Η προετοιµασία του αυτοκινήτου λίγο πριν από κάθε ταξίδι αποτελεί µια σηµαντική ενασχόληση του εκάστοτε οδηγού. Ο έλεγχος που πρέπει να κάνει είναι απλός και δεν χρειάζεται να είναι µηχανικός για να τον πραγµατοποιήσει.
Σε πρώτη φάση ο οδηγός οφείλει να ελέγξει τη στάθµη του λαδιού, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται στο ιδανικό σηµείο που ορίζει ο κατασκευαστής. Η έλλειψη λιπαντικού µπορεί να ανεβάσει τη θερµοκρασία του κινητήρα ή και να τον κάψει. Ο έλεγχος των υπολοίπων υγρών, όπως των υγρών φρένων, του ψυγείου και του νερού για το παρµπρίζ είναι εξίσου απαραίτητος.
Η πίεση των ελαστικών πρέπει να ακριβώς αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής. Και τα τέσσερα ελαστικά πρέπει να έχουν την ιδανική ίδια πίεση. Αν είναι µικρότερη, αυτή ανεβάζει την κατανάλωση του αυτοκινήτου και φθείρει τα ελαστικά, ενώ αν είναι µεγαλύτερη το όχηµα δεν έχει καλή πρόσφυση µε το οδόστρωµα.
Τέλος, αν είναι µόνο κάποιο ελαστικό πέρα του φυσιολογικού, τότε σίγουρα δεν θα υπάρχει καλός έλεγχος της πορείας του οχήµατος. Αν παρατηρήσουµε υπερβολική φθορά στο ελαστικό, καλό είναι να µην ταξιδέψουµε µε αυτά, αλλά να προχωρήσουµε σε αντικατάσταση.
Παράλληλα θα πρέπει ο οδηγός να θυµάται ότι έχει και µια ρεζέρβα στο πορτµπαγκάζ. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο είναι αρκετά φορτωµένο, καλό είναι να προσθέτουµε 1-2 ατµόσφαιρες επιπλέον αέρα από τις συνηθισµένες πιέσεις.
Ο έλεγχος των φώτων είναι εξίσου σηµαντικός, γιατί µπορεί να κληθούµε να οδηγήσουµε βράδυ, ενώ θα πρέπει να γίνεται και έλεγχος των φλας.
Στο εσωτερικό πρέπει να έχουµε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου όλα τα απαραίτητα έγγραφα του αυτοκινήτου, το δίπλωµα οδήγησης, τη ασφάλειά µας και το χαρτί του ΚΤΕΟ.
Τέλος αυτό που θα µας βοηθήσει να κάνουµε είναι ξεκούραστο ταξίδι είναι η ιδανική θερµοκρασία. Έτσι οφείλουµε να ελέγξουµε την σωστή λειτουργία του A/C, την απόδοσή του, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάµε ότι ο οδηγός θα πρέπει να είναι λιτά ντυµένος. Μα το σηµαντικότερο όλων είναι να έχουµε σύνεση στην οδήγηση, να τηρούµε τον Κ.Ο.Κ και να έχουµε οδηγική παιδεία.
Ταξίδι µε µοτοσυκλέτα
Το πρώτο που χρειάζεται να έχουµε κατά νου, είναι η ασφαλής και σωστή λειτουργία της µοτοσυκλέτας. Η κατάσταση των ελαστικών, η λειτουργία των αναρτήσεων, η κατάσταση της µπαταρίας και η αλλαγή των αναλώσιµων (λάδια, φίλτρα, µπουζί κτλ), είναι µερικοί από τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν πριν το ταξίδι.
Η πίεση των ελαστικών είναι ένας σοβαρός έλεγχος που παρόλα αυτά µπορούµε να τον κάνουµε µόνοι µας. Σε συνθήκες ταξιδιού, µε τη µοτοσυκλέτα φορτωµένη, η πίεση των ελαστικών πρέπει να είναι λίγο µεγαλύτερη σε σχέση µε αυτή που έχουµε σε συνθήκες αστικής χρήσης. Προσοχή όµως! Η πίεση των ελαστικών δεν πρέπει να υπερβαίνει την πίεση που ορίζει ο κατασκευαστής τους. Στο εγχειρίδιο της µοτοσυκλέτας, συχνά αναφέρονται οι συνιστώµενες πιέσεις των ελαστικών, ανάλογα µε τη χρήση της και το φόρτωµα.
Ένα πολύ σηµαντικό κοµµάτι της προετοιµασίας, είναι αυτό του φορτώµατος της µοτοσυκλέτας. Σε γενικό κανόνα, θέλουµε τις πιο βαριές αποσκευές να βρίσκονται όσο το δυνατόν χαµηλότερα. Με αυτό το τρόπο επιτυγχάνουµε µεγαλύτερη ευστάθεια στη µοτοσυκλέτα, ειδικά σε κατάσταση ακινησίας ή χαµηλής ταχύτητας (π.χ. κίνηση εντός πλοίου). Αν οι αποσκευές που έχουµε να φορτώσουµε είναι πολλές, ξεκινάµε από τις πλαϊνές βαλίτσες ή σαµάρια, όπου τοποθετούµε τις πιο βαριές από αυτές. Έπειτα, στη περίπτωση που υπάρχει και συνεπιβάτης, συνεχίζουµε µε το φόρτωµα της µπαγκαζιέρας. Προτιµάµε τα πιο ελαφριά πράγµατα τόσο για την καλύτερη ευστάθεια της µοτοσυκλέτας, όσο και για την αποφυγή πιθανής φθοράς της µπαγκαζιέρας λόγω βάρους.
Στην περίπτωση που ταξιδεύουµε χωρίς συνεπιβάτη και για λόγους καλύτερης συγκέντρωσης των φορτίων, προτιµάµε τη µη χρήση µπαγκαζιέρας και τοποθετούµε τις αποσκευές στη θέση του συνεπιβάτη.
Εκτός από το κράνος, το µπουφάν και τα γάντια, πολύ σηµαντικό ρόλο σε ένα ταξίδι παίζουν το παντελόνι και τα παπούτσια. Επιλέγουµε παντελόνι και µπότες µοτοσυκλέτας, τα οποία θα µας προστατέψουν από έντοµα αλλά και πετραδάκια που προέρχονται από προπορευόµενα οχήµατα. Επίσης παρέχουν περισσότερη προστασία σε περίπτωση τραυµατισµού από µια ενδεχόµενη πτώση. Προτιµάµε να φοράµε µπουφάν, παντελόνι και γάντια τουλάχιστον τεσσάρων εποχών και κλειστές ψηλές µπότες. Όχι καλοκαιρινά, µιας και η προστασία στην καλοκαιρινή ένδυση και υπόδηση δεν είναι το ίδιο καλή.
Το καλύτερο ταξίδι είναι το ξεκούραστο ταξίδι. Για τον λόγο αυτό, επιλέγουµε να έχουµε κοιµηθεί νωρίς και αρκετά. Ξεκούραστοι διανύουµε περισσότερα χιλιόµετρα µε διαύγεια και µε ασφάλεια. Σε περίπτωση που νιώθουµε κόπωση, δεν διστάζουµε να κάνουµε µια στάση και να κοιµηθούµε.