Οι πανηγυρισμοί του πρ/ργου απ’ την Ιθάκη, ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης που έγιναν για τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και όχι για την κομματική νομεκλατούρα διαψεύδονται από τους αριθμούς. Δεν τελείωσαν τα βάσανα, αλλά τέλειωσε το φθηνό χρήμα. Βγήκαμε στο ξέφωτο, σε δρόμο με αγκάθια. Οι “μνηστήρες” θα τρώνε τις επόμενες 10ετίες. Η υπερφορολόγηση θα έχει στραγγίσει ό,τι διαθέσιμο στα νοικοκυριά της μέχρι το 2114, που λήγει η ισχύς του 99χρονου Ταμείου “Ξεπουλήματος”.
Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες για το πόσο τα μνημόνια μετέτρεψαν τα οικ/κα της χώρας σε απέραντο φρενοκομείο με τη σύμπραξη εγχώριων και ξένων οικονομολόγων. Το ΑΕΠ της χώρας το 2010 ήταν σε απόλυτους αριθμούς 226 δισ. το δε χρέος 330 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούσε στο 146% του ΑΕΠ. Ως το 2017 το μεν ΑΕΠ μειώθηκε από 226 σε 177 δισ. ευρώ κατά 48 δισ. υρώ, το δε χρέος μειώθηκε από 330 σε 317 δισ. ευρώ ήτοι 13 δισ. ευρώ. Δηλαδή δανειστήκαμε 288 δισ. ευρώ με τα τρία μνημόνια και ενώ μειώθηκε το χρέος 13 δισ. ευρώ αυξήθηκε αυτό εν σχέσει με το ΑΕΠ κατά 33% (Τα στοιχεία απ’ την Ναυτεμπορική 20/8/18). Ας βγουν οι φωστήρες οικονομολόγοι να εξηγήσουν το φαινόμενο των μνημονιακών αριθμών και πού πήγαν τα 288 δισ. ευρώ.
Υπ’ όψιν ότι απ’ τα 86 δισ. ευρώ του 3ου μνημονίου πήραμε μόνο τα 62. Αποποιηθήκαμε τα υπόλοιπα 24 δισ. ευρώ. Κατά τον κ. Ν. Μαριά θα ‘πρεπε να τα πάρουμε και να τα διαθέσουμε: Τα 12 για την ανακεφαλαιοποίηση των Ασφ. Ταμείων, που ξαφρίστηκαν απ’ το PSI του Παπαδήμου, τα 5,5 για την αγορά των κόκκινων δανείων και τα άλλα 6,5 για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αλλά και αν δεν εχρησιμοποιούνταν για τους πιο πάνω σκοπούς, μπορούσαμε να τα επενδύσουμε με αυξημένους κατά πολύ τόκους απ’ αυτούς του μνημονίου.
Παράταση εφαρμογής του μέτρου μείωσης των συντάξεων μπορεί να γίνει για ένα ή δύο εξάμηνα. Στο διάστημα θα διαπιστωθεί εάν ο Π/Υ και το πλεόνασμα θα εξελίσσονται ικανοποιητικά. Τότε οι μειώσεις μπορεί να πάνε στην άκρη. Αν όχι, τα μέτρα θα εφαρμοσθούν. Για τούτο γίνονται μελέτες να επιβληθεί το μέτρο με δόσεις σε βάθος δυο ή τεσσάρων χρόνων. Πρακτική Χότζα.
Πάντως απ’ τις “συμπληγάδες” των δανειστών δεν περάσαμε ακόμα. Θα συνθλιβούν αρκετοί πολιτικοί με τα μυαλά που κουβαλάνε. Τέλειωσαν τα μνημόνια, αλλά αρχίζει ο φαύλος κύκλος της αναχρηματοδότησης του χρέους. Θα χρειασθεί μεγάλη προσπάθεια να αναταχθεί η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης.