Με φορολογικά θέματα (ΕΝΦΙΑ) αρχίζουν σήμερα οι επαφές των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Στη συνέχεια θα συζητηθούν: Δημοσιονομική διαχείριση, Επιχειρηματικό περιβάλλον και αγορές προϊόντων, Εργασιακά, Κοινωνική πρόνοια, Χρηματοπιστωτικά και Follow up- Δημοσιονομικά.
Μετά την ολοκλήρωση των σημερινών συζητήσεων, θα σταματήσουν οι επαφές και οι θεσμοί θα ετοιμάσουν ένα νέο προσχέδιο για το staff level agreement, το οποίο θα αποστείλουν στην ελληνική πλευρά πολύ αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Στη συνέχεια, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου για το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας.
«Πάνε πολύ καλά οι συζητήσεις με τους θεσμούς»
«Πάνε πολύ καλά οι συζητήσεις και είμαστε σε κατεύθυνση να κλείσει το staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο)», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών επαφών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα θα συνεχιστεί η συζήτηση για θέματα για τα οποία δεν ολοκληρώθηκε χθες, όπως για τον ΕΝΦΙΑ, τα δημοσιονομικά (όπου υπάρχει πολύ μικρή απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών στις προβλέψεις για την υπέρβαση του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα) και τα χρηματοοικονομικά (λιγότερο για εξωδικαστικό συμβιβασμό και περισσότερο για ν. Κατσέλη).
Στο ζήτημα των χρηματοπιστωτικών, με το οποίο έκλεισαν οι χθεσινές επαφές, ο αξιωματούχος ανέφερε πως δεν συζητήθηκε το θέμα των φοροαπαλλαγών για την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds, ενώ συζητείται η παράταση στον ν. Κατσέλη (λήγει στις 31/12/2018) και το «πόσο και πώς» σχετικά με την άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων εντάσσονται στον ν. Κατσέλη.
Την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε αναφέρει ότι υπάρχει ικανοποίηση στην πλευρά των θεσμών από τους ρυθμούς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει διάχυση στην περιφέρεια και δεν είναι εστιασμένοι στην Αθήνα. Παράλληλα, για τον ν. Κατσέλη υπάρχει αύξηση του ρυθμού μείωσης του «αποθέματος» των εκκρεμών αιτήσεων και οι αποφάσεις που εκδίδονται σε σχέση με τις αιτήσεις είναι σε ποσοστό 167% (σχέση 1,7 προς 1).