Γλυκάνισο
Όλο το φυτό είναι πολύ αρωματικό. Στην Ελλάδα καλλιεργείται για απόσταξη των σπόρων και χρησιμοποιείται στην παρασκευή του ούζου. Το πιο φημισμένο γλυκάνισο είναι της περιφέρειας Καμίνια της Λήμνου και το Χιώτικο.
Το έλαιο έχει χρώμα κίτρινο με έντονη μυρωδιά και χρησιμοποιείται πάντα σε αραιή διάλυση.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου είναι διουρητικό, χωνευτικό, αποχρεμπτικό, σπασμολυτικό, ενώ η ανηθόλη που περιέχει (μέχρι 90%) τονώνει όλους τους αδένες. Είναι πολύ καλό για τα προβλήματα που οφείλονται σε κακή χώνεψη (ημικρανίες, ίλιγγοι και κολικοί) με την προϋπόθεση ότι δεν είναι ερεθισμένο το στόμα, ο οισοφάγος ή το έντερο. Είναι αντιβηχικό, κατάλληλο για νευρική δυσπεψία, τυμπανισμό, για καθαρισμό των δοντιών και της αναπνοής.
Επίσης δυναμώνει τον οργανισμό ώστε να αμύνεται στις αρρώστιες και αυξάνει την απόδοση των νευρικών κυττάρων.
Απαγορεύεται στα παιδιά και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αν σας πονάει το στομάχι και νοιώθετε τυμπανισμό βάλτε σε 15 ml αμυγδαλέλαιο, 5 στγ. γλυκάνισο, 3 στγ. δενδρολίβανο και 2 στγ. κάρδαμο. Με αυτό το σκεύασμα κάντε ένα ελαφρύ μασάζ στην προβληματική περιοχή.
Δενδρολίβανο
Το δενδρολίβανο ευδοκιμεί πολύ στα ξερά ασβεστούχα εδάφη όπου δίνει και το καλύτερο και περισσότερο άρωμα, ενώ σε πλούσια χωράφια δίνει περισσότερη βλάστηση, αλλά λιγότερο άρωμα. Η απόσταξη του δενδρολίβανου πρέπει να γίνεται στον τόπο συγκομιδής γιατί πρέπει να γίνει μόλις μαζευτεί το βότανο.
Είναι ένα άχρωμο ή πολύ ανοιχτό κίτρινο υγρό και έχει μια όμορφη μυρωδιά δυνατή, φρέσκια και με ξύλινους βαλσαμικούς τόνους.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Το δενδρολίβανο είναι εξαίρετο τονωτικό και σπασμολυτικό. Ασκεί επίδραση στην έκκριση της χολής. Η πρόσληψη σε μεγάλες ποσότητες έχει προκαλέσει δηλητηριάσεις. Στις αγροτικές περιοχές της Γαλλίας και της Ιταλίας χρησιμοποιούν πομάδα με αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου με επιτυχία εναντίον των ρευματικών αρθρώσεων, για στραμπουλήγματα και εκζέματα. Σε γαργαρισμούς εξαλείφει τις άφθες.
Μία σταγόνα στο μαξιλάρι βοηθάει εάν υποφέρουμε από κρυολόγημα και βουλωμένη μύτη. Είναι πολύ καλό επίσης σε σωματική και πνευματική υπερκόπωση. Βοηθάει στην τριχόπτωση και την αλωπεκία.
Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία σε κολόνιες, σε σαπούνια στη φαρμακευτική και σε οδοντόπαστες.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από όσους έχουν επιληψία ή υπέρταση ούτε αργά τη νύχτα γιατί θα προκαλέσει αϋπνία. Όχι σε μικρά παιδιά, ούτε σε όσους κάνουν ομοιοπαθητική.
Εάν έχετε τριχόπτωση βάλτε σε 30 ml jojoba, 5 ml βόρακα, 10 στγ. δενδρολίβανο και 3 στγ. λεμόνι. Κάντε απαλό μασάζ για λίγη ώρα κα αφήστε 2 ώρες στα μαλλιά.
Για τις ψείρες που φέρνουν τα παιδάκια από το σχολείο μπορείτε να βάλετε σε 100 ml σταφυλοκουκουτσέλαιο, 25 στγ. δενδρολίβανο, 15 στγ. λεβάντα, 15 στγ. τσαγιόδεντρο. Βάλτε σε όλο το κεφαλάκι και τυλίξτε με μια σακούλα. Αφήστε το τουλάχιστον μία ώρα και χτενίστε με ειδικό χτενάκι.
Εστραγκόν
Το εστραγκόν βγαίνει με απόσταξη από τα φύλλα του φυτού. Είναι άχρωμο έως απαλά κιτρινωπό λεπτόρευστο υγρό. Το άρωμά του είναι γλυκό με γεύση γλυκάνισου και αρκετά μπαχαρώδες.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Ανοίγει την όρεξη στα πολύ αδύνατα άτομα και σε όσους σηκώνονται από αρρώστια, σε νευρικούς και αγχωτικούς. Βοηθάει στην κατακράτηση υγρών και σε προβλήματα του ουροποιητικού. Ακόμα μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση του κύκλου των γυναικών.
Είναι ελαφρά τοξικό γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές δόσεις.
Όσοι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα μπορούν να βάλουν σε 15 ml αμυγδαλέλαιο, 5 στγ. εστραγκόν, 4 στγ. ύσσωπο και 4 στγ. μαντζουράνα και με αυτό το μίγμα κάνουμε απαλό μασάζ χαμηλά στην κοιλιά.