Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

ΑΠΘ: Πώς θα γίνουν τα μαθήματα το χειμερινό εξάμηνο

Η εξειδίκευση των μέτρων που περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού κατά τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο, απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και συμμετοχή του πρυτανικού συμβουλίου από την αίθουσα συνεδριάσεων του οργάνου.

Πέρα από τα μέτρα προστασίας της υγείας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας- με κυριότερο την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε αίθουσες, αμφιθέατρα, εργαστήρια, αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες, κλειστούς κοινόχρηστους χώρους, εξωτερικούς χώρους με ταυτόχρονη παρουσία υψηλού αριθμού ατόμων- η συζήτηση στο Σώμα επικεντρώθηκε στον τρόπο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με συνδυασμό της ηλεκτρονικής και δια ζώσης διδασκαλίας.

Στο ΦΕΚ Β 3707/04.09.2020, στο πρώτο άρθρο, ορίζεται πως «τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) τίθενται σε πλήρη λειτουργία, μετά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τους». Όμως, η πρόβλεψη του τρίτου άρθρου ότι «η εκπαιδευτική διαδικασία που αφορά στη διδασκαλία μαθημάτων […] πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών και με φυσική παρουσία των φοιτητών, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα του προγράμματος ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο έως τον αριθμό πενήντα (50) ανά τμήμα» θέτει περιορισμούς στην πλήρη λειτουργία του πανεπιστημίου με φυσική παρουσία διδασκόντων και φοιτητών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει τμήμα του ΑΠΘ στον α’ κύκλο σπουδών με αυτόν τον αριθμό εγγεγραμμένων και υπάρχουν τμήματα και μαθήματα με κατά πολύ μεγαλύτερα ακροατήρια. Για τον τρόπο οργάνωσης της διδασκαλίας του ίδιου μαθήματος σε πολλαπλά τμήματα, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ή τη διεξαγωγή των μαθημάτων με ένα μικτό σύστημα δια ζώσης και εξ αποστάσεως διδασκαλίας την ευθύνη έχουν να αποφασίσουν οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων και ο κάθε διδάσκων.

«Οι αποφάσεις της Συγκλήτου»

Στην κατεύθυνση αυτή τα μέλη της Συγκλήτου συμφώνησαν πως «η διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων στα οποία είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 50 φοιτητές συστήνεται να διεξαχθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με συνδυασμό μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διδασκαλίας με φυσική παρουσία, με γνώμονα την αποκατάσταση της κανονικότητας, ήτοι την επιστροφή στην εκπαιδευτική διαδικασία με διά ζώσης διδασκαλία». Παράλληλα τα εργαστήρια και οι κλινικές ασκήσεις θα διεξαχθούν με φυσική παρουσία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Εξάλλου, εκτιμώντας τις κατεπείγουσες ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω της υγειονομικής κρίσης η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση επιπλέον οικονομική ενίσχυση στα Τμήματα, ενώ για την αντιμετώπιση των διδακτικών αναγκών που προκύπτουν από την εφαρμογή της ΚΥΑ, ως επιτακτική επισημάνθηκε η ανάγκη για την άμεση αναπλήρωση των θέσεων των καθηγητών που αφυπηρέτησαν με την κατανομή του υπόλοιπου 50 % των θέσεων μελών ΔΕΠ, αναγνωρίζοντας παράλληλα ως θετική την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για χορήγηση υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, οι οποίοι θα αναλάβουν επικουρικό διδακτικό έργο σε φροντιστηριακά και εργαστηριακά μαθήματα -κρίνοντας πάντως ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερος αριθμός.

Οι αποφάσεις της Συγκλήτου θα κοινοποιηθούν αναλυτικά στα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Αριστοτελείου. Οι δε Σχολές και τα Τμήματα καλούνται άμεσα να αποφασίσουν αιτιολογημένα σχετικά με τα μαθήματα που θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως και αυτά που θα διεξαχθούν διά ζώσης σε μικρότερες ομάδες κατά το χειμερινό ακαδημαϊκό εξάμηνο, προκειμένου να ενημερωθούν φοιτητές.

Τέλος, τα μέλη της Συγκλήτου ενημερώθηκαν αναλυτικά για τον οδικό χάρτη που αφορά τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων covid-19 στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Οι προτάσεις των φοιτητικών παρατάξεων»

Τις δικές τους προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει πλήρως το Πανεπιστήμιο τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατέθεσαν φοιτητές, μέλη φοιτητικών παρατάξεων που συμμετέχουν στα Δ.Σ. των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ (σ.σ. τα Διοικητικά Συμβούλια παραμένουν τα ίδια καθώς πέρυσι την Άνοιξη λόγω της αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών δεν πραγματοποιήθηκαν φοιτητικές εκλογές).

Αντιπροσωπεία φοιτητών -εκπρόσωποι συλλόγων εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας- λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης έγιναν δεκτοί στην αίθουσα της Συγκλήτου για να παρουσιάσουν στα μέλη του οργάνου τα αιτήματά τους.

«Όλοι οι χώροι παντού ανοίγουν. Ζητούμε να ανοίξει και το Πανεπιστήμιο, ζητούμε δια ζώσης διδασκαλία με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Το τελευταίο εξάμηνο φοιτητές από άλλες πόλεις έχουν δαπανήσει υπέρογκα ποσά σε ενοίκια και τα μαθήματα γίνονται ηλεκτρονικά. Προφανώς υπάρχει θέμα με τις υποδομές του Πανεπιστημίου, όμως υπάρχουν και χώροι αναξιοποίητοι, όπως για παράδειγμα τα περίπτερα της ΔΕΘ, όπου θα μπορούσαν να γίνουν μαθήματα. Ζητούμε να δοθεί άμεσα από την κυβέρνηση στα πανεπιστήμια έκτακτο κονδύλι, να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό και προσωπικό για την καθαριότητα. Ζητήσαμε επίσης να υπάρξει ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας για τις αποφάσεις της Συγκλήτου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, Άννα Μαρία Ηλίου, για την παρέμβαση που πραγματοποίησαν οι φοιτητές, γνωστοποιώντας και πως στις 2 Οκτωβρίου προγραμματίζουν φοιτητικό συλλαλητήριο.

Αντίστοιχη κινητοποίηση στον εξωτερικό χώρο μπροστά από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ πραγματοποίησαν φοιτητές εκλεγμένοι σε φοιτητικούς συλλόγους με το σχήμα των ΕΑΑΚ. Τα αιτήματα και τις προτάσεις τους άκουσε ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας, Δημήτρης Κωβαίος. «Θέσαμε το ερώτημα σε ποιον βαθμό θα ανοίξουν οι Σχολές και τι μέτρα θα ληφθούν, αλλά είμαστε μετέωροι, δεν έχουμε απαντήσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φοιτητής που εκπροσωπεί το σχήμα στον φοιτητικό σύλλογο Νομικής.

Και οι δύο φοιτητικές παρατάξεις έθεσαν στη διοίκηση του ΑΠΘ ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης, τασσόμενοι στο πλευρό εργαζομένων των οποίων η ανάδοχος εταιρεία σίτισης δεν ανανέωσε τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν λήξει. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και μέλη του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού.

«Έχουμε αποφάσεις στήριξης των εργαζομένων. Εκεί τρώμε, είναι δίκαια τα αιτήματά τους, είναι άνθρωποι που εργάζονται 20 και 25 χρόνια στη Λέσχη και ζητάμε να επαναπροσληφθούν με συμβάσεις», δήλωσε ο φοιτητής της Νομικής.

Από την πλευρά των πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ επισημάνθηκε ότι όσον αφορά στις υπηρεσίες της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια συνεχής βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης των φοιτητών και των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, που προκύπτει από τις δημοσιοποιημένες ετήσιες καταγραφές της άποψης των σιτιζομένων, ενώ από την αρχή της πανδημικής κρίσης άμεσα διασφαλίστηκε η λειτουργία της Λέσχης με διανομή συσκευασμένου φαγητού και στα τρία γεύματα, χωρίς να προκύψει καμία διακοπή της σίτισης.

«Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η συνεχής βελτίωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και των συνθηκών διαβίωσης των μελών της κοινότητάς του. Επιπρόσθετα, οι όποιες δίκαιες διεκδικήσεις εργαζομένων άλλων εταιριών μας έχουν βρει και θα μας βρουν διαρκώς αρωγούς, ειδικότερα όταν αυτές συνδυάζονται με τη δική μας προσπάθεια για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική υλοποίηση των έργων που ανατίθενται και σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το ΑΠΘ», διευκρινίστηκε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα