βάζεις κάτω» λέει η ίδια για τον καρκίνο του μαστού, δηλώνοντας παράλληλα πως ένιωθε πλήρης στα 40 της χρόνια αλλά προχώρησε στην μαστεκτομή γιατί ήταν σε τέτοιο στάδιο που μπορούσε να βγει νικήτρια. Όπως και βγήκε και το ίδιο ελπίζει για όλες!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα