Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Ασφαλείς οι μεταγγίσεις αίματος στην Ελλάδα

» Επισημάνσεις στην Αμφικτιονία αιμοδοτών

Ασφαλείς είναι οι μεταγγίσεις αίματος, μέσω του οποίου δεν έχει καταγραφεί καμία μετάδοση της λοίμωξης Covid – 19.

Αυτό τονίστηκε στο πλαίσιο της 31ης Αμφικτιονίας Συλλόγων και Φορέων Εθελοντικής Αιμοδοσίας, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο σε ξενοδοχείο στο Γεράνι Χανίων.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, προχθές, πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για την αιμοδοσία, τον κορωνοϊό, την ιατρική των μεταγγίσεων κ.α.

Η αιματολόγος, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων του ΕΟΔΥ, Κωνσταντίνα Πολίτη

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, μίλησε στα “Χανιώτικα νέα”, η αιματολόγος, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων του ΕΟΔΥ, Κωνσταντίνα Πολίτη, η οποία σημείωσε ότι ένα από τα θέματα του συνεδρίου αφορούσε την επίπτωση της πανδημίας covid – 19 στην ιατρική των μεταγγίσεων.
«Συζητήθηκε κατά πόσο βλάπτεται ή επηρεάζεται από τη λοίμωξη αυτή η ασφάλεια και η ποιότητα του αίματος. Η απάντηση είναι όχι, γιατί πουθενά δεν υπάρχει στη βιβλιογραφία. Κανένα κρούσμα, καμία μετάδοση της λοίμωξης δεν έχει γίνει με το αίμα. Και πάνω σε αυτό το θέμα που είναι πολύ σημαντικό και υπήρχε ένας φόβος από τον κόσμο, εμείς κάναμε μία πάρα πολύ μεγάλη έρευνα η οποία έδωσε αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία το αίμα είναι ασφαλές και ποιοτικό ακόμα και όταν δωρίζεται από ασυμπτωματικούς φορείς της λοίμωξης».
Η ίδια σημείωσε ότι «αυτό όμως το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία για τις μεταγγίσεις είναι ότι εξαιτίας του φόβου του κόσμου, τα περιοριστικά μέτρα και τις αδυναμίες που είχαν προκύψει στο σύστημα υγείας, είχαμε μία πολύ μεγάλη μείωση της συλλογής αίματος, επομένως και της διάθεσης αίματος, της τάξεως περίπου του 30%, ειδικά στο πρώτο κύμα. Κατόπιν αυτού, σε συμφωνία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, εκδώσαμε μέτρα προστασίας της ασφάλειας του αίματος και κυρίως της επάρκειας και καταφέραμε με ένα πάρα πολύ καλό σχεδιασμό να βγάλουμε την προσφορά αίματος από το νοσοκομειακό χώρο και, σε συμφωνία και συνεργασία με τις περιφέρειες, τους δήμους, εκκλησίες και άλλους κοινοτικούς χώρους, να γίνονται οι αιμοληψίες εκτός νοσοκομειακού χώρου με τήρηση όλων των αυστηρών μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας και με ραντεβού ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός».

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ενα άλλο θέμα το οποίο θίχτηκε στο συνέδριο ήταν το ότι σε με το να αναγκαστεί το σύστημα υγείας να δώσει έμφαση στις κλινικές covid, κάποιο προσωπικό από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας και άλλα εργαστήρια, μετακινήθηκε σε κλινικές ή εργαστήρια covid.
Επομένως, όπως σημείωσε η κα Πολίτη, «είχαμε ελλείψεις προσωπικού. Αυτό μας δυσκόλεψε για την εκτέλεση εκτός νοσοκομειακού χώρου υπηρεσιών αιμοδοσίας».

Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Σε σχέση με τις καταγγελίες ότι πολίτες επηρεασμένοι από την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, αρνούνται τη μετάγγιση αίματος από εμβολιασμένους, η κα Πολίτη τόνισε μεταξύ άλλων:
«Μπορεί κανείς να δίνει αίμα άφοβα, χωρίς κανένα πρόβλημα όσον αφορά τις μεταγγίσεις. Το εμβόλιο είναι ένα όπλο της επιστήμης που δεν βλάπτει σε τίποτα. Και τα αντισώματα που μπορεί να έχει κάποιος εμβολιασμένος είναι λογικό να μη βλάπτουν καθόλου τον λήπτη του αίματος. Αλλωστε, όπως μας είπε και ο λοιμωξιολόγος καθηγητής κ. Σαρόγλου, τον οποίο είχαμε σε διασύνδεση, πάντοτε κουβαλάμε από διάφορους εμβολιασμούς, όλοι οι υγιείς άνθρωποι, κάποια αντισώματα. Δεν είναι βλαπτικά αυτά, καθόλου μα καθόλου».
Η ίδια πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να διαλύονται αυτοί οι μύθοι και να ακούει κάποιος την επιστημονική άποψη η οποία είναι και η σωστή. Αλλιώτικα νομίζω ότι πάμε σε λάθος δρόμο. Οι μεταγγίσεις αίματος είναι σαφώς ασφαλείς. Και παίρνουμε πάρα πολλά μέτρα για να βεβαιώσουμε την ασφάλεια των μεταγγίσεων. Δεν θα κάναμε ποτέ κάτι βλαπτικό για τους ασθενείς μας οι οποίοι χρειάζονται αίμα για να ζήσουν και μάλιστα σε αυτούς οι οποίοι είναι πολυμεταγγιζόμενοι και η ζωή τους και η ποιότητα ζωής τους εξαρτάται από τις μεταγγίσεις αίματος. Και λυπάμαι που υπάρχουν τέτοιους είδους fake news».
Η κα Πολίτη συμπλήρωσε ότι για «αυτό το θείο δώρο που προσφέρει ένας άνθρωπος σε έναν άλλο, άντοτε, είτε έχουμε επιδημία ή πανδημία ή οτιδήποτε, υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί κανονισμοί που ακολουθούνται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαικής Ενωσης. Εχουμε νομοθεσία για τα κριτήρια. Οταν κάνουμε τους ελέγχους, το πρώτο βήμα είναι να ελέγξουμε την καταλληλότητα του αιμοδότη βάσει πάρα πολύ αυστηρών κριτηρίων και εργαστηριακών ελέγχων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα