Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Αριστουργήματα σε χρόνο ρεκόρ!

Μπορεί να είναι μουσική, ένα τραγούδι, ένας πίνακας. Μπορεί να είναι ένα γλυπτό, μια ταινία, ένα βιβλίο. Τα αριστουργήματα, σε οποιαδήποτε μορφή τους, είναι συνήθως αποτέλεσμα μακράς δημιουργικής διαδικασίας και χρειάζονται χρόνο και κόπο για να ολοκληρωθούν. Ωστόσο υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα.

Έργα τέχνης που μας έχουν συγκινήσει, μας έχουν συνεπάρει, τα οποία έγιναν κυριολεκτικά σε χρόνο ρεκόρ! Οσοι γράφουν, ζωγραφίζουν, παίζουν μουσική, μπορούν να το καταλάβουν: κάποιες φορές η έμπνευση είναι σαν να σε παίρνει από το χέρι και να σε οδηγεί αβίαστα στο αποτέλεσμα. Σήμερα, θα δούμε παρέα ορισμένα από τα πιο… γρήγορα αριστουργήματα στον κόσμο!

Πικάσο – Κεφάλι φαύνου

Υπάρχουν τα έργα της στιγμιαίας τέχνης, μια διαδικασία που «θεμελίωσε» ο Morris Katz δημιουργώντας περί τους 225.000 πίνακες. Ο Πάμπλο Πικάσο είχε επίσης τη φήμη ότι ήταν υπερπαραγωγικός και υπολογίζεται ότι είχε ολοκληρώσει περίπου 13.500 πίνακες, σύμφωνα με το
www.artsy.net
Το 1937, ο Πικάσο δημιούργησε τη Guernica σε μόλις τρεις εβδομάδες. Λέγεται επίσης πως όταν κάποτε, σε ένα εστιατόριο, μια κυρία του ζήτησε να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της, εκείνος τη σκιτσάρισε στο πίσω μέρος του μενού σε χρόνο ρεκόρ! Ενα από τα πιο εντυπωσιακά έργα του, το «Visage: Head of a Faun», το οποίο δημιούργησε κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ Le Mystère Picasso (1955, σε σκηνοθεσία Henri-Georges Clouzot), ολοκληρώθηκε σε πέντε λεπτά, με την κάμερα να καταγράφει κάθε πινελιά.
Πρόσφατα, το “Visage: Head of a Faun” παρουσιάστηκε ως μέρος της έκθεσης Picasso and Paper στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Όπως θα δείτε στο βίντεο, σε διάρκεια ελάχιστων λεπτών, ο Πικάσο, μεταμόρφωσε επανειλημμένα το σκίτσο, «από λουλούδι σε ψάρι, σε κοτόπουλο, σε πρόσωπο, περνώντας από ένα μονόχρωμο σχέδιο σε ένα τελικό αποτέλεσμα με φωτεινά, στιλπνά χρώματα», όπως αναφέρει το Open Culture.
Δείτε το εκπληκτικό βίντεο εδώ:
https://youtu.be/Nxes8pyHkJc

Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ – A Study in Scarlet

Οι περισσότερες ιστορίες με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς είναι διηγήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά σε συνέχειες, σε περιοδικά. Ωστόσο ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ έγραψε και μερικά μυθιστορήματα στα οποία πρωταγωνιστούσε ο διάσημος ντετέκτιβ. Το πρώτο από αυτά ήταν το A Study in Scarlet. Η ιστορία αφορούσε στην ανακάλυψη ενός πτώματος σε ένα ερειπωμένο σπίτι. Το μυθιστόρημα τυπώθηκε το 1887 και όχι μόνο σηματοδότησε το ντεμπούτο του Σέρλοκ Χολμς ως λογοτεχνικού χαρακτήρα, αλλά περιγράφει και την πρώτη συνάντηση Χολμς και Γουότσον. Παρότι σχετικά σύντομο, το μυθιστόρημα ολοκληρώθηκε σε μόλις τρεις εβδομάδες, κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς πως αυτή ήταν η μόνο αρχή ενός τόσο δημοφιλούς χαρακτήρα που εξακολουθεί να συναρπάζει περισσότερα από 130 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση!
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:
https://youtu.be/p0yEAUW6Tgw

 

Robert Louis Stevenson – Dr. Jekyll & Mr. Hyde


To εμβληματικό μυθιστόρημα τρόμου του Robert Louis Stevenson γράφτηκε απνευστί το 1886. Εκείνη τη χρονιά ο συγγραφέας είχε νοσήσει με φυματίωση και κάποιο βράδυ, πιθανότατα υπό την επίδραση φαρμακευτικής κοκαΐνης, συνέλαβε τη βασική ιδέα μιας ιστορίας ενός ανθρώπου με διπλή ταυτότητα. Λέγεται, πως ο Stevenson πετάχτηκε κάθιδρος, ουρλιάζοντας μέσα στη νύχτα, με την ιδέα του μυθιστορήματος ξεκάθαρη, σαν το βιβλίο να «γράφτηκε» σε όνειρο. Η γυναίκα του συγγραφέα τρομαγμένη από τις στριγγλιές, τον καθησύχασε και εκείνος ξεκίνησε να γράφει πυρετωδώς. Το αρχικό προσχέδιο της ιστορίας ήταν έτοιμο σε 3 ημέρες. Όταν η γυναίκα του το διάβασε, του είπε πως το βρίσκει άθλιο και έκαψε το πρόχειρο (!). Ο Stevenson όμως ξανάγραψε το προσχέδιο και σε περίπου έξι εβδομάδες το βιβλίο ήταν έτοιμο. Ελάχιστος χρόνος για ένα έργο τόσο διάσημο, ένα βιβλίο σταθμό στη δυτική λογοτεχνία.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:
https://youtu.be/FMtJs8G4M-4

