Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2025

Aρχειακά: ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ

Κύριε διευθυντά,

τον Νοέµβριο του 1906 κυκλοφορεί στα Χανιά της Κρήτης ο Αστήρ Κρητικός. Ένα χρόνο αργότερα καθιερώνεται ως Κρητικός Αστήρ και εκδίδεται δύο φορές τον µήνα. ∆ιευθυντής του περιοδικού ως το 1914, οπότε και σταµάτησε η κυκλοφορία του, υπήρξε ο Γεώργιος Ι. Λελεδάκης, καθηγητής και διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήµιο Κρήτης.
Το περιοδικό, όργανον εκπαιδευτικόν, επιστηµονικόν, φιλολογικόν και κοινωνικόν, στοχεύει να συµβάλει στην προώθηση της κρητικής ιστορίας και του κρητικού πολιτισµού και να αποτελέσει έναν πολύτιµο οδηγό της κρητικής φιλολογίας. Φαίνεται µάλιστα ότι κατορθώνει τον στόχο του «µε τη θεµατολογία και την τεράστια κυκλοφορία του τόσο στην Κρήτη όσο και πέρα από αυτήν», όπως σχολιάζει κατά το τέταρτο έτος της κυκλοφορίας του ο αντιπρόσωπος του περιοδικού στην Αλεξάνδρεια Αντώνιος Κ. Γερακάρης.
Από νωρίς ο Γεώργιος Λελεδάκης κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη συνεργασία και τη συµµετοχή στην επιµέλεια και στην έκδοση του περιοδικού σπουδαίων επιστηµόνων και λογογράφων κυρίως της κρητικής κοινωνίας αλλά όχι µόνο. Ο Γεώργιος Τσοκόπουλος, ο καθηγητής Παναγιώτης Χριστόπουλος, ο δηµοσιογράφος Κωνσταντίνος Χαριτάκης, ο λογογράφος Κωνσταντίνος ∆ουνάκης ήταν κάποιοι από τους συνεργάτες του.
Τα οκτασέλιδα τεύχη του είναι γεµάτα από κοινωνικά, επιστηµονικά, εµπορικά, λαογραφικά, στρατιωτικά, ιατρικά, ναυτικά, θρησκευτικά, λογοτεχνικά και ιστορικά άρθρα και θέµατα για τη γυναίκα. Επίσης σπουδαία θέση καταλαµβάνουν πολλά ανέκδοτα, παιχνίδια, αποφθέγµατα, αινίγµατα και προκηρύξεις διαγωνισµών. Το 1907 κυκλοφορεί µαζί µε το περιοδικό το Εκπαιδευτικόν ∆ελτίον του Κρητικού Αστέρος που διανεµόταν δωρεάν και περιείχε ποιήµατα, κοινωνικές ειδήσεις, αγγελίες, διαφηµίσεις καταστηµάτων, πρακτορείων, ασφαλειών, αναγγελίες εκδόσεων και κριτικές για βιβλία και περιοδικό Τύπο κτλ. ∆ύο χρόνια αργότερα ξεκινά ως ένθετο του Κρητικού Αστέρος η πανηγυρική έκδοση του Κρητικού Λευκώµατος, παρουσιάζοντας εικόνες και βιογραφικά σηµειώµατα παλαιών αγωνιστών της Κρήτης, «των οποίων δυστυχώς ηµέρα τη ηµέρα εξαλείφεται η µνήµη και λησµονούνται οι αγώνες».
Στην οκτάχρονη εκδοτική του πορεία ο Κρητικός Αστήρ άλλαξε αρκετές φορές µορφή, υπότιτλο και στέγη (η µετακίνηση των γραφείων του ήταν αρκετά συχνή µέσα στην πόλη των Χανίων), καθώς και συνεργάτες, κυρίως επιµελητές και τυπογράφους. Το 1911 εµφανίζεται «µε νέας αρχάς και νέας ελπίδας προόδου από απόψεως ύλης… προς δικαίωσιν και εκπλήρωσιν των προσδοκιών µας», αφού γίνεται όργανο της Κρητικής Εκδοτικής Εταιρείας Χανίων. Κυκλοφορεί πλέον µία φορά τον µήνα µε διπλό τεύχος, ενώ αλλάζει τη δοµή στην παρουσίαση των άρθρων και εµφανίζεται περισσότερο καλαίσθητο και µε έντονη καλλιτεχνική διάθεση.
Στο ΕΛΙΑ βρίσκονται 29 φύλλα της πρώτης περιόδου έκδοσης του περιοδικού που καλύπτουν τα έτη 1907-1910 και 15 τεύχη της δεύτερης περιόδου του 1911.
«Ανευ ποµπωδών επιδείξεων, άνευ ψευδών διαφηµίσεων, άνευ κουφών ελπίδων ο ‘‘Κρητικός Αστήρ’’ εισήλθεν εις τον φιλολογικόν ορίζοντα… Εγένετο ο φίλος του επιστήµονος, ο αχώριστος φίλος του µαθητού, το πολύτιµον βιβλίον της οικογενείας…».
Επίσης στο Αρχείο του Μουσείου Τυπογραφίας υπάρχει ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ, καθώς και στο αρχείο εφηµερίδων της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα