Ηταν εντελώς απροσδόκητο και ξάφνιασε ακόµα και τους Αγγλους. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε την προγραµµατισµένη του συνάντηση στο Λονδίνο µε τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη.
Αυτό σύµφωνα µε το politico ήταν «Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ».
Σε ένα χρόνο στην Βρετανία έχουν εκλογές και το Συντηρητικό κόµµα του κου Σούνακ καταρρέει δηµοσκοπικά.
Σε µια πρώτη ανάγνωση, αυτός είναι και ο πρώτος λόγος της ακύρωσης της συνάντησης, για να συγκρατήσει ο Ρ. Σούνακ το εθνικιστικό του ακροατήριο.
Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης εκφράζει το δηµόσιο συµφέρον της χώρας.
Ταξίδεψε στο Λονδίνο µε τη σύµφωνη άποψη 11 εκατοµµυρίων Ελλήνων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στ. Κασσελάκης όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης στηλίτευσαν την ανεξήγητη στάση του κου Σούνακ και τις εξωφρενικές αιτιάσεις του εκπροσώπου του.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει διακηρυγµένη θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Και δεν πήγε µόνο γι’ αυτό στο Λονδίνο.
Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν και η κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και το µεταναστευτικό.
Το µπρίο του κου Σούνακ δεν έπεισε τους Άγγλους διανοούµενους, αφού ήδη υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Μαρινάκης δήλωσε ότι «∆εν έχει προηγούµενο αυτό που συνέβη».
Κρίνω ότι σε καµµία περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης δεν άσκησε ένα «επιθετικό λόµπινγκ» για τα Γλυπτά, αφού έχει γνωστοποιήσει αρκετές φορές τη θέση της Ελλάδας στα διεθνή φόρα.
Η αντίδραση Σούνακ ήταν ελάσσονος ειδικού βάρους, µια «τουφεκιά στον αέρα».
Αξιότιμε κύριε, επιτρέψτε μου δύο-τρείς λέξεις συμπληρωματικά στο εύστοχο σχόλιο σας:1) Είναι μία καλή στιγμή για το πολιτικό σύστημα της χώρας που επέστρεψε ,σε ότι αφορά στα εθνικά μας θέματα, στα αυτονόητα. Για του λόγου το αληθές το παρακάτω περιστατικό: Tον Αύγουστο του 1961 ο τότε πρόεδρος της ΕΣΣΔ Νικήτα Χρουστσόφ απείλησε με βομβαρδισμό την Αθήνα, λαμβάνοντας, ως εξυπακούεται τις δέουσες απαντήσεις από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Κυβέρνηση (Κ.Καραμανλής):”Ο κ.Χρουστσόφ ,δύναται και απείλησε να καταστρέψει την Ακρόπολιν, δεν δύναται όμως, να καταστρέψει τα ιδεώδη τα οποία συμβολίζει ο ιερός αυτός βράχος”. Αξ. Αντιπολίτευση (Γ.Παπανδρέου) :” Το έθνος δοκιμάζει ευλόγως βαθυτάτην έκπληξιν από την αδικαιολόγητον επίθεσιν των ηγετών την Σοβιετικής ΄Ενωσης, όταν όμως συμβή η ιστορική ώρα να επιβάλλη επιλογήν, ο Ελληνισμός κατά την μακραίωνη ιστορία του έχει αποδείξει ότι θυσιάζει την ειρήνη χάριν της ελευθερίας, αλλά ουδέποτε την ελευθερία χάριν της ειρήνης. Και ούτη είναι η λάμψις του εις την ιστορίαν.” Τούτων δοθέντων καλωσορίζουμε την επιστροφή της πατρίδος μας στην κανονικότητα…….2) Ο εν λόγω κύριος που κάθεται στην καρέκλα του Ουίστων Τσώρτσιλ καλό θα ήταν να μελετήσει την παρακαταθήκη του ένδοξου προκατόχου του και να μάθει πως συμπεριφέρονται σε συμμάχους 200 και πλέον ετών. Για διπλωματικό πρωτόκολλο ας μη μιλήσουμε καθόλου. Είμαι σίγουρος ότι αν υποβαλλόταν σε σχετική εξέταση από την διπλωματική ακαδημία του βρετανικού ΥΠΕΞ θα τον παρέπεμπε σε επιμορφωτικό σεμινάριο……3) Η Ελλάς σε ότι αφορά το θέμα το γλυπτών έχει υιοθετήσει ως εθνική πολιτική την στρατηγική της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη ,κάνοντας και τα απαραίτητα προς τούτο συμπληρωματικά βήματα (π.χ.το υπέροχο μουσείο ακροπόλεως κλπ.). 4) Η πατρίδα μας δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί του αγώνος για την αποκατάσταση του μνημείου της ακροπόλεως που έχει σαν στόχο να διορθώσει τις βάρβαρες ” παρεμβάσεις ” κάποιων σαχλαμαρολόρδων που κατέστρεψαν ένα σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού…..5) Οι σχέσεις μας με το Η.Βασίλειο είναι ιστορικές και στέρεες και ξεπερνούν τον κάθε Σούνακ και τις πολιτικές του σκοπιμότητες και εφήμερες τσιριντζάντουλες. Ως εκ τούτου η διπλωματία θα επαναφέρει συντόμως την τάξη……Με εκτίμηση