Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025

Αργεί η κορύφωση του νέου κύματος

» Επισημάνσεις σε ημερίδα Πνευμονολόγων στα Χανιά

Σε έξαρση θα συνεχίσει να βρίσκεται για τις επόμενες τουλάχιστον τρεις εβδομάδες η πανδημία, χωρίς να διαφαίνεται κορύφωση του φαινομένου, σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα “Αναπνέω Ελεύθερα”, την οποία διοργάνωσε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου το περασμένο Σάββατο στα Χανιά.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης

«H ανάλυση του μαθηματικού μας μοντέλου δείχνει ότι είμαστε σε φάση αύξησης (των κρουσμάτων) για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες», σημείωσε ο κ. Τζανάκης και συμπλήρωσε: «Το θέμα δεν είναι τα κρούσματα αλλά οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και θάνατοι».
Συνεχίζοντας ο κ. Τζανάκης διευκρίνισε ότι τις επόμενες 3 εβδομάδες δεν διαφαίνεται κορύφωση στο φαινόμενο της πανδημίας: «Αυτό σημαίνει ότι η κορύφωση θα έρθει αργότερα, από το τέλος του μήνα, αρχές Δεκεμβρίου», είπε σχετικά.

Για τους παράγοντες που θα κρίνουν την εξέλιξη του φαινομένου ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων η πορεία των εμβολιασμών, το αν τηρούνται τα μέτρα κ.ά.
Ερωτηθείς για την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα αλλά να εστιάσει στους ανεμβολίαστους, ο κ. Τζανάκης σχολίασε ότι «τα τοπικά λοκντάουν ή κάποια μέτρα απομόνωσης ποτέ δεν πρέπει να φύγουν από το τραπέζι», ενώ τάχθηκε κατά ενός γενικευμένου λοκντάουν: «Το να κλεινόμαστε στα σπίτια μας όποτε αυξάνεται η διασπορά, δεν πολεμάει την πανδημία απλώς δίνει λίγο χρόνο αλλά επεκτείνει τη διάρκειά της. Θα πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι ως κοινωνία και να την αντιμετωπίσουμε με την κοινωνική και παραγωγική ζωή ανεπτυγμένη».

Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ο κ. Τζανάκης είπε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθεί αυτή η δυνατότητα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών είναι ένα σύνθετο θέμα που άπτεται δεοντολογικών, ηθικών και νομικών ζητημάτων. «Επομένως αν αυτό αποφασιστεί όλοι αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να έχουν εξεταστεί και διευθετηθεί», συμπλήρωσε.

Η ΚΡΗΤΗ

Αναφερόμενος στην Κρήτη ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη χώρα, διευκρινίζοντας ότι η επιδημιολογική επιβάρυνση κυμαίνεται κάτω από το 1/3 της υπόλοιπης Ελλάδας και περίπου στο 1/6 της Β. Ελλάδας. «Εχουμε επιβαρυνθεί σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά προς στιγμήν αυτή η επιβάρυνση φαίνεται να είναι απολύτως διαχειρίσιμη. Πρέπει όμως να προσέξουμε και να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς», είπε ο κ. Τζανάκης.

O πρόεδρος του συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων, Μιλτιάδης Μαρκάτος.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων, Μιλτιάδης Μαρκάτος αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία για την πανδημία. «Τα νούμερα δείχνουν μια αυξητική τάση, φαίνεται ότι έχουμε μπει στο πέμπτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, στην Κρήτη φαίνεται να υπάρχει μια μειωμένη νοσηρότητα μέχρι στιγμής, που εκφράζεται με μειωμένες νοσηλείες», τόνισε ο κ. Μαρκάτος.

Σε ό,τι αφορά τη σφοδρότητα του νέου κύματος της πανδημίας ο κ. Μαρκάτος εξήγησε ότι οφείλεται στην αυξημένη μεταδοτικότητα του Δ’ στελέχους του ιού. «Ο εμβολιασμός προφυλάσσει μειώνοντας τη νοσηλεία και τη θνητότητα, ωστόσο, εξαιτίας της μεταδοτικότητας του ιού η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα πάνω από 80%. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε τη νοσηρότητα ώστε να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στο σύστημα υγείας», ανέφερε ο κ. Μαρκάτος.

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων αυτά κυμαίνονται σε περίπου 62% σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ στα Χανιά είναι 65% και στην Κρήτη 63% αντίστοιχα.

«Χρειάζεται όμως ακόμα πολύ δουλειά και οι πολίτες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα για την πρώτη ή την τρίτη δόση», τόνισε ο κ. Μαρκάτος.

Ο Δρ. πνευμονολόγος Στέλιος Βιττωράκης σημείωσε σχετικά με τα εμβόλια πως έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων τόσο μειώνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα. «Πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους ώστε να πετύχουμε καλά ποσοστά και να περάσουμε έναν καλό χειμώνα».

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Ερωτηθείς ο κ. Βιττωράκης για τις παρενέργειες των εμβολίων, απάντησε ότι τα εμβόλια Phizer, Johnson & Johnson και Moderna που γίνονται αυτή την περίοδο είναι πολύ ασφαλή: «Δύο είναι οι παρενέργειες που έχουν απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα. Οι αλλεργίες που είναι πολύ σπάνιες και αντιμετωπίσιμες και κάποια ήπια περιστατικά μυοκαρδίτιδας, μιας νόσου που προϋπήρχε, περνάει μόνη της και συμβαίνει συνήθως σε άτομα κάτω των 25 ετών. Αυτές οι παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες και δεν υπάρχει λόγος να αναβάλει κανείς τον εμβολιασμό του. Ο εμβολιασμός είναι που θα σε προστατεύσει από τις συνέπειες της νόσου».

Ο δρ πνευμονολόγος Στέλιος Βιττωράκης.

Για ενδεχόμενες μακροχρόνιες συνέπειες που μπορεί να έχει ο εμβολιασμός, ο κ. Βιττωράκης διευκρίνισε ότι ιστορικά τα εμβόλια έχουν παρενέργειες μέχρι 6 εβδομάδες: «Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει περίπου 7,4 δισεκατομμύρια δόσεις σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα είναι εμβολιασμένοι 6/10 και στα Χανιά 7/10. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι από τα πιο δοκιμασμένα εμβόλια πλέον. Το να έχουμε ψευτοδιλήμματα ότι κάποιο εμβόλιο μπορεί να μας πειράξει είναι τελείως άτοπο μπροστά σε μια νόσο η οποία προκαλεί προβλήματα και βεβαίως δεν ξέρουμε τι μπορεί να εμφανίσουν όλοι αυτοί που νόσησαν στο μέλλον».

Τέλος για τη διάρκεια προστασίας των εμβολίων ο κ. Βιττωράκης ανέφερε ότι εξαρτάται από την ηλικία και την κατάσταση του κάθε οργανισμού. «Ξέρουμε ότι άνθρωποι που είναι πάνω από 70 ετών στους 6 μήνες χάνουν κατά 40% την προστασία. Σε πιο νέους ανθρώπους, η προστασία σε θέμα νοσηλείας ή της σοβαρής νόσησης διατηρείται. Σίγουρα πάντως η τρίτη δόση είναι ασφαλής σε όποια ηλικία κι αν γίνει», είπε καταλήγοντας ο κ. Βιττωράκης.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα