Με την ελπίδα ότι θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις, ξεκινά σήμερα στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η πρώτη για το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Η Σύνοδος θα διαρκέσει μόνο τρεις ώρες και θα επιχειρήσει να επουλώσει τις «πληγές» που άφησε κατά την τετραετή θητεία του ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Στη διάρκειά της, οι 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν ένα κείμενο μεταρρύθμισης με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία, το λεγόμενο «ΝΑΤΟ 2030», όπως το έχει ονομάσει ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. Πρόκειται για μια φιλόδοξη ατζέντα που θα παρουσιάζει έναν μακρύ κατάλογο προσαρμογών «σε έναν κόσμο που αλλάζει».
Εσεις γνωρίζατε ότι το 1979, στα Χανιά υπήρχε ιδιωτική σχολή στην οποία η εισαγωγή των σπουδαστών γινόταν μέσω των πανελληνίων; Περισσότερα για την εισαγωγή των σπουδαστών και σπουδαστριών στις ανώτερες και ανώτατες σχολές της χώρας τη δεκαετία του ’70 “Στο Αρχείο ” με την Βασιλική Τωμαδάκη και τον Νεκτάριο Κακατσάκη
Παράλληλα, οι Σύμμαχοι αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για την αναθεώρηση του «στρατηγικού δόγματος» του ΝΑΤΟ μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει το 2022 στη Μαδρίτη. Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, η τελευταία έκδοση του στρατηγικού δόγματος, που χρονολογείται από το 2010, αναφέρεται στη Ρωσία ως «δυνητικό στρατηγικό εταίρο», ενώ δεν υπάρχει λέξη για την Κίνα. Το κείμενο που αναμένεται να υιοθετήσουν σήμερα οι Σύμμαχοι θα αναφέρεται στη Ρωσία ως «απειλή» και στην Κίνα ως «πρόκληση».
« Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε σήμερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ σε ό,τι αφορά το Πεκίνο τόνισε ότι «η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας και η πιεστική συμπεριφορά δημιουργεί μερικές προκλήσεις στην ασφάλειά μας», τις οποίες «πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί ως συμμαχία».
Τέλος, σημείο τριβής αποτελεί η συζήτηση για το Νατοϊκό προϋπολογισμό. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ καλεί τους Συμμάχους να αυξήσουν «ουσιαστικά και σταδιακά» τα επόμενα δέκα χρόνια τις κοινές αμυντικές δαπάνες. Το θέμα αυτό βρίσκει αντίθετες αρκετές χώρες όπως η Γαλλία. Το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Οι Σύμμαχοι θα αρκεστούν στο να παροτρύνουν ο ένας τον άλλον να συνεχίσουν την προσπάθεια για αύξηση των κοινών αμυντικών δαπανών, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας.