» Ερευνητικό πρόγραμμα του ΙΤΕ
Την Δευτέρα 13/7 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ρέθυμνο, η εναρκτήρια συνάντηση του ερευνητικού έργου ACTYS (Advanced spectro-bathymetric mapping of shallow seafloor using UAV imagery and deep learning techniques).
Το έργο θα πραγματοποιηθεί με συνεργασία δύο κορυφαίων Ινστιτούτων του ΙΤΕ και συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών και του Ινστιτούτου Πληροφορικής με επιστημονικούς υπευθύνους τον Δρ. Δημήτριο Αλεξάκη (Ερευνητής Γ’) και τον Δρ. Αναστάσιο Ρούσσο (Ερευνητής Β’) αντίστοιχα. Στην ερευνητική ομάδα του προγράμματος συμμετέχει και ο ωκεανογράφος Δρ. Ευάγγελος Αλεβίζος.
Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένης ερευνητικής μεθοδολογίας για την εκτίμηση τόσο της βυθομετρίας όσο και την λεπτομερή αποτύπωση και χαρτογράφηση του βυθού των παράκτιων περιοχών της Κρήτης, οι οποίες λόγω της ιδιαίτερης διαφάνειας των υδάτων τους προσφέρονται για μελέτες με εναέρια οπτικά δεδομένα. Καινοτομία του προγράμματος αποτελεί η χρήση δεδομένων από Μη Επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα (UAV-Drones) και Μη επανδρωμένα σκάφη για την αποτύπωση του βυθού. Οι ερευνητές του ΙΤΕ θα χρησιμοποιήσουν τα Drones για την λήψη διαχρονικών πολυφασματικών εικόνων και τα μη επανδρωμένα σκάφη για την λεπτομερή αποτύπωση της βυθομετρίας. Στη συνέχεια με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων επεξεργασία εικόνας, νευρωνικών δικτύων και τεχνικών βαθιάς μάθησης οι ερευνητές θα δημιουργήσουν και θα εκπαιδεύσουν ένα σύστημα αυτοματοποιημένης τρισδιάστατης αποτύπωσης του βυθού των παράκτιων περιοχών με υψηλή ακρίβεια.
Τελικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένης μεθοδολογίας αποτύπωσης του βυθού με τη χρήση UAV /Drones γεγονός που θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της υποβρύχιας βιοποικιλότητας άλλα και στην αξιολόγηση του ρίσκου από ακραίες μεταβολές των ακτών.
Η διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος είναι 2 έτη και η χρηματοδότηση προήλθε από την ερευνητική πρόσκληση FORTH/ Synergy (το πρόγραμμα ACTYS κατετάγη 1ο στην σειρά αξιολόγησης της πρόσκλησης FORTH/Synergy). Η πρόσκληση FORTH/ Synergy χρηματοδοτεί καινοτόμα, διεπιστημονικά συνεργατικά έργα που περιλαμβάνουν ερευνητικές ομάδες από τουλάχιστον 2 (δύο) Ινστιτούτα του ΙΤΕ με στόχο να επιτρέψει στους ερευνητές του ΙΤΕ να εκμεταλλευτούν πλήρως το διεπιστημονικό περιβάλλον του Ιδρύματος.