Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αρχιτεκτονικά “διαμάντια” της πόλης των Χανίων

“Κρυμμένες” αρχιτεκτονικές γωνιές της πόλης των Χανίων βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών εξήντα φοιτητών από την Ελλάδα και το Ισραήλ που συμμετείχαν στο πλαίσιο του εργαστηρίου σχεδιασμού το οποίο ολοκληρώθηκε απόψε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Μέσα από επεμβάσεις μικρής κλίμακας των φοιτητών ήρθαν στην επιφάνεια αρχιτεκτονικά “διαμάντια” καλυμμένα στην στρωματογραφία των Χανίων όπως μικρές πλατείες της παλιάς πόλης, σημεία του λιμενοβραχίονα κ.α ώστε η πόλη να αποκωδικοποιείται στο βίωμα του καθημερινού χρήστη αλλά και του επισκέπτη.
Οι προτάσεις αυτές παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τρίτης στο πλαίσιο εργαστηρίου σχεδιασμού το οποίο ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Το εργαστήριο με τίτλο: “The light and the labyrinth. In-between the length of the light and the depth of the place”, διοργάνωσαν η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ariel University, με την υποστήριξη της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. Στόχος του εργαστηρίου ήταν να διερευνήσει τις χωρικές και ατμοσφαιρικές προεκτάσεις και ερμηνείες του λαβύρινθου για να προτείνει μικρής κλίμακας αρχιτεκτονικές επεμβάσεις μέσα στην πόλη των Χανίων.
Συμμετείχαν σαράντα Έλληνες φοιτητές αρχιτεκτονικής από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Αριστοτέλειο, το Μετσόβιο και το Δημοκρίτειο καθώς και είκοσι φοιτητές από το Ariel University. Την επιμέλεια του εργαστηρίου είχαν αναλάβει ο Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου TIE LAB της Αρχιτεκτoνικής Σχολής Π.Κ. και η αρχιτέκτονας Μαριάνθη Λιάπη, Επιστημονική Συνεργάτιδα του TIE LAΒ.
Όπως επεσήμανε ο κ. Ουγγρίνης ότι οι εργασίες των φοιτητών αφορούν διάφορα σημεία της πόλης των Χανίων που είχαν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον σε σχέση με τη θεματολογία του workshop όπως ο λιμενοβραχίονας, μικρές πλατείες πίσω από την Σπλάντζια, πίσω από την οδό Σαρπηδώνος, στην ακτή Ενώσεως κ.α «Μικρές πλατείες μέσα στον ιστό της πόλης που πρέπει κανείς να ανακαλύψει αφού διασχίσει δαιδαλώδη στενά. Πρόκειται για μικρά “διαμάντια” της πόλης που δεν μπορεί να τα βρει εύκολα ο τουρίστας ο οποίος ακολουθεί τυφλά έναν τουριστικό οδηγό. Στόχος των εργασιών ήταν ο επισκέπτης να ανακαλύψει κρυφά σημεία της πόλης, ώστε να την γνωρίσουν και να κατανοήσουν περισσότερο την ιστορική της θέση » τόνισε.Νωρίτερα είχε προηγηθεί διάλεξη του προέδρου της Αρχιτεκτονικής σχολής του Ariel University, Μπένι Λεβί με θέμα το φως και η σκιά, τονίζοντας ότι η αρχιτεκτονική πάντα αναγιγνώσκεται και καταλαβαίνεται από το φως πάνω της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα