Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Αρχύτας ο Ταραντίνος: Ο πατέρας της μηχανολογίας

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΟΥΚΟΥΤΣΑΚΗΣ
Εφευρέτης του πρώτου καταγεγραμμένου  αυτοκινούμενου – ρομποτικού μηχανισμού στον κόσμο, αλλά και ιπτάμενου, ο Αρχύτας έγραψε ιστορία και έβαλε τα θεμέλια της άχρονης μηχανικής.
Γεννήθηκε κατά το έτος 428 π.Χ. στον Τάραντα, πρώην μινωική αποικία που ξανά κατοίκησαν οι Σπαρτιάτες μετά τον α’ μεσσηνιακό πόλεμο. Δεν είναι απολύτως βέβαιο ποιος ήταν ο πατέρας του, αλλά οι πιο βάσιμες μαρτυρίες λένε πως ήταν γιος του Μνήσαρχου.   Η άλλη εκδοχή είναι ότι ο πατέρας του λεγόταν Εστιαίος. Οπως και να λεγόταν και από όποιο μέρος της αρχαίας Ελλάδας και αν ήταν οι ρίζες του, η πραγματικότητα είναι μία  ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο που άφησε για πάντα το στίγμα του στην ανθρωπότητα και από ό,τι ξέρω δεν αναφέρεται καν στα σχολικά βιβλία.
Ο Αρχύτας ήταν μηχανικός – μαθηματικός -φιλόσοφος – μουσικός και εκλεγμένος στρατηγός επί 7 συνεχόμενα έτη, παρόλο που απαγορευόταν να επανεκλέγει δεύτερη φορά, αλλά ο λαός δίνοντας βάση στο γεγονός ότι δεν είχε χάσει ούτε μία μάχη τον επανεξέλεγε πανηγυρικά. Την εποχή της κυριαρχίας του στον Τάραντα, αυτή η περιοχή της μεγάλης Ελλάδας είδε τη μεγαλύτερη πολιτισμική – εμπορική της άνθιση.
Οχι μόνο ήταν ένας καλός στρατηγός και ηγέτης, αλλά επίσης δεινός μαθηματικός και γνωστός για τη λύση του στο πρόβλημα του διπλασιασμού του κύβου – άπωσης, γνωστού ως Δήλιο Πρόβλημα και που είναι ένα από τα τρία άλυτα γεωμετρικά προβλήματα με κανόνα τον διαβήτη. Περίπου το 400 π.Χ. δημιούργησε το πρώτο αυτοκινούμενο και ιπτάμενο ρομπότ, τη γνωστή του περιστέρα. Μετά από χρόνια μελετώντας τα πουλιά έφτιαξε ένα ατμοκίνητο πουλί το οποίο και χρησιμοποίησε για να μεταφέρει εναέρια   μηνύματα στους αξιωματικούς του στο πεδίο της μάχης.
Σε αυτόν οφείλουμε σήμερα πολλά περισσότερα καθώς ήταν αυτός που έφερε τη βιομηχανική επανάσταση, ανακαλύπτοντας την τροχαλία, τη βίδα, τον κοχλία, την παιδική ροκάνα και λοιπά. Δηλαδή οι βάσεις των ανακαλύψεών του ωθούν τις σύγχρονες μηχανές όλων των αυτοκινούμενων μηχανισμών, παραδείγματος χάριν μηχανές αυτοκινήτων, ατμομηχανές,  γερανοί και όποιο είδος ανυψωτικού μηχανισμού, εν ολίγοις ό,τι κινείται επάνω στον πλανήτη, ό,τι είναι πετούμενο και ό,τι κρατιέται με βίδες, το οφείλει η ανθρωπότητα σε αυτόν τον τρανό αρχαίο Ελληνα.
Ως  στρατιωτικός ανακάλυψε διαφόρων ειδών πολεμικές μηχανές όπως τον καταπέλτη που χρησιμοποιείτο για να εκτοξεύει πέτρες και εύφλεκτες ύλες στα αντίπαλα στρατόπεδα και παρόλο που οι περισσότερες μηχανές του έσπερναν τον τρόμο και την καταστροφή ο Αρχύτας ήταν γνωστός ως υπηρέτης του λαού και τον θαύμαζαν για την ευγένειά του και τον σεβασμό που έτρεφε για τους αντιπάλους του.
Ως μουσικός έφερε την επανάσταση σε αυτό τον τομέα. Κάνοντας χρήση της γνώσεώς του στα μαθηματικά καθόρισε τους τόνους στην αρμονική κλίμακα και απέδειξε ότι ο τόνος του εγχόρδου μουσικού οργάνου έχει να κάνει με τον δονούμενο αέρα.
Ως φιλόσοφος τα έργα του δυστυχώς δεν σώζονται επίσημα, αλλά ο Αριστοτέλης έκανε ειδικές αναφορές στην φιλοσοφία του και υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι ήταν ο όγδοος αρχηγός της πυθαγόρειας σχολής. Ορισμένοι γνωστοί μαθητές του ήταν ο Εμπεδοκλής και ο Εύδοξος ο Κνίδιος.
Δυστυχώς ο Αρχύτας πνίγηκε το 347 π.Χ. σε ναυάγιο ενώ ταξίδευε στην Αδριατική και η σορός του θάφτηκε στο ακρωτήριο Μάτινουμ.    Μαζί του θάφτηκαν και οι γνώσεις του.
Το μόνο που μας μένει είναι η υπερηφάνειά μας για τους Ελληνες ήρωες που έχουν κάνει τη διαφορά και είτε με τις πράξεις τους είτε με τις εφευρέσεις τους έχουν αλλάξει μια για πάντα το πρόσωπο του πλανήτη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα