Στους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε ως ενιαίο το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττική – Κρήτη, με εκείνο της διασύνδεσης Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ, αποκάλυψε χθες ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας Κ. Χατζηδάκης. Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το capital.gr, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι οι προτάσεις που έγιναν προς τον ΑΔΜΗΕ δεν ήταν ώριμες και δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτές γιατί δεν ήταν ώριμες και θα έμενε στον αέρα η διασύνδεση της Κρήτης. Προφανώς είναι προτεραιότητα για εμάς να αρθεί η ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου και είμαστε έτοιμοι από αύριο να ξεκινήσουμε εντατικές διαπραγματεύσεις για να υπάρξει διασύνδεση με την Κύπρο, πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ, ο πρόεδρος του διαχειριστή κ. Μανουσάκος είπε πως τις αμέσως επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η αξιολόγηση και αρχές Νοεμβρίου θα επιλεγεί ο ανάδοχος για το καλώδιο της διασύνδεσης της Κρήτης. Αντίστοιχα η προθεσμία υποβολής προσφορών για τους σταθμούς μετατροπής λήγει τέλος Οκτωβρίου και στόχος του διαχειριστή είναι να η συμβασιοποίηση να γίνει σε δύο μήνες.
Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ προχωρά μετά τις τελευταίες αποφάσεις χωρίς σύννεφο στον ορίζοντα και χωρίς καθυστερήσεις, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2023.
Σε ό,τι αφορά στη μικρή διασύνδεση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 και θα καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού τους χειμερινούς μήνες. Θα είναι το μεγαλύτερο καλώδιο εναλλασσόμενους ρεύματος παγκοσμίως τόνισε με μήκος 180 χλμ.
Τα δύο έργα, θέτουν τις βάσεις για την αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ στην Κρήτη, συμβάλλοντας στο φιλόδοξο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της χώρας, που έχει θέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατέληξε ο ίδιος.