Παραμένει “κρυμμένο” μέσα στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας ένα εντυπωσιακό μικρό τμήμα του νεκροταφείου της αρχαίας Κυδωνίας (4ου αι. π.Χ.).
Αν και επισκέψιμος, ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος βρίσκεται δεξιά από την είσοδο του Πάρκου, από την πλευρά της οδού Ανδρέα Παπανδρέου (πίσω από τη στάση του Αστικού ΚΤΕΛ), δύσκολα εντοπίζεται, αφού έως σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί μονοπάτι που να οδηγεί προς το συγκεκριμένο σημείο.
Η συγκεκριμένη ανασκαφή είχε γίνει το 1986.
Στην ταμπέλα που έχει τοποθετηθεί μπροστά από το τμήμα αυτό του νεκροταφείου της Αρχαίας Κυδωνίας, αναγράφεται μεταξύ άλλων:
«Το 1986, κατά τις εργασίες για τη δημιουργία του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Ζομπανάκη, αποκαλύφθηκε τμήμα του νεκροταφείου της αρχαίας Κυδωνίας. Συνολικά ανασκάφτηκαν 35 τάφοι διαφόρων τύπων και ένας λάκκος απορριμμάτων της πρωτομινωικής περιόδου. Οι τάφοι χρονολογούνται κυρίως στα υστεροκλασικά και πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (τέλος 4ου αι. π.Χ.). Εντοπίστηκαν, όμως, και ρωμαϊκοί τάφοι, καθώς και ένας υστερογεωμετρικός και ένας υστερομινωικός. Ορατοί και επισκέψιμοι διατηρούνται σήμερα ένας λαξευτός θαλαμωτός τάφος της εποχής της ρωμαιοκρατίας, μία λίθινη λάρνακα και τρεις κτιστοί κιβωτιόσχημοι, που μετακινήθηκαν από το χώρο τους και τοποθετήθηκαν γύρω από τους δύο παραπάνω τάφους».