Σηµαντική οικονοµία στην κατανάλωση νερού για την άρδευση αβοκάντο και πορτοκαλιάς, προσφέρει η άρδευση ακριβείας. Με πιο χαρακτηριστική µια µέθοδο που εφαρµόζεται πιλοτικά και στα Χανιά, στο πλαίσιο του προγράµµατος Agro Water, µε χρηµατοδότηση από το πρόγραµµα δηµοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τα αποτελέσµατα του ερευνητικού προγράµµατος παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ στον Σκινέ, στον χώρο του “Τσιράκειου” σε εκδήλωση που οργάνωσε ο “Αγροτικός Συνεταιρισµός Παραγωγών Εσπεριδοειδών και Υποτροπικών Χανίων – Ο Κορµός” σε συνεργασία µε την εταιρεία Zen Agro.
Στους παραγωγούς που γέµισαν την αίθουσα εκδηλώσεων µίλησαν οι γεωπόνοι Κώστας Χαρτζουλάκης και Γιάννης Κασαπάκης, ενώ την εκδήλωση άνοιξε για λογαριασµό του συνεταιρισµού ο αντιπρόεδρος του κ. Γαλανάκης.
Με βάση τα συµπεράσµατα της έρευνας που συµπλήρωσε δύο χρόνια εργασιών και µένουν ακόµα 6 µήνες «από αποτελέσµατα κατανάλωσης νερού, υγρασίας του εδάφους παραγωγής, ποιότητας καρπών και αποτελεσµατικότητας νερού άρδευσης για το 2023 και το 2024 φαίνεται ότι µε την εφαρµογή άρδευσης ακρίβειας υπάρχει σηµαντική οικονοµία νερού σε σχέση µε την εµπειρική άρδευση» σύµφωνα µε τους µελετητές. Πιο συγκεκριµένα:
• ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ: Περιορισµός νερού 24,4% στην ποικιλία “Βαλέντσια” και 26,4% στην WN (Mέρλιν).
• ΑΒΟΚΑΝΤΟ: Μείωση του νερού 26,5% στην ποικιλία Fuerte και 14,7% στη Lamp Hass.
«Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα των δύο ετών όσον αφορά την ποσότητα νερού άρδευσης, την υγρασία του εδάφους, την παραγωγή ανά στρέµµα, την ποιότητα των καρπών και την αποτελεσµατικότητα του νερού για την παραγωγή που συγκοµίστηκε η άρδευση ακριβείας επιτυγχάνει σηµαντική οικονοµία νερού σε σχέση µε την εµπειρική άρδευση» .
Το µοντέλο της άρδευσης ακριβείας που παρουσιάστηκε βασίζεται σε ένα λογισµικό που χρησιµοποιείται Zen-Irriware, που υποστηρίζεται από µετεωρολογικούς σταθµούς και αισθητήρες υγρασίας εδάφους που είναι ενσωµατωµένοι σε ένα ασύρµατο δίκτυο λήψης αποφάσεων. Στο λογισµικό ενσωµατώνονται όλες οι πληροφορίες που καταγράφονται και δίνονται στους αγρότες είτε µε email, είτε µε µήνυµα ώστε να γνωρίζουν τις πραγµατικές ανάγκες του περβολιού τους.
Οι καλλιέργειες χωρίστηκαν σε δύο τµήµατα, το ένα που η άρδευση γινόταν εµπειρικά και το άλλο µε το σύστηµα ακριβείας. Σε κάθε τµήµα µετά από ανάλυση εδάφους, εγκαταστάθηκαν ψηφιακοί αισθητήρες υγρασίας για την παρακολούθηση της υγρασίας.