Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αραουκάνοι – οι Σπαρτιάτες που αποίκησαν στη Χιλή

Οι “Αραουκάνοι” είναι μια φυλή στο κέντρο της Νότιας Χιλής μεταξύ των ποταμών Βίο-Βίο και Τόλτεν. Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στη Λευκή Φυλή, έχουν Ευρωπαϊκή καταγωγή και έφτασαν στη Χιλή από τα Δυτικά.
Γυρω στα 600-800 π.Χ. ξεκίνησε μία αποστολή αποίκισης από την Ελλάδα, συγκεκριμένα απο τη Σπάρτη και περνώντας τη Μικρά Ασία ακολούθησε τον παραδοσιακό δρόμο πρός την Απω-Ανατολή, εφτασε στο Λάος, κατεβηκαν στην Μαλαισία και από εκεί πέρασαν στον Ειρηνικό Ωκεανό, που οι Ελληνες ονόμαζαν “Ωκεανό”. Χρησιμοποιώντας ως γέφυρα τα συμπλέγματα της Ινδονησίας, Πολυνησίας, εφθασαν ως τα νησιά  ”Γαλάπαγος” σύνθετη λέξη απο το Γαλα-παγος δηλαδή ”Λευκοί Βράχοι” και απο εκεί πέρασαν στην Αμερικανική Ηπειρο.
Οι Σπαρτιάτες, αναζητώντας κατάλληλο μέρος για την αποικία τους, σε ανάλογο Γεωγραφικό Πλάτος με την Ελλάδα, μεταξύ του 36ου και 40ου παραλλήλου, Νότια του Ισημερινού. Εκει θεμελίωσαν την πολιτεία τους και εδωσαν το όνομα “ΦΥΛΗ” και απο παραφθορά προεκυψε η σημερινη ονομασία της ΧΙΛΗΣ (CHILE). Η ονομασία ΦΥΛΗ προέρχεται απο το ρήμα ”ΦΥΩ” και μια δευτερη σημασία αυτη της ΦΥΛΑΞΗΣ, του ΦΥΛΑΚΙΟΥ (απο το ρημα φυλασσω).
Ειναι γνωστό ότι κατα τους χρόνους εκείνους καμία αποικιστική αποστολή δεν ξεκινούσε αν δεν ειχε πρώτα την Εγκριση και Υπόδειξη του ”Μαντείου των Δελφών”, για τον τόπο προορισμού, αλλά και για την διαδρομή που θα ακολουθουσε.
Οι Ισπανοι φτάνοντας στην περιοχή της Χιλής συνάντησαν τους Αραουκανούς οι οποιοι τότε ονομάζονταν ”Μαπούσε”.
Οι ”Σπαρτιατες της Χιλής”, οπως αποκαλουνται αριθμούν γύρω στους 1.800.000 κατοίκους. Οι 1.100.000 ειναι στην Χιλη και 700.000 στην Αργεντινή.
Οι χρονικογράφοι της εποχής εγραφαν για “Ανθρωπους” Λευκούς με γαλάζια μάτια, ξανθά μαλλιά και ισια μύτη. Πολλοι συγγραφείς αναφέρουν οτι η “Αραουκανή γυναίκα ειναι ομοια με Ελληνίδα” και οτι εχουν κανονικά χαρακτηριστηκα και όμορφα.
Οι Αραουκάνοι απόγονοι των Σπαρτιατών διαθετουν και αλλες ομοιότητες με τους Αρχαίους Ελληνες. Οι χοροί τους ειναι κυκλικοί. Ενας απο αυτούς ονομάζεται PURRUM (Πυρρίχιος) και ειναι πολεμικός χορός και τον συναντάμε στην Αρχαία Ελλάδα. Η Ευγονία, το θάρρος, η σκληραγώγηση, η πειθαρχία στους νόμους, το ανυποτακτο του Ελληνα (ειχαν μακρόχρονη αντίσταση σε ξενη επιβουλή, οταν οι υπόλοιπες Φυλές της περιοχής ειχαν υποταχθεί απο πολύ νωρίς).
Οι Αραουκανοί εχουν διαδηλώσει επανειλημμένα για την αναγνώριση της μειονότητάς τους.
Ανταπόκριση εχουν βρει μόνο από τη Σουηδία. Η Ελλαδα δυστυχώς τους εχει  “γυρίσει την πλάτη”.
Ο ποιητης Πάμπλο Νερουδα – Pablo Neruda ειναι Αραουκανός. Γεννήθηκε στο Γιεκμόντε, μεταξύ των ποταμών Μάουλε και Βίο-Βίο.
Ο Νερούδα είχε συνηδηση της καταγωγής του γι’ αυτό κάνει αναφορά στους Ηρωες της Αραουκανίας και εγραφε στο “Καντο Χενεραλ” – “Canto Heneral”,
«Ω Αραουκανία, με τις χειμαρροφυείς Βαλανιδιές
Εσυ Ω Πατρίδα διχως ελεος(….)
κι εσεις, Αραουκανοί,
Προγονοί μου(….)
το αιμα το Ελληνικό
κατρακυλά την ωρα τούτη…
κατεβαίνει μεχρι τις θάλασσες
της Χιλής…

Οι Αραουκανοί δεν μοιάζουν μόνο με τα χαρακτηριστικά τους με τους Ελληνες,αλλά και η γλώσσα τους έχει πολλά κοινά στοιχεία με το λεξιλόγιο το Ελληνικό όπως:
Αρ = Αριος-γηγενής
Αλντο = πολύ
Μακο = μακρύ
Ανιλεο = Ανηλεής
Αντακόρο = Αντίχορος
Κιριο = Κύριος
Πονο = Πόνος
Καρέλαο = Χαρίλαος
Καλκου= Μαντης- Καλχαίνω
τεκάου= Δεκα
Βέλο = Βέλος
Αετό = Αετός
και αλλα…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα