Άσχημα τα μαντάτα για τα οικονομικά της χώρας μετά τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανάσχεση της πανδημίας. Υπολογίζεται ότι μία στις τρεις απ’ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν αναστείλει τις εργασίες τους λόγω του lockdown, θα κλείσει οριστικά, το δε τουριστικό συνάλλαγμα θα μειωθεί απελπιστικά σε σημείο που το Yπ. Οικονομικών να μην μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν απ’ τα μνημόνια.
Η χώρα δεν προβλέπεται να εισπράξει τα ίδια έσοδα από τον τουρισμό όπως άλλα χρόνια. Διαβλέπεται ότι μόνο ξένες σοβαρές και παραγωγικές επενδύσεις θα επιφέρουν οφέλη στην εθνική οικονομία καλύπτοντας την ανεργία αναζωογονώντας και τονώνοντας την αγορά.
Το θέμα της οικονομίας, όμως δεν εξαρτάται απολύτως απ’ το Υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι συνυφασμένο και με τις δραστηριότητες των διπλωματικών επαφών του Υπουργείου Εξωτερικών. Εν προκειμένω ο κ. Δένδιας έδειξε την επιδεξιότητά του και σ’ αυτού του είδους των διεθνών σχέσεων, όπου οι διαπραγματεύσεις απέδωσαν καρπούς.
Πρόκειται για συνομιλίες που άρχισαν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.) απ’ τις αρχές του 2020, ολοκληρώθηκαν προσφάτως και οι πληροφορίες αναφέρουν τον προγραμματισμό επίσκεψης ελληνικών παραγόντων στο Ριάντ στα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες.
Αποτελεσματική συμβολή είχε στην επίτευξη της συμφωνίας και το Υπ. Εθνικής Αμύνης, που πρότεινε την αποστολή μιας πυροβολαρχίας Patriot και ανθρωπίνου δυναμικού για την προστασία ενεργειακών υποδομών, καλυπτομένων των εξόδων εξ ολοκλήρου απ’ το Ριάντ και με τις “ευλογίες” του Πενταγώνου των ΗΠΑ.
Η φιλοδοξία του κ. Δένδια, όπως λέγεται, είναι να διευρυνθούν οι συνεργασίες παράλληλα με την τριμερή Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου και με τα Η.Α.Ε., ενισχύοντας έτσι το μέτωπο εναντίον του νεοοθωμανισμού του Ερντογάν, στον οποίον πρωτεύοντα ρόλο παίζει η Αίγυπτος. Στην προκειμένη περίπτωση και το Ισραήλ επιθυμεί να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με τον Αραβικό κόσμο και να δημιουργήσει προοπτικές επίτευξης συνεργασιών κοινών στόχων.
Η συμφωνία με τα Η.Α.Ε., θα έρθει στη βουλή προς συζήτησιν, να γίνει νόμος του κράτους, λέγεται δε ότι θα έχει και υποχρεωτικό όρο αμυντικής συνδρομής, που να μην αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα διπλωματικές πηγές φέρουν την Ελλάδα να προσανατολίζεται σε διαπραγματεύσεις οικονομικής συνεργασίας και με τη Σαουδική Αραβία με προοπτική να εξελιχθούν σε αξιόπιστη συμμαχία στην περιοχή μας, στην οποία μέχρι τώρα είμαστε ολομόναχοι.
Με αυτή την συμμαχία συμφώνησαν ο κ. Κατρούγκαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Λοβέρδος από πλευράς ΚΙΝΑΛ.