15.4 C
Chania
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

∆ασµοί… και δεσµοί στην Παγκόσµια Οικονοµία

‘‘∆ασµός’’, µία λέξη που µπήκε ξαφνικά στην ζωή µας και έχει φέρει τη δική της  οικονοµική επανάσταση παγκοσµίως.

Ένα είδος φόρου που επιβάλλεται σε προϊόντα που εξάγονται από µία χώρα στην άλλη και ελέγχεται από τις τελωνειακές αρχές κάθε χώρας.

Πώς επηρεάζουν λοιπόν οι δασµοί  την οικονοµία µιας χώρας, πώς θα επηρεάσουν την πατρίδα  µας µε τις πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου ΤΡΑΜΠ,  τί επιπτώσεις τελικά θα έχει η χώρα µας, από µία αναµενόµενη συνολική επιβράδυνση του παγκόσµιου εµπορίου που θα έχει συνέπεια στην µείωση της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Βασικός σκοπός του δασµού είναι να διασφαλιστεί ότι το κόστος των εµπορευµάτων που εισάγονται είναι παραπλήσιο µε το κόστος αυτών που παράγονται στην χώρα για προστασία δίκαιων όρων του ανταγωνισµού.

Στις 2 Απριλίου, ο πρόεδρος ΤΡΑΜΠ τηρώντας την προεκλογική του δέσµευση και γκρεµίζοντας µια ιστορία 80 χρόνων ελεύθερου εµπορίου ,που η ίδια η χώρα του είχε δηµιουργήσει, ξεκίνησε ένα οικονοµικό πόλεµο µε αβεβαιότητα στην εξέλιξή του που κανείς δεν µπορεί να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη πού θα οδηγήσει τις οικονοµίες των χωρών αλλά και πόσο χρόνο θα διαρκέσει.

Απώτερος σκοπός του είναι να ενδυναµώσει την οικονοµία της χώρας του µε επενδύσεις παραγωγικές , προσελκύοντας επενδυτές στην Αµερική, επιβάλλοντας υψηλούς δασµούς στα εµπορεύµατα που εισάγονται , προτρέποντας ξένους επενδυτές να φτιάξουν εργοστάσια µέσα στην Αµερική, αναφέροντας:  «εάν δεν θέλετε δασµούς, φέρτε τα εργοστάσια σας στην Αµερική») και φυσικά χωρίς επιβολή οποιουδήποτε φόρου.

Με αυτή την πολιτική εκτιµά ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα µπορεί να αντιµετωπίσει το σηµαντικό έλλειµα του κρατικού προϋπολογισµού, αλλά και το υψηλό χρέος της χώρας του.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Αµερικανού Προέδρου κατάφεραν να ανοίξουν τον «Ασκό του Αιόλου», επιβάλλοντας υψηλούς οριζόντιους δασµούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά συνέπεια και στην χώρα µας και σε υψηλότερο επίπεδο σε άλλες εξαγωγικές χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάµ, η Ιαπωνία, η Ελβετία κλπ. µε συνέπεια να αναγκαστούν να ανταποδώσουν οι χώρες αυτές  που αντίστοιχα εξάγει η Αµερική και να ακολουθήσει ένας φαύλος κύκλος παγκόσµιας οικονοµικής αναστάτωσης χωρίς αρχή και τέλος. Η Ευρώπη, µια υπερδύναµη 450 εκ. κατοίκων µε ισχυρές εξαγωγές στις ΗΠΑ, όπως η Γερµανία, Γαλλία , Ιταλία, Ισπανία κλπ. φυσικά θα αντιδράσει ενώ θεωρείται βέβαιο πως η  Κίνα και Ιαπωνία (µεγάλες εξαγωγικές χώρες στις ΗΠΑ), όπως και άλλες χώρες δεν θα µείνουν απαθείς στις νέες αυτές οικονοµικές προκλήσεις . Επισηµαίνουµε εδώ ότι το εµπορικό πλεόνασµα της Ε.Ε. προς την Αµερική ανέρχεται σε 157 περίπου δις. ευρώ, δηλαδή µε απλά λόγια η Ευρωπαϊκή ένωση εξάγει προϊόντα στην Αµερική 157 δις.  περισσότερα από όσα εισάγει από την χώρα αυτή!

Η χώρα µας ως γνωστόν αν και δεν πραγµατοποιεί  εξαγωγές στην Αµερική (4% έναντι 8,5% στις συνολικές εξαγωγές της Ευρωζώνης) ,αναµένεται να υποστεί τις συνέπειες µιας αλυσιδωτής επίπτωσης που θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως γνωστόν οι µεγαλύτεροι έµποροι και εταίροι της χώρας µας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και στο µέτρο που αυτές θα πλήττονται εκτός που θα επηρεάζονται οι εµπορικές συναλλαγές, το σίγουρο είναι ότι θα επηρεαστεί δυστυχώς και ο τουρισµός µας.

Η Αµερική µε τελείως ανορθόδοξο τρόπο και έχοντας την κυριαρχία του χρηµατοπιστωτικού τοµέα προσπαθεί να προσελκύσει έσοδα, να ενισχύσει τις επενδύσεις της , αγνοώντας την καθηµερινή κατάρρευση των Αµερικανικών χρηµατιστηρίων αλλά και την επίδραση στην ισχύ του δολαρίου επιτείνοντας περαιτέρω την οικονοµική κρίση και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παγκόσµια οικονοµία. Οικονοµολόγοι και διεθνείς οίκοι προεξοφλούν το αυτονόητο. Οι δασµοί αυτοί µε βεβαιότητα θα οδηγήσουν σε µαζικά αντίποινα µε απρόβλεπτες συνέπειες στον πληθωρισµό και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ενδεικτικά αναφέρουµε χώρες µε νέους δασµούς που επιβλήθηκαν (αναµένεται και συνέχεια) από την πολιτική ΤΡΑΜΠ  εκτός του οριζόντιου δασµού 10% που ισχύει για όλες τις εισαγωγές από 5 Απριλίου που γίνονται στην Αµερική:

Ε.Ε. 20%, Κίνα 34% (αρχική ανακοίνωση) και πρόσφατα συµπληρώνοντας και το 20% που είχε επιβληθεί παλαιότερα και λόγω της αντίδρασης της Κίνας ανήλθε σε 104%!!, Βιετνάµ 46%, Ταϊλάνδη 37% και Ελβετία 22%.

Σηµειώνουµε εδώ ότι καθηµερινά γινόµαστε µάρτυρες αλλαγών στα ποσοστά κάθε χώρας µε σχετικές ανακοινώσεις από το επιτελείο του Αµερικανού Προέδρου. Ήδη βλέποντας τις σοβαρές επιπτώσεις στην οικονοµία της Αµερικής , ανακοίνωσε αναστολή των δασµών για 90 ηµέρες εκτός της Κίνας.  Προέχει λοιπόν για την Ε.Ε. να διατηρηθεί η συνοχή και µια κοινή γραµµή αντιµετώπισης της ιδιαίτερης οικονοµικής κρίσης που έρχεται.

*Ο Σταύρος Γ. Νικηφοράκης είναι ορκωτός ελεγκτής,  πρόεδρος ∆.Σ. APEX ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ Α.Ε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα