Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής, υπουργός Γενικού Λογιστηρίου – οικονομολόγος, συγγραφέας, λογοτέχνης
Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη
Ενα επίκαιρο και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό βιβλίο γραμμένο από μία αριστερή αγωνίστρια που αποκαλύπτει την “αρπαγή” (και βέβαια και τη διαρπαγή) της Ελλάδας από την Ευρώπη, η οποία εδώ και 5 χρόνια βιώνει μία παράδοξη μετάλλαξη του αρχέγονου μύθου: για να είναι η ίδια θύμα “αρπαγής” από τη σημερινή “Ευρώπη” και άλλες φίλιες δυνάμεις… με μία συστηματική λεηλασία και διάλυση της χώρας, της κυριαρχίας της, του δημοσίου πλούτου της, με πρόσχημα το απύθμενο δημόσιο χρέος. Αυτό το τέρας που δημιούργησε ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Με αποκρατικοποιήσεις στις ΔΕΚΟ και σε όλα τα άλλα αποτυπώματα της ελληνικής λεηλασίας. Με αμαχητί παράδοση της βιομηχανίας με την πώληση των εταιρειών κ.λπ., με εκτροχιασμό του δημόσιου ΟΤΕ, με πώληση λιμανιών και αεροδρομίων, ακόμα και το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” για να τρίζουν τα κόκκαλά του…
Τώρα όμως πού πάμε; Θα κρατήσει η αγωνίστρια υπουργός στη γραμμή της προμάχησης ή θα α…μαχήσει μπροστά στους απειλητικούς αριθμούς του δημόσιου χρέους;
ΕΠΙ ΤΟΝ ΙΜΑΤΙΣΜΟΝ ΜΟΥ ΕΒΑΛΟΝ ΚΛΗΡΟΝ
Η αρπαγή της Ελλάδας ποικιλότροπα και ποικιλόμορφα συντελείται από αιώνες – αιώνων. Αλλά πέρα από αυτές -τις διαχρονικές- αρπαγές και υφαρπαγές η Ελλάδα του νεοελληνικού κράτους είναι βουλιαγμένη και αρπαζόμενη στο χρέος και τις εκμεταλλευτικές ιδιωτικοποιήσεις από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους. Αυτή, όμως η αρπαγή γίνεται μια συνεχής διαρπαγή, μέσω της οποίας “διαμερίζονται” τα ιμάτια της Ελλάδας και επί τον ιματισμόν της βάλουσιν κλήρον… με στόχο την απογύμνωση από τον πνευματικό και υλικό της πλούτο.
Αυτή “η αρπαγή της Ελλάδας – χρέος και ιδιωτικοποιήσεις ένα κοινοβουλευτικό χρονικό” αποτελεί το θέμα του βιβλίου της οικονομολόγου Νάντιας Βαλαβάνη, υπεύθυνης υπουργού για τον εθνικό προϋπολογισμό με έδρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτή εκ μέρους του Συριζα ήταν ειδική εισηγήτρια για τους προϋπολογισμούς 2013 και 2014. Γεννημένη στο Ηράκλειο το 1954 είναι συγγραφέας και οικονομολόγος. Εχει αξιόλογη πείρα στον ιδιωτικό ασφαλιστικό τομέα, αλλά και στην ξενοδοχειακή επιχειρηματική δραστηριότητα ως διευθύνουσα επί μια δεκαετία (1996 – 2005) ξενοδοχείο στην Κρήτη. Εκτοτε ασχολήθηκε με την πολιτική με ένταξή της στον ΣΥΡΙΖΑ το 2007.
“ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΟΧΗ”, “ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ” κ.λπ.
Αυτή πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 (Μάιος και Ιούνιος), υπήρξε μέλος των επιτροπών της Βουλής: Εθνικής Αμυνας, εξωτερικών υποθέσεων, ευρωπαϊκών υποθέσεων και της επιτροπής δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών κ.ά. Ενώ, είχε την ευθύνη παρακολούθησης της υπόθεσης των ιδιωτικοποιήσεων εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά από τον Μάρτιο 2014 ήταν υπεύθυνη της εξωτερικής πολιτικής.
Το βιβλίο της “Η αρπαγή της Ελλάδας – χρέος και ιδιωτικοποιήσεις ένα κοινοβουλευτικό χρονικό” εκδόθηκε στις αρχές Ιανουαρίου του 2015 από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη σε 291 σελίδες. Τα τελευταία βιβλία της από τις εκδόσεις “Ταξιδευτής” είναι: “Η μεγάλη εποχή (ποιητική συλλογή), “Ψωμί και τριαντάφυλλα” – θέματα τέχνης και πολιτικής δοκίμια 2011.
Η Νάντια Βαλαβάνη ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη του έργου του Μπρεχτ (Μπέρτολτ Μπρεχτ κριτικές προσεγγίσεις) και έχει δημιουργήσει πέντε σχετικές παραστάσεις λόγου και μουσικής.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Η Ν.Β. συνδυάζει με σημαντική δημιουργικότητα τους αριθμούς της οικονομίας ως οικονομολόγος, με το όραμα της ποίησης και γενικότερα της τέχνης, αλλά και του πολιτικού – ανθρωπιστικού μπρεχτικού θεάτρου. Συνδυάζει όμως παράλληλα με όλες τις αναφερόμενες δραστηριότητές της τη συνεχή, αριστερή, προοδευτική της δραστηριότητα.
Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα (αντί ΕΦΕΕ – ΚΝΕ). Συνελήφθη και παραπέμφθηκε στο ειδικό στρατοδικείο να προφυλακιστεί και να αποφυλακιστεί από τις φυλακές Κορυδαλλού με την κατάρρευση της Χούντας. Εκτοτε συμμετείχε σε όλους τους μεταπολιτευτικούς αγώνες αγωνιζόμενη κατά της αρπαγής της Ελλάδας.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΥΜΑ ΑΡΠΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΥΡΩΠΗ
“Για την αρπαγή της Ελλάδας” η συγγραφέας συμπυκνωμένα γράφει: «Ο αρχαιοελληνικός μύθος λέει πως ο ερωτοχτυπημένος Δίας μεταμορφώθηκε σε ήρεμο, μα δυνατό, ταύρο για να γοητεύσει και να αρπάξει την ανυποψίαστη Ευρώπη, κόρη των ηγεμόνων της Φοινίκης. Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια βιώνει μια παράδοξη μετάλλαξη του αρχέγονου μύθου: είναι η ίδια θύμα της “αρπαγής” από τη σημερινή “Ευρώπη” και άλλες “φίλιες” δυνάμεις. Μόνο που αυτή η αρπαγή δεν έχει κανέναν ερωτισμό ή γοητεία. Είναι μια συστηματική λεηλασία και διάλυση της χώρας, της κυριαρχίας της, του δημόσιου πλούτου της, με πρόσχημα το απύθμενο δημόσιο χρέος.
Είναι ταυτόχρονα ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού της».
Το βιβλίο “Η αρπαγή της Ελλάδας” είναι ένα σύντομο κοινοβουλευτικό χρονικό αυτής της λεηλασίας που εκπορεύεται από το νεοφιλελεύθερο δόγμα της “εσωτερικής υποτίμησης” ανθρώπων και περιουσιακών στοιχείων…
Οπου, με πρόσχημα ένα μη βιώσιμο χρέος καταλήγει στο σκανδαλώδες ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου μέσω του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.
Αλλά η ανάκτηση του ελέγχου και η πραγματική αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου με αφετηρία το συμφέρον του λαού και του τύπου είναι όρος επιβίωσης της κοινωνίας και της χώρας, προϋπόθεση για ένα ριζικά διαφορετικό ελπιδοφόρο μέλλον…
ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
Στην εισαγωγή του βιβλίου της η σημερινή υπουργός κα Νάντια Βαλαβάνη γράφει πλείστα όσα αποκαλυπτικά (όπως και κάθε κεφάλαιο από τα 5 του βιβλίου της). Ενα ιδιαίτερα προκλητικό θέμα από την αρχή της εισαγωγής της είναι το εξής:
«…Στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής ερώτησή μου στον τότε υπουργό των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το “ποια είναι η τιμή της δόσης”. Κι αν αυτή συμπεριλαμβάνει εκτός από τα οικονομικά μεγέθη και την ίδια τη δημοκρατία, ο τελευταίος αποφάσισε τελικά να μου απαντήσει με την απίστευτη φράση: “Η τιμή της δόσης είναι άπειρη…”. Αυτό όμως εκφράζει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο μια πολιτική στάση διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων από εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου ως την τελευταία Σαμαρά [ΝΔ – Βενιζέλου (Πασοκ)]».
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ
Αλλά φωτίζει ακόμα τι είναι ένα καθεστώς που νομοθετεί με έκτακτα διατάγματα (πράξεις νομοθετικού περιεχομένου) και κυβερνά ώρες – ώρες χωρίς όρια με πολιτικό και κοινωνικό αυταρχισμό…
ΝΕΟ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ – ΝΕΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ
Για να πει ο βετεράνος νομπελίστας συγγραφέας Ζοζέ Σκαραμάγκου σε συνέντευξή του στην El Pais το 2003 ότι: «Ο νεοφιλελευθερισμός […] είναι ο νέος ολοκληρωτισμός». Αυτή όμως η πολιτική στάση των έκτακτων διαταγμάτων, οδήγησε στην πρόσκληση του 2010 για υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς επιτροπείας από την τρόικα. Ενα υβριδικό σχήμα χωρίς νομιμοποιητική (μέχρι σήμερα) βάση στο ενωσιακό δίκαιο τόσο από την άποψη της σύστασης όσο και από άποψη του περιεχομένου της πολιτικής που επιβάλλει: μέσα από έναν καταιγισμό εκβιαστικών διλημμάτων.
Ακόμα μέσα από την απαγόρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργαζομένων, με τους εργοδότες για τον καθορισμό της τιμής της εργασίας. Εναν ακρογωνιαίο λίθο των διεθνών συνθηκών εργατικού δικαίου που έχει υπογράψει η Ε.Ε., αλλά και της ιστορικής πρακτικής στις αστικές δημοκρατίες της Ευρώπης ως αποτέλεσμα ενάμιση αιώνα αγώνων και κατακτήσεων του εργατικού κινήματος… Ομως και πέρα από αυτές τις καταστροφικές διαπράξεις τι πρέπει να γίνει μ’ ένα χρέος που λόγω των μνημονίων και των συμβάσεών τους εκτινάχθηκε ως ποσοστό ενός καταβαραθρωμένου Α.Ε.Π. και είναι ολοφάνερα αδύνατον να αποπληρωθεί καταδικάζοντας την Ελλάδα σε καθεστώς “ενισχυμένης εποπτείας”.
ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ
Οπως μπορεί να υποστηρίξει κανείς τον συστατικό νόμο του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. και την πολιτική παραπέρα ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας με συνέχιση συνεχούς εκποίησης και τόσα άλλα μπορεί όμως όλος αυτός ο οργασμός διεθνών πλειστηριασμών να γίνεται μόνο και μόνο για να κατατίθεται το σύνολο των εσόδων από τις εκποιήσεις της πάσης φύσεως δημόσιας περιουσίας στον ειδικό λογαριασμό των δανειστών στην Ελλάδα εντός 10 ημερών από την είσπραξή τους; Με τα θέματα αυτά να βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης με την παρούσα έκδοση να αφορά όχι μόνο τυχόν μελλοντικούς ερευνητές, αλλά κυρίως ανήσυχους ανθρώπους του σήμερα και του αύριο.
ΚΑΘΑΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Ή ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ;
Τα πέντε κεφάλαια του βιβλίου έχουν τους κάτωθι τίτλους:
Κεφ. Α: “Πολλαπλασιάζοντας την κοινωνική καταστροφή”.
Κεφ. Β: “Τα οικονομικά του Μαρκήσιου Ντε Σαντ στη μαύρη τρύπα ενός απύθμενου χρέους…”.
Κεφ. Γ: “Ολα για πούλημα ή πώς να διαλύσετε μια χώρα” με δύο παραρτήματα: Π1 και η Δημοκρατία σε εσωτερική υποτίμηση. Παρ. 2: Το βαθύ πηγάδι της τραπεζοκρατίας.
Κεφ. Δ: “Τα αποτυπώματα της λεηλασίας”.
Κεφ. Ε: “Η Ελλάδα ως οικόπεδο”.
Επίλογος προς μεταβίβαση… όταν ο κοινοβουλευτισμός έχει κώλυμα…
Ενα σημαντικό βιβλίο με πλήθος ντοκουμένων, ιδεών και κριτικής. Ομως η αγωνίστρια Νάντια Βαλαβάνη θα σταθεί στις αγωνιστικές επάλξεις και θα προσπαθήσει να τις μετατοπίσει στα όρια της προσαρμοστικής αναγκαιότητας…