Μία σύνδεση της αρχιτεκτονικής με το αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά και τους “κακούς” του σινεμά, επιχείρησε να κάνει με την ομιλία του “Λιτότητα για εγκληματίες” ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. Πέτρος Μαρτινίδης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
Το γιατί οι “κακοί” του σινεμά στη σύγχρονη εποχή επιλέγουν να ζουν σε μοντέρνα σπίτια και όχι σε πιο παραδοσιακές κατοικίες ήταν το θέμα της ομιλίας και ο κ. Μαρτινίδης με την ιδιότητα του αρχιτέκτονα και του συγγραφέα έκανε μια λεπτομερή αναφορά στην αρχιτεκτονική των σπιτιών που ανήκουν σε “εγκληματίες” στο σινεμά και εξήγησε ότι δεν πρόκειται για απλή σύμπτωση, αλλά όλα είναι προσχεδιασμένα και εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό.
Οπως εξήγησε στα “Χ.Ν.” ο κ. Μαρτινίδης, ασχολήθηκε με το αστυνομικό μυθιστόρημα καθώς έχει μια αρχιτεκτονική που κανένα άλλο είδος μυθιστορήματος δεν τη χρειάζεται απαραιτήτως. «Πριν από δύο χρόνια είχα κληθεί να μιλήσω για το αστυνομικό μυθιστόρημα και την πόλη, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, είχαμε πει ότι θα επιστρέψω κάποια στιγμή προκειμένου να μιλήσω για κάτι διαφορετικό, αυτή τη φορά με κάλεσε ο ποιητής Λεωνίδας Κακάρολγου να αναπτύξω το τρέχον θέμα. Ο λόγος που ασχολήθηκα με τους “κακούς” του σινεμά ήταν ένα μάθημα που δίδασκα στο Πολυτεχνείο για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και τον μεταμοντερνισμό. Πρόσεξα ότι στις εμπορικές ταινίες της σύγχρονης εποχής οι “κακοί” επιλέγουν να μένουν σε πολύ μοντέρνες κατοικίες και σκέφτηκα να μαζέψω υλικό, να το σχολιάσω και να το εξηγήσω», ανέφερε ο κ. Μαρτινίδης.
Από την πλευρά του ο Λεωνίδας Κακάρογλου, ποιητής και φίλος του κ. Μαρτινίδη, τόνισε ότι «ο κ. Μαρτινίδης δεν είναι μόνο ένας καλός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, δεν είναι μόνο ένας πολύ καλός θεωρητικός της αρχιτεκτονικής, ένας πολύ καλός θεωρητικός για τη συνηγορία της παραλογοτεχνίας, αλλά και ένας πολύ καλός ομιλητής πάνω σε διάφορα θέματα. Θεώρησα, λοιπόν, ότι ο συνδυασμός αρχιτεκτονικής και αστυνομικού μυθιστορήματος με το οποίο ασχολείται θα ενδιαφέρει αρκετούς φίλους του σινεμά και κυρίως αρχιτέκτονες». Να σημειωθεί ότι ο Πέτρος Μαρτινίδης δεν ασχολείται μόνο με τη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων, αλλά και με διηγήματα, ενώ μέχρι στιγμής έχει γράψει 10 συνολικά βιβλία που σχετίζονται με την τέχνη, αλλά και με την αστυνομική λογοτεχνία.