Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αρση ασύλου ή παραβίασής του;

Κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής το διυπουργικό Ν/Σ, που περιλαμβάνει και το πανεπιστημιακό άσυλο, για να ψηφισθεί με τη διαδικασία του επείγοντος μέχρι την Πέμπτη. Η διάταξη για το ακαδημαϊκό άσυλο αντικαθιστά ό,τι ισχύει με τον νόμο Γαβρόγλου του 2017, που προβλέπει επέμβαση δημόσιας αρχής σε χώρους των Α.Ε.Ι. σε περιπτώσεις κακουργημάτων κατά της ζωής και κατόπιν απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου!!
Επίσης προβλέπει ο νόμος τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος στα Α.Ε.Ι., την κατοχύρωση και προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα, τη διδασκαλία και την απαραβίαστη επιστημονική σκέψη, έκφραση και διακίνηση των ιδεών σ’ όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί, να τις καταλύσει ή να τις περιορίσει. Μέσα στα Α.Ε.Ι. οι αρχές θα ασκούν τις, βάσει του νόμου, αρμοδιότητές τους, λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Η υπουργός κ. Κεραμέως δήλωσε, ότι «μετά την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη, που διαπράττεται εντός Πανεπιστημίου». Πώς θα ειδοποιείται η “δημόσια αρχή” περί της διάπραξης αξιόποινης πράξης; Με την υπάρχουσα νομοθεσία εκαλείτο απ’ το Πρυτανικό Συμβούλιο. Ποιος τόλμησε ως τώρα, να καλέσει τις αρμόδιες αρχές, να επέμβουν για τις προκαλούμενες κακουργηματικές πράξεις στα Α.Ε.Ι.;
Το άσυλο που σημαίνει όλα τ’ ανωτέρω, όπως ισχύει σήμερα, το λυμαίνονται, όσοι νομίζουν ότι κάνουν επανάσταση και πρέπει να γίνει κάτι, να μπει στη σωστή του διάσταση. Να μη δαιμονοποιείται, ότι για όλα τα προβλήματα των Πανεπιστημίων φταίει αυτό και να ρίχνονται όλα βορά σ’ αυτή τη συκοφάντηση. Πώς συνδυάζεται η ελεύθερη διακίνηση ατόμων και ιδεών ξένων προς τα Α.Ε.Ι. με το άσυλο; Πώς η Πανεπιστημιακή Διοίκηση θα αναλάβει ρόλο ως προς την ασφάλεια, θα προστατεύσει την ακαδημαϊκή ελευθερία την παρεξηγημένη ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών, έναντι οιουδήποτε που προσπαθεί να την καταλύσει; Στις προτεινόμενες λύσεις περιλαμβάνεται και η επέμβαση των αρμοδίων αρχών, που ασκούν, κατά νόμο, αυτεπάγγελτη επέμβαση λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Ποιος, άραγε, είναι βέβαιος, ότι δεν θα ξανασυμβεί, το ίδιο και αυτός ο νόμος να γίνει ανενεργός, όπως ο νόμος της κ. Α. Διαμαντοπούλου, όταν η Διοίκηση των Α.Ε.Ι. και η αστυνομία έριχναν την ευθύνη η μια στην άλλη; Το άρθρο 16 του Συντάγματος προστατεύει όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Κατά τον κορυφαίο συνταγματολόγο κ. Γ. Σωτηρέλη «το θέμα του ασύλου έχει διογκωθεί πολιτικά». Παραβιάζεται από εισβολείς στον χώρο των Α.Ε.Ι. χωρίς την άδεια των αρχών. Αυτοί ασκούν ασύστολη ιδεολογική τρομοκρατία, καταλαμβάνουν αίθουσες και κάνουν βανδαλισμούς στα γραφεία διδασκαλίας κ.ά. «Στην περίπτωση αυτή», λέει ο κ. Σωτηρέλης, »δεν φταίει το άσυλο, αλλά η ατολμία και η έλλειψη δημοκρατικής ευθύνης των πανεπιστημιακών αρχών, οι οποίες οφείλουν να ζητούν από τις αρχές όχι την κατάργηση του ασύλου, αλλά την άρση της παραβίασης του ασύλου».
Μπρος βαθύ και πίσω ρέμα για την κ. Κεραμέως, να μην έχει η διάταξη του νόμου της περί ασύλου την τύχη του νόμου της κ. Α. Διαμαντοπούλου!!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα