Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Απραξία για τη διάβρωση

“Μηδέν στο πηλίκο” σε ό,τι αφορά τη διάβρωση στον κόλπο των Χανίων, αφού 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης για την προστασία όλου του παραλιακού μετώπου από το Κολυμπάρι μέχρι και τα Χανιά, αυτή παραμένει αναξιοποίητη!

Τα “Χ.Ν.” συνάντησαν χθες το πρωί τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Κωνσταντίνο Συνολάκη λίγο μετά την έξοδο του από το βυθό μπροστά στο Ενετικό Λιμάνι όπου έχει τοποθετήσει μετρητή κυμάτων και ρευμάτων.
Ο καθηγητής δήλωσε απογοητευμένος που οι τοπικοί φορείς όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν κάτι για να αντιμετωπίσουν τη διάβρωση.
«Πρέπει να υπάρξει δράση! Η μελέτη για τον εμπλουτισμό της ακτής υπάρχει. Την έχουμε κάνει και πρέπει να εφαρμοστεί για τις παραλίες του Πλατανιά, της Αγ. Μαρίνας. Αν είχε εμπλουτιστεί πχ. το Κουμ Καπί δεν θα είχαμε τις υποσκαφές που είναι συνεχείς τελευταία. Και βέβαια αυτό δεν έχει να κάνει με την μελέτη ανάπλασης της περιοχής. Το να φέρεις άμμο και την εμπλουτίσεις ώστε να μην χάνεται είναι διαφορετικό από τα σχέδια για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου» επισήμανε ο κ. Συνολάκης.

ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Με τους συνεργάτες του ο καθηγητής συγκέντρωσε τα δεδομένα από τον μετρητή κυμάτων και ρεμάτων που έχει ποντιστεί βόρεια του Ενετικού Λιμανιού.
«Θέλουμε να δούμε τι στοιχεία έχουν καταγράψει τα μηχανήματα μας από τις καταιγίδες που είχαμε τον Ιανουάριο στα Χανιά. Καταιγίδες που είχαν μεγάλη διάρκεια και αυτό είναι ανησυχητικό. Αν έχουμε ακραίους κυματισμούς που διαρκούν πολύ, αν επεκτείνονται σε χρόνο οι καταιγίδες είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε» είπε ο κ. καθηγητής. Πολλοί Χανιώτες θυμούνται μεγάλες κακοκαιρίας στα τέλη της δεκαετίας του ΄60, τη δεκαετία του ΄80, δεν εντάσσουμε σε αυτήν την επαναλαμβανόμενη κατάσταση και την τελευταία κακοκαιρία ρωτήσαμε τον κ. Συνολάκη.
«Για αυτό το λόγο κάνουμε τις μετρήσεις αυτές. Έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία από μια 10ετία προκειμένου να δούμε αν αυξάνονται τα ακραία φαινόμενα . Αν δεν έχεις ποσοτικές τιμές για το κύμα και τα ρεύματα δεν μπορείς να πεις συγκεκριμένα ότι ενισχύονται και επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες. Αυτή είναι η αίσθηση μας αλλά πρέπει να το δούμε και με αξιόπιστες μετρήσεις. Παλαιότερα τα έργα που γίνονταν στα Χανιά, είχαν μετρήσεις 10 ημερών, τώρα μπορούμε να δούμε στοιχεία για 10 χρόνια» απάντησε. Στις χθεσινές ερευνητικές εργασίες καθοριστική ήταν η συνδρομή του Ιστοπλοικού Ομίλου Χανίων με σκάφος και του κ. Αρτέμη Χελιουδάκη με εξοπλισμό.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με φορείς της Αγ. Μαρίνας για το θέμα της διάβρωσης πραγματοποιήθηκε χθες στο Δήμο Χανίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου κάτοικοι και επαγγελματίες της Αγ. Μαρίνας δήλωσαν την αγωνία τους για τη διάβρωση της παραλίας της περιοχής του, ενώ ο δήμαρχος Χανίων τόνισε την ανάγκη να μπει ένα χρονοδιάγραμμα για να προχωρήσει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που διεξάγεται από το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ και το Πολυτεχνείο Κρήτης, για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης, ενώ παράλληλα δήλωσε την προθυμία του να βοηθήσει άμεσα με προσθήκη άμμου στην περιοχή για την έναρξη της τουριστικής σεζόν. « Θα κάνουμε όλα τα βήματα για να βρούμε τις αιτίες του προβλήματος, ώστε να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν η διάβρωση» είπε ο κ. Γ. Ζερβός πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα