Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Αρωματικά χόρτα

Βρισκόμαστε στην “καρδιά” του χειμώνα, η βλάστηση στα ημιορεινά και στον κάμπο είναι οργιαστική. Αυτή την εποχή τα άγρια αρωματικά χόρτα βρίσκονται στην καλύτερη γευστική περίοδο. Μία μεγάλη ποικιλία βρώσιμων αρωματικών χόρτων υπάρχουν στη Ελλάδα, αλλά στην Κρήτη έχουν την τιμητική τους καθώς οι παλαιότεροι τα κατανάλωναν μανιωδώς. Αλλωστε, η κρητική κουζίνα βασίζεται στη μεγάλη κατανάλωση χόρτων, οσπρίων, τυροκομικών, γιαουρτιών, ελάχιστου κρέατος, ψαριού και ελαιολάδου.
Απ’ όσο γνωρίζω υπάρχουν 15 – 20 είδη ευρέως διαδεδομένα που μαγειρεύονται αυτή την περίοδο ως τσιγαριστά. Με τα συγκεκριμένα πολυποικιλιακά αρωματικά χόρτα μπορούν να ταξιδέψουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο σε κόσμους μαγευτικούς, τα οποία με τη συναρπαστική γεύση τους σου προκαλούν εθισμό γαστρολαγνείας καθώς κάθε φυτό έχει τα δικά του αρώματα και θεραπευτικές ιδιότητες. Αλλωστε, εδώ και αιώνες οι γιατροί της αρχαιότητας τα είχαν μελετήσει. Φανταστείτε μια παρασκευή από ποικιλία 10 – 15 ειδών αρωματικών χόρτων, είναι μια αληθινή, πραγματική, γευστική απόλαυση που θα τη ζήλευαν πολλοί.
Αλλά εκτός από το παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος “τσιγαριστά”, μπορούμε να παρασκευάσουμε αρκετές ακόμα συνταγές και να αποπλανήσουμε τον κάθε απαιτητικό ουρανίσκο, όπως για παράδειγμα μια σαλάτα με τις τρυφερές κορφές των χόρτων. Είναι απλώς υπέροχο, μια πομάδα (πέστο), με μπακαλιάρο ή άλλο ψάρι φιλεταρισμένο, με σουπιές, καλαμάρια, ορτύκια και αρνί. Επίσης, με τα υπόλοιπα απ’ το καθάρισμα των χόρτων, μπορούμε να φτιάξουμε έναν υπέροχο και γευστικό ζωμό λαχανικών και να τον χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή σούπας ή ριζότου. Αλλωστε, πέρυσι, σχολείο από το Καστέλι, απέσπασε βραβείο σε πανελλήνια έκθεση καινοτόμων ιδεών στην παρασκευή αφεψήματος με αποξηραμένα άγρια αρωματικά χόρτα.
Μερικές ονομασίες αρωματικών χόρτων: Λαγουδόχορτο, μυρώνια, ακουρνοπόδι, μαντιλίδες, σταφυλινάκους, καυκαλίθρες, κουτσουνάδες, λάπαθα, άγριο πράσο, άγριο μαϊντανό, άγριο σκόρδο, άγρια σέσκουλα, τουρλούκια, βρούβες, μάραθο, σφαράγγια, αβρωνιές, αγγόγλωσσους, το γένι του τράγου, τσουκνίδα και άλλα καθώς σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερα.

*Chef M.A.I.X.
πρόεδρος του Δικτύου
Κρητικής Γαστρονομίας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα