» Ανησυχία – αγωνία ψαράδων για την τύχη των σκαφών τους
Στους… θεούς και στους αγίους της θάλασσας προσδοκούν οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες αλιείς της Νέας Χώρας για να μην υποστούν ζημιές στην πρώτη κακοκαιρία. Και αυτό γιατί μετά από παρέμβαση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στην είσοδο του λιμανιού για να μπουν τα θεμέλια για νέους φάρους έχει αυξηθεί η εισροή των νερών και προκαλούνται ισχυρά ρεύματα με αποτέλεσμα τα σκάφη τους να παθαίνουν ζημιές σχεδόν σε κάθε κακοκαιρία!
Χθες το μεσημέρι στο λιμανάκι οι ψαράδες προχώρησαν σε διπλοδέσιμο των βαρκών, έλεγχο των σκοινιών και των αγκυρών και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας καθώς σήμερα οι βόρειοι άνεμοι αναμένεται να φτάσουν τα 10 Mποφόρ.
«Είναι κάτι που κάνουμε κάθε φορά γιατί από τότε που χάλασαν τη “μπούκα” του λιμανιού έχουμε σοβαρό πρόβλημα» μας λέει ο κ. Ανδρέας Πετακάκης πρόεδρος του Σωματείου Ερασιτεχνών Αλιέων.
Όπως εξηγεί ο κ. Πετακάκης «το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θεμελίωσε δύο νέους φάρους στην είσοδο του λιμανιού πριν από δύο χρόνια περίπου χωρίς να τους ολοκληρώσει. Έκαναν παρεμβάσεις όμως στην είσοδο του λιμανιού έβγαλαν κάποιες πέτρες με αποτέλεσμα να μπαίνει πολύ νερό, να δημιουργούνται ρεύματα μέσα στο λιμάνι και να χτυπιούνται οι βάρκες με την παραμικρή θαλασσοταραχή πόσο μάλλον τα 10 μποφόρ που αναμένουμε τη Δευτέρα και την Τρίτη».
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΔΛΤ Χανίων η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση κατασκευής δύο νέων φάρων οφείλεται στις αναγκαίες εγκρίσεις που θα έπρεπε να δοθούν από την Υπηρεσία Φάρων του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
«Με την παρέμβαση που έκαναν στην είσοδο του λιμανιού τώρα μπαίνει το νερό απότομα και σε κάθε θαλασσοταραχή οι βάρκες κινδυνεύουν» μας λένε επαγγελματίες ψαράδες της Ν. Χώρας, συμπληρώνοντας πως «ελάτε τη Δευτέρα να δείτε και μόνοι σας τι γίνεται. Μέσα στο λιμάνι το νερό φτάνει μέσα στο σπιτάκι των ψαράδων και οι βάρκες χτυπιούνται πάνω στο τσιμέντο ή μεταξύ τους».
Οι αλιείς επίσης σημειώνουν πως με εξαίρεση τον φωτισμό που έχει αντικατασταθεί το λιμανάκι αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. «Έχουμε ζητήσει εδώ και χρόνια την απομάκρυνση του γερανού που δεν εξυπηρετεί τίποτα και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του λιμανιού δεν λειτουργούν οι εγκαταστάσεις νερού και ρεύματος, ενώ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η παρέμβαση στο μώλο» λένε μεταξύ άλλων.