Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αργυρό μετάλλιο ο Ευάγγελος Πατρελάκης

1ο Πανελλήνιο διαδικτυακό πρωτάθλημα ράπιντ

Με 221 συμμετοχές διοργανώθηκε το 1ο Πανελλήνιο διαδικτυακό πρωτάθλημα ράπιντ στο οποίο νικητής αναδείχθηκε ο Αλέξανδρος λευτεριώτης (ΣΠΖ Κέρκυρας 1900) με 7,5β.

Αργυρό μετάλλιο για τον σκακιστή της ΣΑΧΕυάγγελο Πατρελάκη (2183) με 7 β. όσους και ο τρίτος Θωμάς Καραγιάννης (ΣΟ Βέροιας 1674). Από συλλόγους των Χανίων πήραν επίσης μέρος οι Τάσος Παυλίδης (ΑΟ Κύδων 2255) 10ς με 6β. ,Μανώλης Μαυρίδης (ΟΑΧ 1312) 108ος με 4β., Δημήτρης Λάτος (ΑΟ Κύδων 883) 118ος με 4β. ,Θεολόγος Τζατζιμάκης (ΣΑΧ 956) 123ος μ3 4β. και Θεοδωρογλάκης Γιάννης (ΑΟ Κύδων 1144) 124ος με 4β.

Στο αντίστοιχο πρωτάθλημα γυναικών νικήτρια αναδείχθηκε η Κωνσταντίνα Δερέκα (ΑΜΟ Γαλαξίας 1271) με 7β. Δεύτερη η Ευαγγελία Σίσκου (ΣΑΧ Θεσσαλονίκης 1134) με 6,5β. και Τρίτη η Μαρία Κρατημέρου (Πανιώνιος 1196) με 6β. Συμμετείχαν από Χανιά οι Ελένη Ψαριανού (ΣΑΧ) 26η με 4β. Έλλη Βακάλη (ΟΦΣΧ) 35η με 3β. Χαρά Ντουσάκη (ΑΟ Κύδων) 39η με 2,5β. και Βαρβάρα Θεοδωρογλάκη (ΑΟ Κύδων) 41η με 2β.

Σκακιστική Ολυμπιάδα 1972

Η20ή Σκακιστική Ολυμπιάδα διοργανώθηκε στα Σκόπια της Γιουγκοσλαβίας από 18 Σεπτεμβρίου έως και 13 Οκτωβρίου 1972. Η έναρξη των αγώνων πραγματοποιήθηκε μόλις 12 ημέρες μετά τη λεγόμενη «Σφαγή του Μονάχου» που έγινε κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, όταν μέλη της ισραηλινής αποστολής έπεσαν θύματα απαγωγής από την παλαιστινιακή οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης.

Είχαν περάσει επίσης μόλις 17 μέρες μετά τη λήξη στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, της συνάντησης του αιώνα, ανάμεσα στον Σπάσκι και τον Φίσερ για τον παγκόσμιο τίτλο. Η μεγάλη ανατροπή είχε σημειωθεί και ο Σοβιετικός Μπόρις Σπάσκι, εγκαταλείποντας την 21η παρτίδα, είχε παραδώσει τα σκήπτρα στον ιδιόρρυθμο Αμερικανό. Ο Μπόμπι Φίσερ θα κατακτούσε την κορυφή, αλλά θα άρχιζε ταυτόχρονα μια αυτοκαταστροφική πορεία που τον κράτησε ουσιαστικά μακριά από τη σκακιέρα για το υπόλοιπο της ζωής του (με εξαίρεση το ματς με τον Σπάσκι το 1992).

Και οι Ολυμπιάδες Γυναικών βρίσκουν τη θέση τους στην ίδια διοργάνωση
Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν και το γεγονός ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και στον ίδιο χώρο και η 5η Ολυμπιάδα Σκακιού Γυναικών. Οι προηγούμενες Ολυμπιάδες προέβλεπαν δύο σκακιέρες για κάθε ομάδα αλλά στα Σκόπια ο αριθμός σκακιέρων έφτασε τις τρεις. Νικήτρια αναδείχτηκε η ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης (Γκαπριντασβίλι, Κουσνίρ, Λεβίτινα) με 2η την ομάδα της Ρουμανίας και 3η την ομάδα της Ουγγαρίας.

Σμίξιμο γενεών!

Για πρώτη φορά η σοβιετική ομάδα περιλάμβανε μόνο 5 γκραν μετρ εκ των οποίων οι 4 ήταν ή επρόκειτο να γίνουν παγκόσμιοι πρωταθλητές (Σμίσλοβ, Ταλ, Πετροσιάν και Κάρποβ), τον επίμονο διεκδικητή Κορτσνόι και ένα διεθνή μετρ (Σαβόν). Ο Σπάσκι απουσίαζε φυσικά λόγω του ματς με τον Φίσερ. Η Σοβιετική ομάδα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και κέρδισε το ενδέκατο συνεχιζόμενο χρυσό μετάλλιο, με την Ουγγαρία και τη Γιουγκοσλαβία να παίρνουν το αργυρό και το χάλκινο, αντίστοιχα.

Αγωνιστικό ενδιαφέρον μέχρι το τέλος

Η πλειοψηφία των κορυφαίων παικτών του κόσμου ήρθε στα Σκόπια, αλλά υπήρχαν πολλοί αξιοσημείωτοι απόντες. Εκτός από τον Σπάσκι και ο νέος βασιλιάς του σκακιού Μπόμπι Φίσερ δεν έλαβε μέρος αφού ζήτησε να χρησιμοποιεί ξεχωριστή αίθουσα παιχνιδιών για τον εαυτό του κάτι που φυσικά δεν έγινε αποδεκτό. Οι ΗΠΑ αποδυναμώθηκαν ακόμη περισσότερο, καθώς έλειπαν και οι Ρεσέβσκι, Έβανς και Λόμπαρντι.