 

Beatles – Yesterday


Τα τραγούδια των Beatles λατρεύονται για περισσότερα από 50 χρόνια και αποτελούν σταθμό. Το διάσημο “Yesterday” γράφτηκε με ταχύτητα αστραπής! Το τραγούδι του 1965 που αποτελεί μέρος του άλμπουμ Help είναι τόσο δημοφιλές που κατέχει ρεκόρ ως το πιο «πολυπαιγμένο» όλων των εποχών. Η ιστορία λέει πως η μελωδία για το τραγούδι «ήρθε» στον Paul McCartney την ώρα που εκείνος κοιμόταν, σε όνειρο, και χρειάστηκε λιγότερο από ένα λεπτό για να τη γράψει. «Δεν έχω ιδέα πώς το έγραψα. Ξύπνησα ένα πρωί, και ήταν στο μυαλό μου. Δεν το πίστευα για περίπου δύο εβδομάδες», έχει πει σχετικά ο McCartney. Οι στίχοι βέβαια ήταν άλλη ιστορία: χρειάστηκαν μερικούς μήνες για να ολοκληρωθούν.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:
https://youtu.be/wXTJBr9tt8Q

 

John Boyne – To αγόρι με τις ριγέ πιζάμες


To πρώτο προσχέδιο του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος «το αγόρι με τις ριγέ πιζάμες», που αφορά στο Ολοκαύτωμα γράφτηκε σε λιγότερο από δύο ημέρες! Και είναι απίστευτο, ακόμα και αν σκεφτεί κανείς ότι ο Boyne ήταν τόσο αφοσιωμένος στο γράψιμο που μόλις και μετά βίας έτρωγε ή κοιμόταν αυτό το διάστημα. Η εντυπωσιακή ταχύτητα της διαδικασίας συγγραφής ήταν φυσικά εξαίρεση στον τρόπο με τον οποίο δούλευε προηγουμένως ο Boyne, ο οποίος χρειαζόταν αρκετούς μήνες για να ολοκληρώσει ένα βιβλίο. Επίσης, η ταχύτητα συγγραφής είναι ασύλληπτη αν αναλογιστεί κανείς το θέμα της ιστορίας. Το βιβλίο μιλά για ένα εννιάχρονο αγόρι, τον Μπρούνο που γίνεται φίλος με ένα συνομήλικό του αγόρι, τον Σμούελ, έγκλειστο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, στο οποίο ο πατέρας του πρώτου αγοριού είχε πρόσφατα τεθεί επικεφαλής. Η ένταση και η ροή της υπόθεσης, ο τρόπος χειρισμού ενός πολυσυζητημένου θέματος και το καταιγιστικό φινάλε είναι αρκετά προκειμένου να κατανοήσει κανείς γιατί ο χρόνος συγγραφής ήταν απίστευτα μικρός! Θυμίζουμε πως το βιβλίο έγινε και ταινία το 2008.
Δείτε ένα σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/HdSVZ72szTA

Sylvester Stallone – Rocky


Ο Sylvester Stallone αναγκαστικά έπρεπε να δουλεύει γρήγορα εξαιτίας του ελάχιστου budget που διέθετε. Λίγο πριν γράψει την υπόθεση του Ρόκι, ο Σταλόνε ήταν σε τόσο άθλια κατάσταση που προσπαθούσε να πουλήσει τον σκύλο του, τον οποίο δεν μπορούσε καν να ταίσει… Τότε είδε ένα αγώνα μεταξύ του σούπερ σταρ πρωταθλητή βαρέων βαρών Muhammad Ali και του σχεδόν άγνωστου Chuck Wepner, γνωστού και ως «The Bayonne Bleeder». Στον αγώνα, ο Wepner κατάφερε να νικήσει τον Ali. Αυτό στάθηκε έμπνευση και αφορμή για την διάσημη πλέον ταινία. Μέσα σε τρεις μέρες το σενάριο ήταν έτοιμο. Η ιστορία του αουτσάιντερ μποξέρ Ρόκι Μπαλμπόα έγινε μια επιτυχημένη –και κλασική σήμερα- ταινία που κέρδισε Όσκαρ και αποτέλεσε απαρχή σειράς ταινιών. Η επιτυχία του 1976 έκανε τον Σταλόνε μεγάλο αστέρι μέσα σε μια νύχτα. Και τούτο επειδή ο Ροκι είναι πολλά περισσότερα από ένα δράμα που αφορά στον αθλητισμό. Για τους ειδικούς του κινηματογράφου αποτελεί έργο τέχνης, μια ταινία αλληγορία.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/PISX0iaMsXc


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα