Η πρώτη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ µετά την επιδεικτική προσωπολατρεία του τέως προέδρου Κασσελάκη, αναµένεται και δεύτερη, έγινε το περασµένο Μάρτιο, όταν 11 βουλευτές του κόµµατος ίδρυσαν τη “Νέα Αριστερά”. Η νέα αυτή κοινοβουλευτική οµάδα αποφασίστηκε να εκπροσωπείται στη Βουλή από τον κ. Αλέξη Χαρίτση.
Πρωταρχικός σκοπός του κόµµατος τούτου είναι να προστατεύσουν από κάθε πλευρά την ιστορία της παράταξης, διασφαλίζοντας τα βασικά και ουσιώδη σηµεία που ενδιαφέρουν και εξυπηρετούν τα συµφέροντα των λαϊκών στρωµάτων. Εκτός τούτου στόχος τους είναι να επιδείξουν αξιοπιστία και να αποδείξουν εµπράκτως ότι η “Νέα Αριστερά” θα ασκήσει πολιτική στην πράξη προς όφελος της κοινωνίας.
Μέχρι τώρα έχουν σχολιάσει θέµατα της επικαιρότητας, όπως την κατάσταση αναβρασµού, σύγχυση και αναστάτωσης που επικρατεί στους σιδηροδρόµους µε επακόλουθο την τραγωδία των Τεµπών, τη σκανδαλώδη τροποποίηση των όρων της συµβάσεως του λιµένα Θεσσαλονίκης, τον γρίφο των παρακολουθήσεων και άλλα θέµατα που έρχονται στην επιφάνεια το ένα µετά το άλλο, δηµιουργώντας αγωνία και θυµό στους πολίτες.
Η “Νέα Αριστερά” δείχνει παρούσα µε βασικές προγραµµατικές προτάσεις, που θα τεθούν στον επιδιωκόµενο διάλογο σύµπραξης µε οµοιογενή κόµµατα για συγκρότηση µετώπου εναντίον της ρατσιστικής δεξιάς που ενδυναµώνεται καταλαµβάνοντας όλο και µεγαλύτερα ποσοστά στη µία χώρα µετά την άλλη της Ε. Ένωσης. ∆ροµολογεί έναν “οδικό χάρτη” για να φτάσει σε στόχο “αναζήτησης ιδεών και σχεδίων για το αύριο” που συνοδεύουν τις προσπάθειες επεξεργασίας ενός προγράµµατος για τη σταδιακή µετάβαση στον γνήσιο σοσιαλισµό µέσω δηµοκρατικών διαδικασιών.
Οι οπαδοί της αριστεράς περιµένουν να µάθουν τι έγινε από τότε που έδιναν τους αγώνες τους και έχουν ξεχαστεί οι ιδέες τους στο αλαλούµ των τεχνολογικών εξελίξεων. Κάποια στιγµή όµως η αριστερά οφείλει να ξεχάσει ό,τι έζησε στο παρελθόν και να σκύψει να δει το παρόν ρεαλιστικά, ώστε να µπορέσει να προγραµµατίσει το µέλλον µε συµµαχία, γιατί αλλιώς κάθε προσπάθεια θα καταλήξει θνησιγενής.