» 400.000 πανελληνίως αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους
Περίπου 400.000 ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις με συνέπεια να έχουν μείνει χωρίς καμία ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη.
Την ίδια στιγμή, ο Ο.Α.Ε.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει να στέλνει σημειώματα προς τους επαγγελματίες για ανεξόφλητες οφειλές, ενώ η κυβέρνηση προωθεί εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία θα εκδίδεται άμεσα εκτελεστέα διοικητική πράξη ανοίγοντας τον δρόμο σε κατασχέσεις.
Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων Αντώνης Παπαδεράκης σε ευρεία σύσκεψη που κάλεσε η Ομοσπονδία προκειμένου σύλλογοι, σωματεία και φορείς από τον χώρο των μικρών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών να συντονίσουν τις δράσεις τους εν όψει και της πανελλαδικής κινητοποίησης που έχει εξαγγείλει για τις 16 Σεπτεμβρίου η ΓΕΣΕΒΕ.
«Αυτή τη στιγμή τα χρέη προς τον Ο.Α.Ε.Ε. πλησιάζουν τα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ από τους περίπου 400.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕ που χρωστάνε, το 55% χρωστάει από 5.000 έως 15.000 ευρώ, δηλαδή μιλάμε για ποσά όχι ιδιαίτερα μεγάλα. Αυτό αποδεικνύει ότι αυτές οι οφειλές είναι αποτέλεσμα της πορείας που έχουμε ζήσει στην οικονομία τα τελευταία χρόνια και όχι κάποιας συνειδητής επιλογής να μην πληρώνουν τον ασφαλιστικό φορέα», σημείωσε ο κ. Παπαδεράκης και πρόσθεσε ότι η κρίση που βιώνουν με μεγάλη ένταση τα τελευταία 4 – 5 χρόνια οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες:
• Το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε σχέση με την Ε.Ε. καθώς το κόστος χρηματοδότησης, δηλαδή το επιτόκιο, για μια ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση ήταν 12%, ενώ στη Γερμανία ήταν 1,5% με 2%. «Αυτό αυτομάτως ήταν ένα μεγάλο μειονέκτημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παπαδεράκης.
• Η κρίση ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και το κλείσιμο της “κάνουλας” των τραπεζών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
• Η κρίση τζίρου των επιχειρήσεων εξαιτίας της πολιτικής των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απευθύνεται στην εσωτερική αγορά. «Συνέπεια του περιορισμού του τζίρου ήταν και η διόγκωση των χρεών των επιχειρήσεων», επεσήμανε ο κ. Παπαδεράκης.
• Οι ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου προς τους επιχειρηματίες, από επιστροφές Φ.Π.Α. κ.λπ. και οι οποίες πριν από ένα χρόνο ανέρχονταν στα 8 – 9 δισ. ευρώ.
«Μετά λοιπόν από όλα αυτά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν όπως είναι λογικό να ανταποκριθούν προς τον ασφαλιστικό τους φορέα. Βέβαια δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι αν κάποιος περισσότερο από όλους ενδιαφέρεται να έχει ασφαλιστική κάλυψη είναι ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας για να έχει κάποια σύνταξη, γιατρούς και φάρμακα παρά ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας. Το λέμε αυτό γιατί θέλουμε να καταγγείλουμε μια λογική που περνάει από την πλευρά της κυβέρνησης ότι έχει να κάνει με ένα λαό που είναι μπαταχτσής κ.λπ. Μια λογική δηλαδή του “εχθρού λαού”», υπογράμμισε ο κ. Παπαδεράκης ενώ σε ό,τι αφορά τις επικείμενες κινητοποιήσεις και τα αιτήματα που θέτει ο χώρος των ελεύθερων επαγγελματικών ανέφερε ότι βασικές διεκδικήσεις είναι:
• Να παγώσουν οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μην αυξάνονται με τόκους κ.λπ. και να ρυθμιστούν οι οφειλές μετά το 2015 προσδοκώντας σε μια θετικότερη πορεία της οικονομίας.
• Να δοθεί η δυνατότητα στο διάστημα αυτό στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να επιλέξουν χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους -συμβάλλοντας στη βελτίωση της ρευστότητας του ασφαλιστικού φορέα- και διασφαλίζοντας την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη.