» Από τη μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου λόγω καιρικών συνθηκών
Στο ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται η απώλεια των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης, αλλά και από την οικονομία του νησιού, από τη μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου λόγω καιρικών συνθηκών, όπως επισημαίνει με επιστολή του στην κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Στην επιστολή, που δόθηκε προσωπικά προχθές από τον κ. Αρναουτάκη στον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. Β. Εξαρχο καταγράφονται αναλυτικά στοιχεία από έρευνα των Υπηρεσιών της Περιφέρειας (σε πίνακες ανά Περιφερειακή Ενότητα για την παραγωγή ελαιολάδου την τελευταία τριετία, την απώλεια εισοδήματος, αλλά και τις μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα – βροχοπτώσεων της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου), βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι η μειωμένη παραγωγή και η σχινοκαρπία προήλθαν αποκλειστικά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, «για το πρωτοφανές φαινόμενο και τις επιπτώσεις του έγινε ειδική αναφορά από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, αλλά και τους συνεργάτες του, την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου, τον αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη στη σύσκεψη Φορέων που έγινε στην Περιφέρεια παρουσία του κ. Εξαρχου, του υφυπουργού Β. Κεγκέρογλου, βουλευτών, του γεν. γραμμ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δημάρχων κ.ά.
Στη σύσκεψη, αλλά και στην επιστολή στην κυβέρνηση, επισημάνθηκε από την ηγεσία της Περιφέρειας ότι οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγών είναι άνω του 60% και ότι από τη μέση παραγωγή στην Κρήτη των 100 – 120 χιλιάδων τόνων φέτος λόγω της σχινοκαρπίας η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει συνολικά τους 40 – 50 χιλιάδες τόνους!».
«Η παραπάνω μεγάλη απώλεια εισοδήματος θα δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας οι οποίοι ήδη περνούν δύσκολες ημέρες. Είναι, λοιπόν, ανάγκη πριν δημιουργηθούν έκρυθμες καταστάσεις, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης στην επιστολή του, την οποία έχει στείλει στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛ.Γ.Α. από 5/8/2013.
Ακόμα, στην επιστολή του ο κ. Αρναουτάκης τονίζει μεταξύ άλλων:
«Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί την κατ’ εξοχήν ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδος αριθμώντας 33.000.000 ελαιόδεντρα και παραγωγή σε ετήσια βάση 100 – 120 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου, αποτελώντας το κύριο εισόδημα 100 χιλιάδων γεωργικών οικογενειών. Η αναφορά αυτή γίνεται για να επισημανθεί πόσο μεγάλη οικονομική σημασία έχει η ελαιοπαραγωγή για τους γεωργούς μας και την ευρύτερη οικονομία της Κρήτης.
Η παραπάνω κατάσταση κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο έχει ανατραπεί δεδομένου ότι η παραγωγή του ελαιολάδου φέτος αναμένεται να είναι πολύ μειωμένη προσεγγίζοντας το μισό της μέσης ετήσιας παραγωγής. Ετσι για πρώτη χρονιά φέτος έχουν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα της δακοκτονίας 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, το οποίο αντιστοιχεί στο 33% του συνόλου των ελαιοδέντρων της Κρήτης. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος δεδομένου ότι και στις περιοχές που εφαρμόζεται το πρόγραμμα της δακοκτονίας η παραγωγή είναι κατά 50% μικρότερη της αναμενόμενης. Με βάση τα παραπάνω η αναμενόμενη παραγωγή ελαιολάδου για την περίοδο 2013 – 2014 εκτιμάται στους 50 – 60 χιλιάδες τόνους».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΥΤΑΡΗ ΣΕ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης, απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, σχετικά με τους νέους αγρότες. «Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι νέοι γεωργοί δεν υποβάλλουν αίτηση και φάκελο δικαιολογητικών για τη λήψη της 2ης και 3ης δόσης της ενίσχυσης εντός της συμβατικής προθεσμίας της απόφασης έγκρισης πράξης ή δεν τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις την περίοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου χωρίς να συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας, εφαρμόζονται κυρώσεις», σημείωσε ο κ. Τσαυτάρης, αναφορικά με τον κίνδυνο απένταξης 5.000 νέων αγροτών, στον οποίο αναφέρεται σε κοινοβουλευτική παρέμβασή του ο κ. Αυγενάκης.
Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του βουλευτή, «το έτος 2009 λειτούργησαν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα νέων αγροτών με στόχους την πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου (με την εγκατάσταση νέων γεωργών) και τη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας.
Στο πλαίσιο αυτό προβλεπόταν η παροχή οικονομικών ενισχύσεων για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων γεωργών ηλικίας κάτω των 40 ετών, σε τρεις δόσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πρώτες δαπάνες που ενδεχομένως θα προκύψουν.
Στην προκήρυξη του Μέτρου 112 “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών” κατά την 4η Προγραμματική Περίοδο (2007 – 2013), που πραγματοποιήθηκε το 2009, εκδηλώθηκε εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρων συμμετοχής, γεγονός που οδήγησε στην ένταξη 8.276 δικαιούχων στο πρόγραμμα με συνολική δημόσια δαπάνη 144 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, πάνω από 5.000 νέοι αγρότες, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στα προγράμματα στήριξης για τους νεοεισερχόμενους αγρότες, κινδυνεύουν σήμερα να μην τους καταβληθούν τα οφειλόμενα χρήματα, αλλά και να τους ζητηθεί και η άμεση επιστροφή όσων χρημάτων έχουν ήδη λάβει».
Οπως αναφέρει ο κ. Τσαυτάρης στο έγγραφό του: «Εχει ήδη καταβληθεί η α’ δόση οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 70% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης ανά δικαιούχο, που ανέρχεται συνολικά σε 101 εκατ. ευρώ. Η δυνατότητα καταβολής του υπόλοιπου 30% της οικονομικής ενίσχυσης σχετίζεται με την εκπλήρωση των δεσμευτικών στόχων τριετίας του επιχειρηματικού σχεδίου για την καταβολή της β’ δόσης (15%) και πενταετίας για την καταβολή της γ’ δόσης (15%) αντίστοιχα.
Επίσης, η β’ και γ’ δόση δύναται να καταβληθούν ταυτόχρονα εντός τριετίας από την έγκριση του δικαιούχου, εφόσον έχει επιτευχθεί το σύνολο των δεσμευτικών στόχων του επενδυτικού σχεδίου. Επιπλέον, η β’ δόση προϋποθέτει για την καταβολή της, την κατάρτιση του δικαιούχου και τη λήψη σχετικής βεβαίωσης επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας από τον ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ” καθώς και την οριστικοποίηση των ελέγχων Ενιαίας Ενίσχυσης του έτους 2012. Σημειώνεται ότι η διαδικασία κατάρτισης των δικαιούχων βρίσκεται σε εξέλιξη».