Την αντίθεσή τους με τη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου σε πειραματικό εξέφρασαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Χανίων και εκπαιδευτικοί του σχολείου, σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών το περασμένο Σάββατο.
H συνάντηση έγινε στην αυλή του σχολείου τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις. Σε αυτήν, ωστόσο, δεν εκπροσωπήθηκε επίσημα το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου (καθώς, όπως ειπώθηκε, όταν τέθηκε το θέμα έγινε επίκληση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού), ούτε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Χανίων.
Από τη μεριά της ΕΛΜΕ ασκήθηκε έντονη κριτική στους χειρισμούς και τις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από βουλευτές και τον προϊστάμενο της Β’/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων σχετικά με το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι αγνοήθηκε πλήρως η θέση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου, η οποία ήταν αρνητική στην προοπτική να γίνει πειραματικό το σχολείο.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Γιάννης Κυριακάκης χαρακτήρισε ακόμα σκόπιμη τη «σύγχυση» που γίνεται στον πρόσφατο νόμο Κεραμέως μεταξύ πειραματικών και πρότυπων, επισημαίνοντας ότι ακόμα και η παράταξη της ΟΛΜΕ που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα είχε καταγγείλει το συγκεκριμένο γεγονός, θεωρώντας ότι πειραματικά και πρότυπα είναι διαφορετικά και κακώς ο νόμος τα αναφέρει ως πειραματικά / πρότυπα σαν να ήταν ίδιες δομές.
Ειδικότερα ως προς το παιδαγωγικό κομμάτι, τονίστηκε ότι από τη μετατροπή του σχολείου δεν έχουν να ωφεληθούν τίποτα οι σημερινοί μαθητές του 1ου Γυμνασίου, αφού ο νόμος ορίζει ότι το πειραματικό θα δεχθεί μαθητές μόνο για την Α’ τάξη και κατόπιν κλήρωσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια εντοπιότητας των υποψηφίων. Συνεπώς – σημειώθηκε – οι μαθητές των άλλων τάξεων απλώς θα συνυπάρχουν για τα επόμενα 1-2 χρόνια με τους νέους μαθητές του Πειραματικού.
Ως προς την λειτουργία των πειραματικών σχολείων αναφέρθηκε ότι παρότι ο θεσμός στην Ελλάδα υπάρχει πολλά χρόνια, ποτέ μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε με την ελευθερία που χρειάζεται (από το υπουργείο), προκειμένου να μπορεί να εφαρμοστούν καινοτόμες ή ακόμα και αντισυμβατικές μέθοδοι που θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους δρόμους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Εκπαιδευτικοί του σχολείου υπερασπίστηκαν επίσης την ξεχωριστή αποστολή που έχει το 1ο Γυμνάσιο μιας και φιλοξενεί πολλά παιδιά μεταναστών και προσφύγων, με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Στο 12ο podcast “Στο Αρχείο” Νεκτάριος Κακατσάκης και Βασιλική Τωμαδάκη, συζητούν για την καθιέρωση της Δημοτικής Γλώσσας από τους δικηγόρους των Χανίων πριν από 45 χρόνια.