Η Δανία έπαιξε χωρίς τον Λάρσεν και από τη Δυτική Γερμανία έλειπαν οι Ούντσικερ και Σμιντ. Για πρώτη φορά επίσης το σύστημα σκακιστικής βαθμολογίας ELO υιοθετήθηκε και αποτέλεσε τη βάση για τις κληρώσεις των ομάδων που χωρίστηκαν σε 8 ομίλους προκριματικών και 4 ομίλους τελικών. Ο Γενς Ένεβολντσεν εκπροσώπησε τη Δανία στην 11η και τελική του Ολυμπιάδα, 39 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στο Φόλκστοουν το 1933.

Η Ουγγαρία ξεκίνησε εξαιρετικά την τελική φάση νικώντας τους Σοβιετικούς 2½-1½, που ήταν η δεύτερη νίκη στην ιστορία τους ενάντια στην ισχυρότερη ομάδα στον κόσμο. Στους γύρους που ακολούθησαν η ΕΣΣΔ κάλυψε με μεγάλη δυσκολία το χαμένο έδαφος και για πρώτη φορά η 1η θέση κρίθηκε στον τελευταίο γύρο.

Εκεί, αμέσως μετά τις διακοπές των παρτίδων η ΕΣΣΔ είχε 41,5 βαθμούς και μια ακόμα παρτίδα σε εκκρεμότητα (χαμένη θέση για τον Ταλ), ενώ η Ουγγαρία 40 βαθμούς και δύο εκκρεμότητες που κατέληξαν στη συγκομιδή μόλις μισού βαθμού αφού έχασε ο Τσομ και έκανε ισοπαλία ο Πόρτις.

Το 11ο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο της Σοβιετικής Ένωσης είχε επιτευχθεί. Η ομάδα φυσικά δεν πέτυχε το αναμενόμενο σκορ αφού ο Σαβόν ήταν εμφανώς εκτός φόρμας, ενώ και άλλοι παίκτες παρουσιάστηκαν κατώτεροι των προσδοκιών.

Ένας θρύλος για το παγκόσμιο σκάκι κάνει την εμφάνισή του

Εξαιρετική όμως ήταν η πρώτη εμφάνιση ενός νεαρού που θα έγραφε μια λαμπρή ιστορία στο παγκόσμιο σκάκι. Ο Ανατόλι Κάρποβ με 13 βαθμούς σε 15 παρτίδες πήρε το χρυσό μετάλλιο στην 1η αναπληρωματική σκακιέρα και έδωσε ένα δείγμα της πορείας που θα ακολουθούσε. Ακόμα και σήμερα θεωρείται ο πιο επιτυχημένος σκακιστής όλων των εποχών σε τουρνουά κατακτώντας πάνω από 140 πρώτες θέσεις.

Επιτυχία της Ελλάδας

Γενική επιδίωξη της ελληνικής συμμετοχής ήταν να πραγματοποιηθεί μία όσο το δυνατόν καλύτερη εμφάνιση. Υπήρχε όμως και ένα συγκεκριμένος στόχος που ήταν η είσοδος στο δεύτερο όμιλο των τελικών, κάτι που τελικά πραγματοποιήθηκε. Επί συνόλου 62 χωρών κατέλαβε την 29η θέση, δηλαδή, για πρώτη φορά, άφησε πίσω 33 εθνικές ομάδες! Συγκέντρωσε 35 βαθμοί σε 84 παρτίδες (ποσοστό επιτυχίας 41,7%).

Επρόκειτο χωρίς την παραμικρή αμφιβολία για το καλύτερο μέχρι τότε ελληνικό αποτέλεσμα στις σκακιστικές Ολυμπιάδες. Όπως αναφέρει ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας στα «Ελληνικά Σκακιστικά Χρονικά» η επιτυχία στα Σκόπια αποδίδεται βασικά σε δύο λόγους. Στην πολύ καλή απόδοση που είχε η ομάδα στους προκριματικούς και στο υψηλό ηθικό και ομαδικό πνεύμα που επικράτησε μεταξύ των παικτών μας.

Με την ελληνική ομάδα αγωνίστηκαν κατά σειρά σκακιέρας οι: Τριαντάφυλλος Σιαπέρας (4 νίκες / 3 ισοπαλίες / 8 ήττες / ποσοστό επιτυχίας 36,7%), Λάζαρος Βυζαντιάδης (4 / 5 / 7 / 40,6%), Νίκος Σκαλκώτας (3 / 4 / 7 / 35,7%), Γιώργος Τρικαλιώτης (4 / 5 / 7 / 40,6%), Γιώργος Μακρόπουλος (4 / 8 / 2/ 57,1%), Παναγιώτης Μπαλάσκας (3 / 1 / 5 / 38,9%).

Η Εθνική Κύπρου (Κλεώπας, Κωνσταντίνου, Αυγουστή, Μαρτίδης, Βασσιάδης, Χατζητοφής) κατετάγη 56η.

Πηγή: Τα αποσπάσματα για την Ολυμπιάδα είναι από άρθρο του Κοσμά Κέφαλου στην Αυγή.

Παίζει ο λευκός και ματ σε 3 ***

Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ

Το lock-down ανέστειλε κάθε αθλητική δραστηριότητα κλειστού χώρου. Έτσι και τα μαθήματα σκάκι σταμάτησαν για όσο διάστημα διαρκέσει. Οι προπονητές όμως συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα on-line. Μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά(6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405)για να σας ενημερώσουν σχετικά.

 

***1.δ7+ Ρ:β7 2.δ8Β+ Ργ6 3.Ββ6+#


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα