Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Απροστάτευτο το Λαφονήσι

Οκταετία στα “συρτάρια” του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και τώρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος συμπλήρωσε η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για το Λαφονήσι! Η ΕΠΜ, που είναι υποχρεωτική για όλες τις προστατευόμενες περιοχές,  εκπονήθηκε το 2009 από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με μεγάλη προσπάθεια του τότε Δήμου Ιναχωρίου, μπήκε όμως στο “ψυγείο” για αρκετά χρόνια καθώς πολεμήθηκε από μια σειρά συμφέροντα.
Αυτή τη στιγμή η ΕΠΜ η οποία βάζει κανόνες λειτουργίας όλης της προστατευόμενης περιοχής, ορίζει χρήσεις γης και διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στο στάδιο της επικαιροποίησης της με βάση τη νέα νομοθεσία.
Τα “Χ.Ν.” απευθύνθηκαν στο Χανιώτη Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σταθάκη προκειμένου να πάρουν απαντήσεις για την πορεία της ΕΠΜ. Σύμφωνα με συνεργάτες του ο Υπουργός δεν θέλει αυτή τη στιγμή να κάνει επίσημη ενημέρωση καθώς μέσα στο επόμενο 15/νθήμερο θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για το ίδιο θέμα στη Βουλή. Πάντως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμάτε ότι μέσα στο Φθινόπωρο θα υπάρχουν εξελίξεις καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει προτεραιότητα για τη νομοθέτηση 10 ΕΠΜ που κρίνονται ως μεγάλης σημασίας (ανάμεσα της και αυτή του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς) ενώ αυτή του Λαφονησιού εκτιμάτε ότι θα μπορεί να νομοθετηθεί μέσα στο Φθινόπωρο.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
«Από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον να προχωρήσει άμεσα η μελέτη» δηλώνει ο Πέτρος Λυμπεράκης, βιολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που εργάζεται για την επικαιροποίηση της ΕΠΜ. «Την ΕΠΜΕ την εκπονήσαμε εμείς ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Η επικαιροποίηση της είναι “αστεία” , είναι κάτι που γίνεται γρήγορα καθώς πρέπει να αλλάξει η ορολογία με βάση το νόμο 3937 του 2011 που αφορά τις προστατευόμενες περιοχές. Η επικαιροποιημένη μελέτη θα χρειαστεί να περάσει από διαβούλευση αφού ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος από τις υπηρεσίας και εκτιμάω ότι αυτό θα μπορεί να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Στη συνέχεια έρχεται η νομοθετική κατοχύρωση και η έγκριση από το ΣτΕ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες δέκα ΕΠΜ που είναι στο ΣτΕ καθώς κρίθηκαν ως πρώτιστης σημασίας» ανάφερε ο κ. Λυμπεράκης.
Σημειώνεται ότι από υπηρεσιακούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος είχε δρομολογηθεί η συμπόρευση της ΕΠΜ του Λαφονησίου με άλλες ΕΠΜ σε όλη τη χώρα που θα περνούσαν “πακέτο” από τη Βουλή το…2020, εξέλιξη που όμως αποτράπηκε.
Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής. Κάθε προστατευόμενη περιοχή διαχειρίζεται από Φορέα στον οποίο μετέχουν οι τοπικές κοινωνίες, αυτοδιοίκηση, επιστημονικοί φορείς κα. Αυτή τη στιγμή σε επίπεδο Κρήτης υπάρχει ένας μόνο φορέας αυτός του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς. Από το Υπουργείο εξετάζεται αν ο συγκεκριμένος Φορέας θα αναλάβει τη διαχείριση και των άλλων προστατευόμενων περιοχών του νησιού, η αν θα δημιουργηθούν και άλλοι φορείς (κάτι που έχει να κάνει κυρίως με οικονομικούς λόγους). Πάντως η δημιουργία Φορέων Διαχείρισης σε προστατευόμενες περιοχές έχει εξασφαλίσει την προστασία τους και την ομαλή συνύπαρξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα