Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024

“Ασπίδα” η Μεσογειακή διατροφή

Το “καύσιμο” του σώματος είναι η τροφή και παρότι είναι ευεργετική, δεν είναι απίθανο να μετατραπεί σε… δηλητήριο που δρα “σιωπηλά” και σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει όταν καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν βλαβερές ουσίες, όπως συντηρητικά και πρόσθετα. «Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα ψάρια. Για παράδειγμα, ο σολομός, ο ξιφίας, ο τόνος και ο γαλέος είναι ψάρια που πρέπει να ελέγχονται συστηματικά για το ενδεχόμενο να περιέχουν σημαντική ποσότητα υδραργύρου. Στη θέση τους μπορούμε άφοβα να καταναλώνουμε τα “δικά” μας ψάρια, από το Αιγαίο και την Κρήτη, στα οποία δεν παρατηρήθηκε κανένα πρόβλημα με υδράργυρο ή άλλα βαρέα μέταλλα», υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Διευθυντής Διατροφολογίας και Βιοϊατρικής του New York College (N.Y.C.) και πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Νίκος Κατσαρός. Η επιλογή των σωστών τροφών δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση αν χρησιμοποιήσει κανείς το μοντέλο διατροφής που παραδοσιακά ακολουθούσε η ελληνική οικογένεια: Το μεσογειακό.
Η προτίμηση στα εποχιακά προϊόντα, τους φυσικούς χυμούς και τα όσπρια είναι μερικές μικρές, απλές και εύκολες επιλογές που μπορεί κανείς να κάνει για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, στα εκτός εποχής λαχανικά, παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ τα συσκευασμένα προϊόντα, περιέχουν βλαβερές ουσίες (όπως χρωστικές, συντηρητικά κ.α) που, ναι μεν δεν έχουν άμεση επίπτωση στον οργανισμό αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά, το νευρικό σύστημα και να ευθύνονται για διάφορες μορφές καρκίνου.
«Τρώγοντας ένα σακουλάκι πατατάκια, καταναλώνουμε σε 10 λεπτά την ποσότητα αλατιού που θα έπρεπε να καταναλώσουμε στη μια ημέρα», ανέφερε ο κ. Κατσαρός, παραθέτοντας ένα ακόμη παράδειγμα κακών επιλογών στη διατροφή: Ενα αναψυκτικό σε κουτάκι, περιέχει 12 κουταλιές ζάχαρη εκτός από τις χρωστικές ουσίες…
Οπως επεσήμανε ο κ.Κατσαρός, οι άνθρωποι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να χάσουν βάρος ωστόσο δεν έχουν μάθει -και κυρίως τα παιδιά και οι νέοι- να τρέφονται σωστά.
Το μεσογειακό μοντέλο διατροφής, σύμφωνα με την εκπαιδευτική – συμβουλευτική ψυχολόγο Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, δεν είναι ευεργετικό μόνο λόγω των τροφών που περιλαμβάνει αλλά και για το “τελετουργικό” που προβλέπει. «Η συγκέντρωση της οικογένειας γύρω από το τραπέζι προσφέρει στα άτομα τη δυνατότητα να γευτούν, να απολαύσουν και να φάνε τόσο, όσο χρειάζονται, πέρα από την επικοινωνία που αυτό συνεπάγεται», σημείωσε η κ. Εμμανουηλίδου. «Στον αντίποδα αυτού, τρώγοντας μπροστά στην τηλεόραση, τρώμε μηχανικά και μάλιστα περισσότερο απ’ όσο χρειαζόμαστε, όπως συμβαίνει με το ποπ – κορν στο σινεμά», πρόσθεσε.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ
Υπάρχουν πολλές τροφές στη μεσογειακή διατροφή που θωρακίζουν την υγεία και προσφέρουν ψυχική ευεξία. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Αγγελακόπουλο, καθηγητή Κινητικής Συμπεριφοράς, μελέτες έδειξαν ότι η έλλειψη ορισμένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και λιπαρών οξέων έχουν άμεση σχέση με την ψυχική μας υγεία.
«Για παράδειγμα παρατηρήθηκε ότι η κατάθλιψη συνδέεται με χαμηλά επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό. Τροφές που περιέχουν σελήνιο είναι τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, φιστίκια, συκώτι, οστρακοειδή, ηλιόσπορος κ.ά.» υπογράμμισε ο καθηγητής. Τροφές που βελτιώνουν τη διάθεση και ψυχική υγεία, λόγω των λιπαρών οξέων ωμέγα 3, είναι τα ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλες, γοφάρια), ενώ για τους χορτοφάγους, συστήνεται η κατανάλωση λαδιού από λινάρι και σπόρους κολοκύθας.
Για να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως δημητριακά από βρώμη και πίτουρο, φασόλια, φακές και άλλα όσπρια, καθώς και φρούτα (μήλα, πορτοκάλια).
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες (κοτόπουλο, γαλοπούλα, φασόλια, σπόροι) κρατούν υψηλά τα επίπεδα σεροτονίνης. Η σεροτονίνη δρα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που δρουν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, εξήγησε.
«Και η λίστα δεν τελειώνει. Αρκεί να αναφέρουμε, ότι τα κόκκινα μήλα, τα κόκκινα κρεμμύδια, τα μούρα αλλά και το τσάι, πράσινο ή μαύρο, καθώς επίσης, το λάχανο και το μπρόκολο, μπορούν να αυξήσουν τις αντοχές μας περίπου κατά 13%!», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και εξήγησε ότι: «Αυτό οφείλεται σε ένα μοναδικό αντιοξειδωτικό που διαθέτουν, την κερκετίνη. Είναι, επίσης, γνωστό το πόσο συμβάλει στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος το ρόδι όπως και το πόση ενεργειακή και θρεπτική αξία έχει το μέλι»σημείωσε ο κ. Αγγελακόπουλος, θέλοντας να υπογραμμίσει τις πολλές και ευεργετικές επιλογές που προσφέρει στον καταναλωτή το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής.
Η Μεσογειακή διατροφή ως παράγοντας υγείας και οικονομικής ανάπτυξης, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που οργάνωσε το New York College (NYC) στη Θεσσαλονίκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα