Περισσότερη γραφειοκρατία και πολύ μικρές αυξήσεις στα προϊόντα από την Κρήτη που στέλνονται στη Μεγάλη Βρετανία έχει φέρει το Brexit. Ωστόσο τα παραπάνω δεν αναμένεται να επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στις εξαγωγές καθώς μετά και τη συμφωνία Μ. Βρετανίας και Ε.Ε., έχει εξασφαλιστεί ότι δεν θα ισχύσουν δασμοί που θα ανέβαζαν το κόστος των προϊόντων.
Τα “Χ.Ν.” απευθύνθηκαν ενδεικτικά σε τοπικές επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα στη Μεγάλη Βρετανία για τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την 1η Ιανουαρίου.
Στο 39ο επεισόδιο, περιμένουμε τον χιονιά, ανησυχούμε για τους bmxάδες στις σκεπές των Νεωρίων, μετράμε τα υπό κατάρρευση δημόσια κτήρια στα Χανιά και ψάχνουμε τον κωδικό για τα 7.000 bitcoins.
Η ΜΟΒΙΑΚ
Η χανιώτικη εταιρεία ΜΟΒΙΑΚ, εκ των μεγαλύτερων στο είδος της παραγωγής και προμήθειας πυροσβεστικού εξοπλισμού είχε αναπτύξει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια με το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως μας εξηγεί ο κ. Στράτος Κορώνης export manager της ΜΟΒΙΑΚ «οι δασμοί είναι μηδενικοί λόγω της συμφωνίας, αλλά υπάρχει φόρος ΦΠΑ που είναι 20% για τον εισαγωγέα που όμως εκπίπτει και τους επιστρέφει πίσω το ποσό το κράτος. Εκεί που υπάρχει χρέωση είναι στον εκτελωνισμό από την Ελλάδα και στον εκτελωνισμό στη Μ. Βρετανία. Για να γίνει ο εκτελωνισμός υπάρχει μια μικρή χρέωση. Για μια εξαγωγή π.χ. 10.000 ευρώ υπάρχει μια επιβάρυνση από 150 έως 300 ευρώ ανάλογα πάντα με το εμπόρευμα.»
ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
«Υπήρξε ,μεγάλη ανησυχία τους προηγούμενους μήνες, με τη συμφωνία όμως του brexit το προϊόν μας δεν επηρεάζεται με δασμούς εισαγωγής» μας ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Terra Creta κ. Φώτης Σουσαλής. Η Τerra Creta είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του “χρυσού” προϊόντος της Κρήτης. Όπως τονίζει ο κ. Σουσαλής από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτό που αλλάζει είναι «ο εκτελωνισμός κατά την έξοδο και την εισαγωγή του προϊόντος που προσθέτει κάποιο κόστος και χρόνο. Για την ώρα δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει η οικονομία της Μ. Βρετανίας και της Ε.Ε. και αν επηρεαστεί ο καταναλωτής. Για μας η Βρετανία ήταν μια αναπτυσσόμενη αγορά και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε καλά».
Για την ΑΒΕΑ που επίσης κάνει εξαγωγές ελαιολάδου στη Μ. Βρετανία ο κ. Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης τόνισε στα “Χ.Ν.” πως «στην αρχή μέχρι να δούμε την όλη διαδικασία υπήρχε μια ανησυχία. Οι πρώτες ημέρες ήταν λίγο σύνθετες αλλά πλέον δεν έχουμε προβλήματα. Έχει γίνει πιο γραφειοκρατική η διαδικασία των εξαγωγών από εμάς και των εισαγωγών από την Μ. Βρετανία αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».
Ένα άλλο προϊόν που εξάγεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια είναι το xανιώτικο μέλι. Ο κ. Φραγκίσκος Σταθάκης μας λέει πως ξεκίνησε τις εξαγωγές στη Μ. Βρετανία το 2015 και ετησίως δίνει περίπου 5 τόνους σε διάφορες συσκευασίες. «Για την ώρα δεν βλέπουμε μεγάλες διαφορές και με τους εισαγωγείς που μιλάμε και τις μεταφορικές μας λένε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πέρα από τον εκτελωνισμό που πλέον θα γίνεται και κάποια πιστοποιητικά που πρέπει να εκδίδουμε. Το σημαντικό είναι ότι δεν μπαίνουν δασμοί, άρα δεν αυξάνεται η τιμή του προϊόντος» επισημαίνει.