Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τον Χάιμε Στιούσο. Λογικό, αφού είναι ένας μυστικός πράκτορας. Γύρω από την ταυτότητά του επικρατεί μυστήριο, το όνομα και το επώνυμό του έχουν αλλάξει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Και το πρόσωπό του δεν είναι γνωστό παρά από μια ασπρόμαυρη φωτοτυπία, την οποία είχε παρουσιάσει το 2014 σε ένα κανάλι ένας αποπεμφθείς υπουργός για να τον εκδικηθεί.
Ο άνθρωπος αυτός, που είναι 61 ετών και έχει περάσει 43 χρόνια στις «υπηρεσίες», είναι κλειδί στην υπόθεση του θανάτου του ανακριτή Αλμπέρτο Νίσμαν, στις 18 Ιανουαρίου. Οι δύο άνδρες είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο λίγες ώρες πριν από το μοιραίο. Η δικαιοσύνη της Αργεντινής θέλει λοιπόν να τον καλέσει για κατάθεση.
Ο Νίσμαν ήταν επικεφαλής των ανακρίσεων για την επίθεση εναντίον ενός ιδρύματος της εβραϊκής κοινότητας στις 18 Ιουλίου 1994, όπου είχαν βρει τον θάνατο 85 άνθρωποι. Οι ενδείξεις οδηγούσαν στη λιβανική Χεζμπολάχ και τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες. Η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Κίρτσνερ φέρεται όμως να προσπαθούσε να εμποδίσει τις έρευνες για να μη διαταραχθούν οι καλές εμπορικές (και πετρελαϊκές) σχέσεις της χώρας της με το καθεστώς της Τεχεράνη. Ο Νίσμαν είχε υποσχεθεί να καταθέσει ό,τι ήξερε στο κοινοβούλιο. Αλλά δεν πρόλαβε: την προηγουμένη της κατάθεσής του, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Ο Νίσμαν συνεργαζόταν στενά με τον Στιούσο, τρίτο στην ιεραρχία της Side (Γραμματεία της Κρατικής Αντικατασκοπείας), ο οποίος ασχολείται με την επίθεση εκείνη από το 1994. Ανάμεσά τους υπήρχε μια σχέση βαθειάς αλληλοεκτίμησης. Ο άνθρωπος του νόμου πήρε άραγε τοις μετρητοίς τις πληροφορίες που του έδωσε ο άνθρωπος του σκότους; Αυτό ισχυρίζεται η Κίρτσνερ, που παρουσίασε στο Facebook το δικό της σενάριο: ο Στιούσο ήθελε να την εκδικηθεί επειδή «νοικοκύρεψε» τη Side. Τροφοδότησε έτσι τον Νίσμαν με ψευδή στοιχεία και τον έπεισε ότι η πρόεδρος πρέπει να συλληφθεί.
Όλες οι δημοκρατίες θέλουν να ελέγχουν τις μυστικές τους υπηρεσίες. Στην Αργεντινή, οι τελευταίες δεν έχαιραν της εμπιστοσύνης της προέδρου. Και αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία σε μια κρίσιμη χρονιά, που θα κλείσει με τις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Η Κίρτσνερ αποφάσισε έτσι να τοποθετήσει επικεφαλής της SI (όπως μετονόμασε τις μυστικές υπηρεσίες) τον έμπιστό της Σέσαρ Μιλάνι, ένα στρατηγό τον οποίο είχε διορίσει το 2013 επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων. Ο συγκεκριμένος στρατηγός όμως κατηγορείται από πολλούς μάρτυρες ότι έλαβε μέρος στην καταστολή κατά τη στρατιωτική δικτατορία της περιόδου 1975-1983.
Η ανακρίτρια Βιβιάνα Φέιν, που έχει αναλάβει την υπόθεση Νίσμαν, κάλεσε για κατάθεση τον Στιούσο, ο οποίος κρύβεται και εκφράζεται μέσω του δικηγόρου του. Τον περασμένο Σάββατο, τα μέσα ενημέρωσης μάταια περίμεναν την προσέλευσή του στο δικαστικό μέγαρο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Στιούσο θα καταθέσει προσεχώς, σε άγνωστη τοποθεσία. Και η κυβέρνηση αποφάσισε να του επιτρέψει να καταθέσει ό,τι θέλει, χωρίς περιορισμούς. Μένει να φανεί αν θα το κάνει.
(Πηγή: Libération)