Η φιλοσοφική σκέψη και η κοινωνική πρακτική του Ειρηναίου Γαλανάκη αποτυπώνονται στο “Κείμενα από τη Γερμανία – Επί τον ποταμόν Ρήνον” που επανεκδόθηκε από τις “Εκδόσεις Ραδάμανθυς” και παρουσιάστηκε στο Porto Veneziano στο Ενετικό Λιμάνι το βράδυ της Δευτέρας. Η παρουσίαση ξεκίνησε με χαιρετισμό του κ. Μιχάλη Γαλανάκη, ανιψιού του Ειρηναίου και του κ. Παντελή Κατάκη από την “Ένωση Προβολής του Έργου του Ειρηναίου Γαλανάκη” .
Tην πρώτη επαφή με τον Ειρηναίο Γαλανάκη σε μια επίσκεψη στη Γκιώνα ως παιδί τότε θυμήθηκε η αρθρογράφος κ. Αγγελική Μπεμπλιδάκη που συμπλήρωσε πως «η απουσία του άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ήταν μπροστά από την εποχή του, είχε αρχές και αξίες. Στο βιβλίο του δείχνει τη σημασία που δίνει στην Ελλάδα, στην πατρίδα και στους Έλληνες ως φορείς πολιτισμού».
« Συζητώντας με φίλους και διερευνώντας το έργο του Ειρηναίου κατέληξα στο συμπέρασμα πως ήταν η πιο σημαντική προσωπικότητα στην υλοποίηση κοινωνικού έργου στο Νομό Χανίων! Πέρα από τα θρησκευτικά καθήκοντα έκανε τεράστιο έργο, την ΑΝΕΚ, την ΕΤΑΝΑΠ, το Αννουσάκειο, για το ίδρυμα Ελ. Βενιζέλος συνέβαλλε αποφασιστικά! Άφησε ένα ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα που προσωπικά δεν ξέρω κάποιον άλλο να έχει κάνει κάτι ανάλογο το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα» υπογράμμισε ο καθηγητής κ. Γιάννης Βουρδουμπάς. Ειδικά για το βιβλίο σχολίασε πως μπορεί να διδάξει τον αναγνώστη για τα πιστεύω του συγγραφέα. Από τη μεριά του ο πρώην βουλευτής κ. Σήφης Μιχελογιάννης μίλησε για τη γνωριμία του με τον Ειρηναίο «στη Γαλλική σχολή να κινείται με φοβερή άνεση ανάμεσα στις μαθήτριες παροτρύνοντας της να μην κρύβουν τα βιβλία του Καζαντζάκη αλλά να τα διαβάζουν! Μάλιστα με τον Καζαντζάκη συμπίπτει στον υπερτονισμό της ατομικής ευθύνης, είναι ένας εχθρός του λαϊκισμού ο Ειρηναίος γιατί τονίζει πάντα την ευθύνη του ανθρώπου. Ο Ειρηναίος της Γερμανίας πηγαίνει στις φάμπρικες για να εμψυχώσει τους εργάτες και τις εργάτριες, τους μετανάστες και τις μετανάστριες, γράφει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή να φροντίσει τους πολιτικούς πρόσφυγες! Είναι γεμάτος αυτοπεποιήθηση είτε είναι σε ένα χωριό της Κισσάμου και του Σελίνου, είτε σε μια μεγάλη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα».
Ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός κ. Χαράλαμπος Μαγουλάς μίλησε για τον Ειρηναίο λέγοντας πως «μέσα από τα κείμενα του σκιαγραφείται μια πολιτική φυσιογνωμία. Ως εκ τούτου τα γραπτά του φαίνεται να συμβαδίζουν απόλυτα με το βίο του και τα “Γράμματα από τη Γερμανία” περιγράφουν την αγωνία του να μεταλαμπαδεύσει μια νέα συνείδηση, μια νέα ηθική στους ανθρώπους και να τους επαναφέρει σε αυτό που ο ίδιος θεωρούσε ορθό δρόμο» Τέλος για τις εκδόσεις “Ραδάμανθυς” ο κ. Χρίστος Τσαντής ρωτήθηκε γιατί αποφάσισε να επανεκδώσει τα βιβλία: “Επανάσταση των Συνειδήσεων” και το “ Κείμενα από τη Γερμανία – Επί τον ποταμόν Ρήνον”.
«Ήταν δύο βιβλία που είχαν χαθεί από το προσκήνιο και όμως είναι τα δύο βασικά έργα του Ειρηναίου που στήριξαν φιλοσοφικά όλη την κοινωνική του δράση που είναι τεράστια και είναι γνωστή στον κόσμο στα Χανιά. Θεωρούμε ότι είναι πολύ επίκαιρα και διαχρονικό το μήνυμα τους. Επανέρχεται η φωνή του Ειρηναίου στο προσκήνιο για το τι πρέπει να κάνουμε να επενδύσουμε ξανά στη συλλογικότητα, στη δύναμη που έχει το “εμείς”».