Την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νεότερες εξελίξεις στην ηλεκτρονική μηχανική, μέσα από διαλέξεις 21 ξένων ακαδημαϊκών, από 18 πανεπιστήμια 12 διαφορετικών χωρών της Ευρώπης, είχαν τις τελευταίες ημέρες οι φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης στα Χανιά. Η επίσκεψη των ξένων ακαδημαϊκών που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Erasmus+», στο οποίο συμμετέχει το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΙ, και θα ολοκληρωθεί στις 28 Μαΐου.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Κρήτης, ακαδημαϊκός υπεύθυνος για το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και προεδρεύων του Συμβουλίου του Ιδρύματος, Γιάννης Καλιακάτσος το σκεπτικό των δράσεων αυτών είναι να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης να δουν τι κάνουν τα άλλα πανεπιστήμια. «Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας τόσα πανεπιστήμια και είναι η πρώτη φορά που έρχονται ταυτόχρονα 21 ακαδημαϊκοί», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καλιακάτσος. Επεσήμανε ακόμα ότι το πρόγραμμα Erasmus και η δυνατότητα που δίνει τους Έλληνες φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τη γνώση που παράγεται στα ιδρύματα του εξωτερικού θεραπεύει -κατά κάποιον τρόπο και σε έναν βαθμό- τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και οι οποίες δεν επιτρέπουν την πρόσκληση σε ξένους επιστήμονες ώστε εκείνοι να έρθουν, να διδάξουν και να μεταφέρουν τη γνώση τους στους Έλληνες φοιτητές.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Κρήτης Γιάννης Βαρδιάμπασης υπογράμμισε τη μεγάλη ανταπόκριση που υπήρξε από τους φοιτητές στις διαλέξεις που έδωσαν οι ξένοι ακαδημαϊκοί, ενώ αναφέρθηκε και στα πολλαπλά οφέλη για την πόλη των Χανίων από την παραμονή των ξένων επισκεπτών που ήρθαν να διδάξουν: «Το σημαντικότερο όμως είναι για τους φοιτητές μας ότι έρχονται σε επαφή με ένα διεθνές περιβάλλον και βλέπουν από 18 διαφορετικά πανεπιστήμια και 12 διαφορετικές χώρες τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο».
Μεταξύ των εκπροσώπων των ξένων πανεπιστημίων ήταν και ο Χανιώτης Κώστας Δασκαλάκης που ήρθε από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φιλανδία: «Αυτές οι συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές διότι μεταφέρεται η γνώση από διαφορετικές χώρες που προσεγγίζουν διαφορετικά τα ίδια αντικείμενα. Αυτό βοηθάει κι εμάς αλλά και τα παιδιά και τους καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης», επεσήμανε ο κ. Δασκαλάκη, ενώ ερωτηθείς για το βλέπει να διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό περιβάλλον στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης σχολίασε: «Γενικά οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ ικανοί και μπορούν να κάνουν σημαντικά πράγματα. Ωστόσο, θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλες αντικειμενικές δυσκολίες που περιορίζουν τη δυναμική του πράγματος κι αυτό με κάνει να αισθάνομαι άσχημα. Πιστεύω όμως ότι σιγά σιγά και με τη βοήθεια όλων μας θα βελτιωθεί η κατάσταση».