Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025

Αρκετές οι βροχές του ∆εκεµβρίου αλλά τελείως ανεπαρκείς οι συνολικές του 2024

Κρίσιµες οι βροχές του Ιανουαρίου και της Άνοιξης για την επόµενη χρονιά

Αρκετά ικανοποιητικές ήταν οι βροχοπτώσεις του περασµένου ∆εκεµβρίου του 2024 για  την ελαιοκαλλιέργεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στην Κρήτη οπου η ανοµβρία που επεκράτησε από την αρχή του έτους έχει  προκαλέσει σε περιοχές της Ανατολικής Κρήτης σοβαρα προβληµατα όχι µονο στην παραγωγή αλλα και στα ιδια τα ελαιοδεντρα,

Βεβαια. το ύψος των βροχοπτώσεων του ∆εκεµβρίου (Πιν.1) στην Κρήτη κυµάνθηκε σηµαντικά αφού από πολύ υψηλό (160-450 mm) στην ∆υτική Κρήτη, ήταν χαµηλότερο στο Ηράκλειο (70-135mm) και ακόµη χαµηλότερο (70-95mm)  στο Λασίθι.

Έτσι, ο ∆εκέµβριος  έδωσε στην Κρήτη το 45% των βροχών τους έτους στα Χανιά και  το 30% περίπου του έτους  στο Ρέθυµνο, Ηράκλειο και Λασίθι. 

Όµως  η ανοµβρία που επεκράτησε όλο το έτος στην Κρήτη ήταν από τις εντονότερες των τελευταίων δεκαετιών αφού το συνολικό ύψος βροχής που  δέχτηκαν οι διάφορες περιοχές (Πιν.1) ήταν µειωµένο κατά 35-55% από εκείνο του µέσου όρου της 10ετιας 2011-2020 µε  χαµηλότερο εκείνο της  Σητείας οπου έφτασε στο 60%.

Θετική  διαφορά παρουσίασαν, παραδόξως, η Κάντανος στα Χανιά, το Σπήλι και το Φράγµα στο Ρέθυµνο οπου οι βροχές του 2024 ήταν υψηλότερες  του µέσου όρου.

Ωστόσο η ανοµβρία που φαίνεται να  επικρατεί και πάλι  στην συνέχεια µέχρι και τα µέσα σχεδόν του Ιανουαρίου, του βροχερότερου µηνά του έτους, αρχίζει να προκαλεί ανησυχίες και αγωνία για την εξέλιξη πλέον της επόµενης  σοδειάς! Ίδια αγωνία πληροφορούµαστε επικρατεί και στην Ισπανία οπου ανάλογη ανοµβρία φαίνεται να επικρατεί στην  κυρία ελαιοπαραγωγική περιοχή της την Ανδαλουσία. Όπως είναι γνωστό οι βροχές του Ιανουαρίου χρειάζονται για την  διάλυση και αξιοποίηση των λιπασµάτων  των όποιων η προσθήκη γίνεται συνήθως τον µηνά αυτό, ενώ οι βροχές και των πρώτων µηνών της Άνοιξης είναι αποφασιστικής σηµασίας   για την άνθηση και κοµπόδεση της εποµένης σοδειάς του 2025  αλλά και για την δηµιουργία νέας βλάστησης απαραίτητης για την καρποφορία της µεθεπόµενης σοδειάς του 2026

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα