Ένα δίστιχο της “Ερωφίλης” του Γεωργίου Χορτάτση, γραμμένο με την περίτεχνη γραφή “Grecs du Roi”, κοσμεί από χθες τον εξωτερικό τοίχο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων ταξιδεύοντας επισκέπτες και περαστικούς στην εποχή της κρητικής λογοτεχνίας και Αναγέννησης.
Yπεύθυνοι γι’ αυτό το ταξίδι οι μαθητές του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου που στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πρότζεκτ “Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου”, μαζί με τις καθηγήτριες Όλγα Βερυκάκη (ζωγράφος), Αγγελική Ψαράκη (φωτογράφος) και Ρία Βαρδή (γραφίστρια) και σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, αποφάσισαν να δώσουν ένα τόνο ποιητικό στην “άχρωμη” εικόνα του δημόσιου χώρου.
«Η συγκεκριμένη γραφή, Grecs du Roi, του Κρητικού λόγιου της Αναγέννησης Άγγελου Βεργίκιου, έχει πλέον “απλωθεί” σε περισσότερα σχολεία και ασχολούνται μαζί της όχι μόνο τα κρητικόπουλα της Σχολής μας αλλά και πολλοί άλλοι φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια και ειδικότητες», σημείωσε ο καθηγητής στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Γιώργος Ματθιόπουλος που υπήρξε από τους πρωτεργάτες του προγράμματος.
Πρόσθεσε, δε, ότι πέρα από τα δίστιχα της Ερωφίλης και του Ερωτόκριτου τα οποία αποτυπώνουν, σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, μαθητές και φοιτητές που συμμετέχουν στο πρότζεκτ πρόκειται να ενταχθούν μελλοντικά και εικόνες, ενώ αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιούνται πέρα από τα Χανιά και στην υπόλοιπη Κρήτη.
«Νομίζω ότι τα παιδιά μέσα από αυτό το πρότζεκτ καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι έκφρασης και μορφές δημιουργίας που συνδυάζουν τη δική τους δημιουργικότητα και ενέργεια με το παρελθόν του τόπου μας και την παράδοσή μας η οποία μπορεί και πρέπει να αποτελεί μέτρο και μέρος της σύγχρονης καθημερινότητας», ανέφερε ο κ. Ματθιόπουλος.
«Το πρόγραμμα αυτό συνδυάζει την κρητική κουλτούρα με την αναβίωση μιας γραφής που έρχεται από τα χρόνια της Κρητικής Αναγέννησης. Μιας περιόδου που σήμερα παρατηρεί κανείς στον καλλιτεχνικό κόσμο ότι υπάρχει μια ισχυρή τάση επιστροφής, προκειμένου να αντλήσει κανείς στοιχεία», τόνισε η καθηγήτρια και εικαστικός Όλγα Βερυκάκη και πρόσθεσε ότι αυτή η τάση σχετίζεται με την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σύγχρονων κοινωνικών αξιών. «Πέρα από αυτό, όμως, το πρότζεκ για το οποίο μιλάμε έρχεται και φέρνει μια πολύ αγαπημένη πλευρά της κρητικής κουλτούρας από τα τελευταία χρόνια της κρητικής Αναγέννησης στο σήμερα “παντρεύοντάς” τη με το γράφιτι και τις σύγχρονες τεχνικές συγκινώντας έτσι και τα παιδιά», υπογράμμισε καταλήγοντας η κα Βερυκάκη.
Να υπενθυμίσουμε ότι στο συγκεκριμένο πρότζεκτ συμμετέχουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων με ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών Λυκείων όλης της Κρήτης σε συνεργασία με το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθήνας και το Μουσείο Τυπογραφίας “Γιάννης και Ελένης Γαρεδάκη”, ενώ πολύτιμη είναι η συνδρομή της ομάδας φοιτητών γραφιστικής “Τυποτρόπιον”.