Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

«Ας μην το κρύβουμε, διψάμε για ουρανό»

Δωρεάν έλαβεν, δωρεάν δίδει… Για τον πρωτοπρεσβύτερο Στυλιανό Εμμ. Θεοδωρογλάκη, εφημέριο του Ιερού Καθεδρικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων, τον γνωστό τοις πάσι στην πόλη μας, και όχι μόνο, για την πολυποίκιλη προσφορά του στην Εκκλησία και στην κοινωνία, φίλο μου απ’ τα παλιά παπά-Στυλιανό, το γράφω. Με αφορμή την ακροτελεύτια φράση του, στο τελευταίο, 8ο κατά σειρά βιβλίο του, με τίτλο “Εν πνεύματι και αληθεία”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα. «Ευλογημένη από τον συγγραφέα η επί μέρους ή εν συνόλω χρήση των κειμένων του παρόντος βιβλίου”, μας λέει. Ωστόσο και τον κοινό μας φίλο, τον γνωστό ασφαλιστή και δημοσιογράφο Ευάγγελο Γ. Σπύρου, που χρηματοδότησε την έκδοση (ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΥΠΡΗΣ), μια ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση 280 σελίδων, για να διανέμεται δωρεάν, αφορά…

Ο π. Στυλιανός Εμμανουήλ Θεοδωρογλάκης, σύμφωνα με το βιογραφικό του, που παρατίθεται στο τέλος του περί ου ο λόγος βιβλίου, γεννήθηκε στα Χαιρεθιανά Κισσάμου και τελείωσε το οκτατάξιο Γυμνάσιο Καστελίου Κισσάμου. Στη συνέχεια φοίτησε στο ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο της Ιερατικής Σχολής Χανίων και μετά ταύτα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε το πτυχίο του. Χειροτονήθηκε ιερέας από τον μακαριστό μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίο, κοντά στον οποίο παρέμεινε δώδεκα έτη. Από την Κίσσαμο το 1975 και μέχρι σήμερα διακονεί ως ιερέας στον Καθεδρικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων. Παράλληλα εργάστηκε για 32 έτη στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής – θεολόγος, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. “Χαιρεθιανά, Παράδοση και Ζωή” (1994), “Προσεγγίσεις – Παιδαγωγικοί προβληματισμοί” (1997), “Ορθόδοξη Παράδοση – Θεία Λειτουργία” (2011), “Λόγος Κυρίου” (2012), “Ανάλεκτα – Δοκίμια Ευθύνης” (2013), “Διάβαση Ζωής και Σωτηρίας” (2016) και “Σεργιάνισμα στα σοκάκια της Ορθοδοξίας” (2017), οι τίτλοι των προηγούμενων βιβλίων του, μέχρι τώρα, κι έπεται συνέχεια.

Και για να γράφει κηρύττοντας τον λόγο του Θεού, “ζει, αναπνέει και σωφρονεί”, εκτός των άλλων -μέγα κεφάλαιο η κοινωνική του παρουσία και προσφορά- ο φίλος μου ο παπά-Στυλιανός. Ευλογία για μένα η γνωριμία μας τις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο Οικοτροφείο Αρρένων Καστελίου της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου, επί εποχής του Παππού. Επαναλαμβανόμενη ευλογία να διαβάζω τα βιβλία του και τα κείμενα του στα “Χανιώτικα νέα”, όπως και να τον ακούω κηρύττοντας τον Λόγο του Θεού στην Ωραία Πύλη της Τριμάρτυρης, τις όποιες φορές τυχαίνει να πηγαίνω να λειτουργηθώ…
«Προσεύχομαι σημαίνει προς, Σε, εύχομαι, έρχομαι κοντά στον Θεό. Δηλαδή προσευχόμαστε σημαίνει ότι ερχόμαστε όλοι οι προσευχόμενοι κοντά στον Θεό, άρα βρισκόμαστε και κοντύτερα μεταξύ μας, άρα η κοινωνία μας με τον Θεό τροφοδοτεί τη μεταξύ μας κοινωνία, ενότητα, φιλία και αγάπη. Συμπροσευχόμενοι. Συμπορευόμενοι. Συνεργαζόμενοι. Συναναβαίνουμε. Συνταξιδεύουμε. Συναυξάνουμε “Εν πνεύματι και αληθεία”. Ένα απόσπασμα απ’ τον Επίλογο του βιβλίου. Και σαν δείγμα της γραφής του παπά-Στυλιανού.

«Ένα τεράστιο καρβέλι, μια πελώρια φραντζόλα ζεστό/ ψωμί είχε πέσει στο δρόμο από τον ουρανό/ ένα παιδί με πράσινο κοντό βρακάκι και με μαχαίρι/ έκοβε και μοίραζε στον κόσμο γύρω/ όμως μια μικρή, ένας μικρός άσπρος άγγελος κι αυτή/ μ’ ένα μαχαίρι έκοβε και μοίραζε κομμάτια γνήσιο ουρανό/ κι όλοι τώρα τρέχαν σ’ αυτή, λίγοι πηγαίναν στο ψωμί,/ όλοι τρέχανε στον μικρό άγγελο που μοίραζε ουρανό/ Ας μην το κρύβουμε διψάμε για ουρανό!» Τα που μας λέει στο ποίημα του “Το ψωμί” ο Μίλτος Σαχτούρης. Κι αυτό διαρκώς στον νου μου, ενώ διάβαζα το προαναφερθέν βιβλίο που έχει υπότιτλο “Των Ουρανίων επίγεια προσέγγιση” και χωρίζεται σε τέσσερα μέρη (“Δοκίμια ευθύνης”, “Συν πάσι τοις Αγίοις”, (θεομητορικά Εγκώμια- Με τους Αγίους πορευόμαστε)- “Φωτισμένοι Κληρικοί” και “Ελληνόφρονα Ορθόδοξα”). Στον ρόλο του μικρού αγγέλου που μοιράζει ουρανό ο παπά-Στυλιανός. «Ας μην το κρύβουμε, διψάμε για ουρανό…».

Και… στα πεταχτά

Στον απόηχο του δισέλιδου εντυπωσιακού φωτο-ρεπορτάζ που έκανε ο Ηλίας Κάκανος στην εφημερίδα μας αλλά και του δικού μου σχετικού σχολίου οι τρεις σημερινές μαντινάδες της Νεκταρίας Θεοδωρογλάκη: «Η πόλη πεζοδρόμια κατεστραμμένα έχει/ και ο πολίτης που περνά θα πρέπει να προσέχει.// Δρόμοι και πεζοδρόμια θα πρέπει να φτιαχτούνε/ γι’ αυτό και οι αρμόδιοι να ενδιαφερθούνε.// Λακκούβες, δω, λακκούβες κει, λακκούβες παραπέρα/ για να μην πέσεις, μάτια μου, βάστα με απ’ τη χέρα». Δεν παίζεται η μαντιναδολόγος μας…

Κάνω rapid test, κάνεις rapid test, κάνει rapid test, κάνουμε rapid tests, κάνετε rapid tests, κάνουν rapid tests… Πού θα πάει… Φλεβάρης, Μάρτης, κοντά ο Απρίλης, που ελπίζουμε ο ενεστώτας να έχει γίνει αόριστος! Για να δούμε…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα