Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ασκληπιεία της Κρήτης

Το γιατρό Ευτύχη Λαμπουσάκη τον γνωρίζουμε από πολλών ετών από τότε που υπηρετούσε ως επιμελητής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών και λίγο αργότερα ως διδάκτορα του πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Χανίων.
Η γνωριμία μας ανατροφοδοτείται πάντοτε και από μια υπαρκτή συγγενική σχέση των οικογενειών μας καθόσον δύο αδέλφια της μητέρας του παντρεύτηκαν δύο πρόσωπα από τη δική μας οικογένεια.
Γνωρίζουμε πάντοτε τα ιατρικά του ενδιαφέροντα και πάντοτε περιμένουμε καρπούς ευκλεείς των ιατρικών και άλλων γνώσεών του.
Το 2017 είδε το φως της δημοσιότητας το πρώτο του βιβλίο Ιατρική Περίθαλψη στο Ανατολικό Σέλινο και τώρα λίγες μέρες πριν το νέο του βιβλίο Ασκληπιεία της Κρήτης.
Χαιρόμαστε το πρόσωπό του, καμαρώνουμε και τιμούμε τις προσπάθειες και τον αγώνα του, τόσο για την επιστήμη της ιατρικής όσον και για τον τόπο της καταγωγής του την ιστορική επαρχία Σελίνου.
Συγχαίρουμε για την συγγραφή του τα Ασκληπιεία της Κρήτης και ιδιαίτερα για την προσπάθεια ιεροποίησης της καταγωγής του πατέρα της ιατρικής.
ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ. Άνθρωπος και Θεός, μύθος και υπαρκτή πραγματικότητα.
Ιεροί τόποι που εγέννησαν τον Ασκληπιό, την τιμή της Πατρίδας μας.
Ιατρική σοφία και ιερουργία που λαμπρύνουν το πρόσωπο και τιμούν τον άνθρωπο.
Χαιρετίζουμε επίσης τα προλογικά σημειώματα της κυρίας Σταυρούλας Μαρκουλάκη και της κυρίας Πηνελόπης Ντουντουλάκη και προσυπογράφουμε και υπερθεματίζουμε τις προτάσεις και τις απόψεις των.
Από το πρώτο κεφάλαιο Ασκληπιός διαπιστώνεται ότι πολλές πόλεις της Ελλάδος θέλουν να έχει γεννηθεί σε αυτές ο πατέρας της ιατρικής, γεγονός που βεβαιώνει την υπαρκτή και λαμπρή προσωπικότητά του.
Την ίδια άποψη έχουμε και για το ότι με τα Ασκληπιεία ασχολήθηκαν οι μεγαλύτεροι των σοφών της αρχαιότητας από τον Όμηρο και τον Ησίοδο ως το Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Πλούταρχο και τον Ωριγένη.
Τα Ασκληπιεία στην Κρήτη, Ηράκλειο και Χανιά και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας αποκαλύπτουν την πραγματική διάσταση και επίδραση του προσώπου του Ασκληπιού στον ελλαδικό χώρο και στο μεγάλο κεφάλαιο της υγείας των ανθρώπων.
Το Ασκληπιείο της Λισσού στην περιοχή της Σελίνου και εκείνο της Λεβίνας του Ηρακλείου μας βεβαιώνουν ότι και η Κρήτη μετέχει στα ιατρικά δρώμενα των αιώνων γιατί η υγεία ήταν πάντοτε ένα από τα μεγάλα ενδιαφέροντα των λαών και των εθνών της γης.
Η θεοποίηση του Ασκληπιού και η παγκόσμια αναγνώρισή του αποκαλύπτουν το μέγεθος της ιερότητας του προσώπου του και την ακρίβεια της ιατρικής προσέγγισής του και λειτουργίας της ιατρικής γενικότερα.
Ευχές θερμές και πολλές στον πολύ αγαπητό Ευτύχη Λαμπουσάκη για τη συνέχεια και άλλων χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν την επιστήμη και την υγεία μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα