Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ασήµαντες οι πρόσφατες βροχές στις πλείστες ελαιοκοµικές περιοχές

Τα πλήγµατα της ξηρασίας δεν επουλώθηκαν ενώ κίνδυνοι δακοπροσβολών ελλοχεύουν!

 

Οι βροχοπτώσεις που πρόσφατα πραγµατοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, παρά τις καταστροφές που προκάλεσαν, δεν υπήρξαν άξιες λόγου στις περισσότερες ελαιοκοµικές περιοχές.

Ιδιαίτερα στην Κρήτη, οι βροχοπτώσεις που σηµειώθηκαν ήταν άτακτα κατανεµηµένες. Στις περισσότερες περιοχές ήταν της τάξεως των 1-5 mm και εποµένως ασήµαντες για την ελαιοκαλλιέργεια. Κάπως αξιόλογες ήταν σε λίγες περιοχές όπως στους Αρµένους Ρεθύµνου (28mm) και κάποιες περιοχές του Ηρακλείου (Λέντας, Γέργερη, Φόδελε, Αγ. Βαρβάρα) όπου κυµάνθηκαν µεταξύ 28-56 mm.

Έτσι, τα πλήγµατα που προκάλεσαν οι παρατεταµένοι καύσωνες και η ασυνήθιστη ανοµβρία της φετινής χρονιάς στην ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής, δυστυχώς δεν επουλώθηκαν και εξακολουθούν να παραµένουν!

Ωστόσο, οι φετινοί καύσωνες και η ανοµβρία, παρά τις καταστροφικές επιδράσεις τους στην ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής, έχουν και µια τουλάχιστο θετική επίδραση. Καθήλωσαν δραστικά την κινητικότητα και δραστηριότητα του ∆άκου και απέτρεψαν τις πολλαπλά ζηµιογόνες προσβολές του στον ελαιόκαρπο!

Και αυτό γιατί, σύµφωνα µε την βιβλιογραφία (Β. Μπουρνάκας, 2017) θερµοκρασίες υψηλότερες των 30ο αναστέλλουν την δραστηριότητα των ακµαίων, ενώ ακόµα υψηλότερες καθίστανται θανατηφόρες ανάλογα µε τα διάφορα στάδια που βρίσκεται τον έντοµο. Τα αυγά νεκρώνονται άνω των 33ο, οι νύµφες άνω των 40ο και οι προνύµφες άνω 48ο . Και φέτος θερµοκρασίες µέχρι και 42ο -43ο υπήρξαν αρκετές φορές σε πολλές ελαιοκοµικές περιοχές της χώρας.

Όµως, από την άλλη πλευρά, η αφυδάτωση και η συνακόλουθη συρρίκνωση των καρπών -που προκαλείται από τον συνδυασµό µειωµένης εδαφικής υγρασίας και παρατεταµένων θερµοκρασιών – ενώ δεν επιτρέπει την εύκολη ωοτοκία του εντόµου αποτρέπει την εξέλιξη της όταν πραγµατοποιηθεί!

Αυτά όµως αφορούν µονό ελαιώνες που υποφέρουν από έλλειψη νερού. Αντίθετα σε ελαιώνες αρδευόµενους η σωστά καλλιεργηµένους προσβολές ∆άκου, καίτοι µέχρι τώρα είναι σπάνιες, δεν θα είναι απίθανες όταν «δροσίσει» ο καιρός.

Ωστόσο αυτό δεν σηµαίνει ότι πρέπει να αρχίσουν ανεξέλεγκτοι ψεκασµοί κάλυψης µε µη επιτρεπόµενα φάρµακα ! Τα υπολείµµατα φαρµάκων ήδη αποτελούν µια νέα σοβαρή απειλή για την ποιότητα του προϊόντος η οποία µαζί µε του υδρογονάνθρακες ίσως αποτελέσουν σηµαντικά προβλήµατα για την διάθεση και τις τιµές του προϊόντος .

Εποµένως απαιτείται προσοχή ώστε η συλλογική δακοκτονία να γίνει σωστά οπότε ψεκασµοί κάλυψης µάλλον δεν θα χρειαστούν!

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)

 

 

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… uboxing την επικαιρότητα


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα