Την συνεργασία όλων, Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης ,τεχνικών, εργοληπτών στην ύπαρξη ασφαλιστικής δικλίδας για την συνεχή υλοποίηση ποιοτικών τεχνικών έργων-δημοσίων υποδομών, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ζητώντας παράλληλα τον αποκλεισμό από τις δημοπρατήσεις έργων των υπότροπων εργολάβων που κάνουν κακοτεχνίες και οι οποίες έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί από το εξειδικευμένο, ανεξάρτητο συμβούλιο ποιοτικού ελέγχου (ΕΣΠΕΛ).
Οι επισημάνσεις του κ. Αρναουτάκη έγιναν δημόσια -παρουσία Βουλευτών Β. Κεγκέρογλου, Θραψανιώτη, της Αντιπεριφερειάρχη Π. Πετράκη, τα ου προέδρου του ΟΑΚ Δ. Κουνενάκη, του Δήμαρχου Θ. Καλατζάκη, φορέων -στο προεδρείο και τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Εργοληπτών Δημοσίων Έργων που πραγματοποίησε στην Ιεραπετρα το ετήσιο τακτικό της συνέδριο το τριήμερο που πέρασε. Είναι ανάγκη, επισήμανε ο Περιφερειάρχης να έχουμε ποιοτικά έργα στην Κρήτη, στη χώρα γενικότερα και να είναι ασφαλή για τους πολίτες και τους ξένους επισκέπτες-τουρίστες, καθώς είναι έργα δημόσια που συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα επέκρινε φαινόμενα εργολάβων που παίρνουν σε διαγωνισμούς δημόσια έργα με μεγάλες έως εξωφρενικές εκπτώσεις και στην συνέχεια, είτε τα εγκαταλείπουν, είτε κάνουν κακοτεχνίες, μη υπολογίζοντας την ασφάλεια των πολίτων και τα χρήματα του φορολογούμενου Έλληνα. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης, άλλα και άλλοι εκπρόσωποι Αρχών, φορέων που ήταν σύμφωνοι με τις θέσεις του, ζήτησαν δημόσια από το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Εργοληπτών Δημοσίων έργων να αναλάβει πρωτοβουλία στο όλο ζήτημα και την λήψη μέτρων στα μέλη της που είναι υπότροποι.
Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα έργα της Κρήτης με έμφαση τον ΒΟΑΚ, ενώ αναγνώρισε ότι υπήρξαν δυσκολίες και προβλήματα στον τομέα των δημοσίων έργων, λέγοντας «οι Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, οι καθυστερήσεις στη ροή των χρηματοδοτήσεων, οι επιβαρύνσεις στο φορολογικό σύστημα, οι αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές, συνέθεσαν ένα περιβάλλον εξαιρετικά απαιτητικό και πολλές φορές δύσκολο, για όλους εσάς, τους εργολήπτες των δημοσίων έργων, τους ανθρώπους που σηκώνουν μεγάλο βάρος στην πορεία για την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας». Ο κ Αρναουτάκης στην συνέχεια αναφερόμενος στον ρόλο της Περιφέρειας και στην σημαντικότητα των αναπτυξιακών έργων – επενδύσεων, είπε μεταξύ άλλων: «Για την Περιφέρεια Κρήτη οι κατασκευαστικές υποδομές, τα δημόσια τεχνικά έργα, θεωρούνται ως επενδύσεις που μοχλεύουν την οικονομία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και σίγουρα βελτιώνουν τους οικονομικούς δείκτες μιας νησιωτικής περιφέρειας, όπως η Κρήτη. Για το λόγο αυτό οι δημόσιες υποδομές, αφορούν όλη την κοινωνία, αποτελώντας έναν από τους υλικούς συνεκτικούς παράγοντές της. Κατά συνέπεια, η πολιτική για τις υποδομές αποτελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό κρατική πολιτική στην οποία φανερώνονται και οι σχετικές αντικρουόμενες τάσεις και απόψεις για τον προσανατολισμό και την εξέλιξη της ίδιας της κοινωνίας. Ο θεσμός της Περιφέρειας καλείται να λειτουργήσει σαν ένα πολυδύναμο εργαστήρι ανάπτυξης. Για αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να κάνουμε σαφές πως σήμερα περισσότερο από ποτέ η επένδυση στην Περιφέρεια δεν αποτελεί απλά περιφερειακή πολιτική αλλά την μόνη βιώσιμη εθνική αναπτυξιακή πολιτική. Η περιφερειακή ανάπτυξη προϋποθέτει και περιφερειακή διακυβέρνηση άλλου τύπου. Σε αυτή τη διακυβέρνηση θεμέλιος λίθος είναι η αποκέντρωση, η συμμετοχή και διαβούλευση. Η Παραγωγική Κρήτη -που για μας συνιστά τον νέο μετρήσιμο στόχο- δεν λειτουργεί μόνο ως συλλογική προσδοκία για το παρόν και το μέλλον μας. Αποτέλεσε και αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας στην κρίση».